Kolektor će zamijeniti kolašinske lagune

Procjena je da postoji oko 1.300 individualnih septičkih jama, a 95 odsto nije urađeno po standardima

3605 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od laguna u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Jedna od laguna u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin će uskoro objaviti takozvano “prethodno obavještenje o informacijama” za odabir izvođača radova na kanalizacionoj mreži, projektovanju u izvođenju radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i sprovođenju mjera vodosnabdijevanja, što je prvi korak ka rješavanju višedecenijskog gorućeg problema u tom gradu.

Kolašinski kanalizacioni sistem je uglavnom izgrađen u okolini centralnog trga, a broj stanovnika koji su trenutno priključeni na mrežu je 850, što čini svega oko 10 odsto ukupnog broja stanovnika. Procjenjuje se da postoji oko 1.300 individualnih septičkih jama, a prema zvaničnim ocjenama 95 odsto nije urađeno po standardima, odnosno vodopropusne su. Stanje će djelimično biti popravljeno rekonstrukcijom hidrotehničke infrastrukture u ulicama Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića.

Početkom februara iz kabineta tadašnjeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića je saopšteno da se projektom predviđa izgradnja kanalizacione mreže u centru Kolašina, naseljima Dulovine, Breza i Smailagića Polje, dužine od 9,2 kilometra, izgradnja PPOV u naselju Bakovići projektovanog kapaciteta 6.000 ekvivalent stanovnika (ES).

Objašnjeno je da će u prvoj fazi biti izgrađeno 4.000 ES, kao i sprovođenje prioritetnih mjera vodosnabdijevanja. Projekat je vrijedan 11,9 miliona eura i biće finansiran iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke i grant sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Objašnjeno je i da će se projektom “značajno unaprijediti sistem upravljanja komunalnim otpadnim vodama, čime će se smanjiti zagađenje rijeke Tare i poboljšati kvalitet životne sredine u toj opštini”.

Javnom rasprava o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za taj projekat održana je prije godinu, a u dokumentu je detaljno opisano sadašnje stanje u oblasti tretmana otpadnih voda na području kolašinske opštine. Prvi put je zvanično i konstatovano da postojeće lagune na obali Tare, u kojima završavaju sve otpadne vode iz grada, ne funkcionišu ispravno, a moguće ugrožavaju i Taru. Lagune su planirane kao privremeno rješenje, ali u upotrebi su više od 20 godina.

“Trenutno se najveći dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u lokalne potoke i rijeke Taru i Plašnicu. Otpadne vode iz kanalizacionog sistema grada ispuštaju se direktno u lagune koje se nalaze na udaljenosti oko jedan kilometar od centra grada u oblasti Breze. Lagune ne funkcionišu ispravno jer nisu obložene, a zemlja je dovoljno propusna da sve otpadne vode koje se ispuštaju u lagunu 1 poniru u zemlju. Izlaz iz lagune 1 do lagune 2 se nalazi na takvom nivou da otpadne vode nikada ne stižu do lagune 2. Laguna koja je trenutno u funkciji ima sloj mulja na dnu debljine 30 do 60 centimetara”, piše u Elaboratu.

Objašnjeno je da “mulj prolazi kroz proces fermentacije, pri čemu stvara neprijatne mirise i time ozbiljno narušava kvalitet životne sredine”. Autori Elaborata konstatuju i da se curenjem vode iz dna lagune stvara i “mogućnost potencijalne kontaminacije rijeke Tare, koja je kao krajnji recipijent otpadnih voda udaljena od laguna svega oko 25 metara”. To osim značajnog zagađenja rijeke, predstavlja i prijetnju za izvore vode nizvodno od grada.

Do 2012. godine za izgradnju PPOV u opštini Kolašin izdvojeno je 1,2 miliona eura. Gotovo milion eura bio je kredit od Evropske investicione banke, dok je za razvoj projekta iz pretpristupnih fondova EU obezbijeđeno 200.000 eura. Zbog nedostatka novca za izgradnju, Kolašinci od tada čekaju na PPOV.

Prije 10 godina pripremljena je Studija izvodljivosti izgradnje PPOV. Idejni projekat uređen je tokom 2017. a tri godine kasnije inovirana je Studija izvodljivosti PPOV.

Bonus video: