Snijeg nije omeo radove na rekonstrukciji ulice u Kolašinu

Završetak rekonstrukcije kolašinske Ulice Boška Rašovića očekuje se za dvadesetak dana

2160 pregleda 12 komentar(a)
Radovi u punom jeku, Foto: Dragana Šćepanović
Radovi u punom jeku, Foto: Dragana Šćepanović

Završetak radova, započetih prije više od pola godine, na hidrotehničkoj infrastrukturi u Ulici Boška Rašovića, predsjednik Opštine Kolašin Petko Bakić očekuje, kako kaže, u narednih dvadesetak dana.

Prema njegovim riječima, do tada bi trebalo da, u jednoj od najdužih i i najprepoznatljivijih gradskih saobraćajnica, bude završeno asfaltiranje, postavljanje vertikalne signalizacije i puštanje u rad javne rasvjete.

Uprkos lošim vremenskim uslovima, pa čak i sniježnim padavinama minulih sedmica, radovi na toj saobraćajnici su nastavljeni mnogo intenzivnije u odnosu na ljetnje mjeseca. Bakić očekuje da će i narednih dana biti ispoštovana planirana dinamika.

“Ukoliko se radovi nastave planiranom dinamikom očekujemo završetak radova u ovoj godini. To podrazumijeva i postavljanje asfaltnog zastora, postavljanje vertikalne signalizacije i puštanje u rad javne rasvjete u ovoj ulici. Radovi u Ulici Boška Rašovića nijesu prekidani, bez obzira na nepovoljne vremenske uslove, već su izvođeni, u skladu sa dinamičkim planom dostavljenim od izvođača, uz praćenje od stručnog nadzora”, rekao je Bakić “Vijestima”.

Rok za završetak radova, koji su počeli 1. juna, više puta su probijani. Prema prvim planovima, ta ulica je trebalo da dobije novo ruho u oktobru, to jest 120 dana nakon početka radova. Zatim su iz lokalne uprave kazali da će “do 1. novembra biti izvedeno 95 odsto radova”.

Kako su ranije kazali iz Opštine, “usljed otežanih uslova izvođenja radova, moralo je doći do pomjeranja rokova”. Među tim razlozima su, navodno, loši vremenski uslovi, otežani uslovi rada, to jest, obrušavanje terena, izazovi zbog starih asbestnih cijevi… Takođe, dinamiku je usporio “i veliki broj instalacija kojih nema u katastru instalacija”.

Radove izvodi “Indel Inženjering” d.o.o. Podgorica, a realizacijom tog projekta, kako je ranije najavljeno, biće riješen problem izlivanja atmosferskih voda u dijelu naselja koja gravitira toj saobraćajnici, kao i problem neizgrađene fekalne kanalizacije. Takođe, projektom je obuhvaćeno i rješenje problema otpadnih voda u takozvanom izbjegličkom naselju, koje će konačno biti povezano na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu. Glavnim projektom obrađena je izgradnja atmosferske kanalizacije za najkritičnije područje oko Ulice Boška Rašovića, zatim, izgradnja fekalne kanalizacije duž te saobraćajnice, kao i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže i izgradnje novih distributivnih i priključnih cjevovoda.

Duž bočne ulice koja spaja ulice Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića, u kojoj nema postojećih instalacija predviđena je izgradnja novih kolektora fekalne i atmosferske kanalizacije i novih vodovodnih cjevovoda. Tim projektom, kako je saopšteno iz lokalne uprave, obuhvaćena je i izrada priključaka na gradski vodovod i gradsku fekalnu kanalizaciju za sve postojeće i planirane objekte na urbanističkim parcelama koje se nalaze duž Ulice Boška Rašovića ili gravitiraju toj saobraćajnici.

Radovi, koji koštaju milion eura, biće finansirani novcem koji je Opština dobila iz potprograma “Pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva”.

Bonus video: