Podgorica: Manifestacija "Riječ u kamenu" - misao, značaj, zaostavština Sule Radova

"Slikar Slavenko Rakočević će premijerno prestaviti publici sliku-portret Sule Radova, naslikan na osnovu predanja i kazivanja njegovih potomaka, jer nije ostala zabilježena fotografija o ovom crnogorskom mudracu i pravedniku", piše u saopštenju Fondacije "Sula Radov"

1414 pregleda 0 komentar(a)
Biblioteka "Radosav Ljumović", Foto: Vijesti/Luka Zeković
Biblioteka "Radosav Ljumović", Foto: Vijesti/Luka Zeković

U okviru Decembarskih dana kulture u u velikoj sali Biblioteke Radosav Ljumović sdanas (četvrtak 14. decembar) sa početkom u 18 časova održaće se manifestacija "Riječ u kamenu" koju organizuje Fondacija "Sula Radov".

Iz te fondacije je saopšteno da će skup otvoriti predsjednik dr Miomir Jovanović.

"O Suli Radovom, njegovoj misli i zaostavštini govoriće ugledni profesori, pravnici i istoričari. Prof. dr Sonja Tomović - Šundić govoriće na temu: 'Sula i moralni kodeks Crnogoraca', a sudija Ilija Radulović o značaju Sule Radova za razvoj crnogorskog običajnog prava i njegovoj ulozi kao sudije i pravednika. Istoričar mr Miloš Vukanović obradiće temu 'Sula i četiri Petrovića' za period od rođenja do njegove smrti 1790 - 1872. Prof. dr Branislav Radulović će kroz obradu teme 'Sula - kult moralne i mudre riječi' tretirati usmenu i pisanu zaostavštinu Sule Radova i njen značaj za kulturu, etiku i istoriju Crnogoraca", ističe se u saopštenju.

Iz Fondacije su dodali da će prvak Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) Slobodan Marunović govoriti Suline izreke i anegdote, a pjesnik Gordan Čampar će premijerno recitovati stihove svoje pjesme posvećene Suli.

"Slikar Slavenko Rakočević će premijerno prestaviti publici sliku-portret Sule Radova, naslikan na osnovu predanja i kazivanja njegovih potomaka, jer nije ostala zabilježena fotografija o ovom crnogorskom mudracu i pravedniku", piše u saopštenju.

Fondacija "Sula Radov" je saopštila i da je za učesnike manifestacije obezbjedila, u formi donacije, primjerke reprinta knjige "Sula Radov u svom vremenu" autora Vukote Radulovića.

Ulaz na ovu manifestaciju je slobodan.

Bonus video: