„Zajedno gradimo Kolašin“ traži umanjenje iznosa za komunalne naknade za građane koji grade objekte do 500 kvadrata

Klub odbornika inicirao izmjene Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta

3332 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Zajedno gradimo Kolašin
Foto: Zajedno gradimo Kolašin

Klub odbornika Pokreta „Zajedno gradimo Kolašin“ saopštio je da su u skupštinsku proceduru predali izmjene Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kojom predviđaju umanjenje iznosa komunalne naknade za građane Kolašina koji grade turističke objekte do 500 kvadratnih metara sa sadašnjih 150 eura po kvadratnom metru u prvoj zoni na 30 eura po kvadratu.

Podsjećaju da je važećom Odlukom komunalna naknada za građane Kolašina 30 eura po kvadratnom metru, ali samo za objekte osnovnog stanovanja do 200 kvadrata.

"Ukoliko građani Kolašina žele da grade stambeni objekat preko 200m2 ili turistički objekat, pa makar bio od 20m2 plaćaju čak 150 eura/m2, o čemu sadašnja vlast nije vodila računa prilikom izmjene Odluke u martu mjesecu, kada su cijene komunalnog opremanja postale najveće u Crnoj Gori. Ovom izmjenom se predviđa i smanjenje opšte cijene naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u prvoj zoni sa sadašnjih 150 eura na 85 eura po m2", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Skupština opštine Kolašin, izmjenama u martu mjesecu ove godine, izmijenila Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, na način što je cijena komunalnog opremanja povećana na 150 eura po kvadratnom metru, "bez detaljne analize": "Te je ukupna stručna i laička javnost izrazila bojazan na koji način će se ovakva odluka odraziti na investiranje i razvoj opštine Kolašin, na promet nepokretnosti, bespravnu gradnju, kao i ukupne prihode opštine nakon donošenja odluke".

"Manje od godinu dana nakon izmjene Odluke, na osnovu raspoloživih podataka koje je odbornički klub pribavio od Sekretarijata za prostorno planiranja i Sekretarijata za finansije opštine Kolašin može se zaključiti da je bojazan bila opravdana", dodaje se u saopštenju.

Opština Kolašin je, kako se navodi, u 2022. primila 354 zahtjeva za izdavanje UTU, dok je od 1. januara do 15. septembra ove godine taj broj iznosio 127, "što znači da je broj zahtjeva za izdavanje UTU smanjen u odnosu na prošlu godinu za skoro dvije trećine".

"Takođe, prema podacima nadležnog sekretarijata, broj podnešenih zahtjeva za utvrđivanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta je u periodu od 1. januara 2022. godine do 25. marta 2023. godine iznosio 68, da bi od stupanja na snagu nove odluke sa povećanim cijenama naknade podnešena samo 4 zahtjeva i to za stambene objekte ispod 200m2 za koje važe niže cijene komunalne naknade. Pored toga u periodu od 1. januara 2022. godine do 25. marta 2023. godine naplaćeno je preko 1.5 miliona eura prihoda od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta da bi nakon usvajanja odluke i povećanja cijene naknade naplaćeno oko 500.000 eura, a što su većinom naplate iz prethodnih godina na rate, ako imamo u vidu da su bila samo 4 zahtjeva za nove objekte", dodaje se.

Kazali su da su, iz svih navedenih razloga, podnijeli predlog ove odluke, prvenstveno da bi omogućili građanima Kolašina da za objekte za obavljanje turističkih djelatnosti do 500 kvadratnih metara imaju olakšice u vidu umanjenja naknade za 80 odsto i predložili smanjenje visine naknade za komunalno opremanje na iznos koji je sugerisala i ukazala stručna javnost prilikom sprovođenja javne rasprave, "kako bismo vratili investitore, kojima, a na osnovu podataka kojima raspolažemo, Kolašin više nije primarni za investiranje".

"Smatramo da ćemo predloženom izmjenom odluke podstaći nastavak investicionih aktivnosti koje su, neznanjem ili lošom namjerom pojedinaca kojima je Podogorica bitnija od svog rodnog grada, bile zaustavljene", zaključuje Klub odbornika „Zajedno gradimo Kolašin“.

Bonus video: