Radulović: Osobe koje koriste drogu su često predmet stigmi, mediji korišćenjem pogrešne terminologije doprinose tome

Predstavnik Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK Marko Dragićević je rekao da su mediji konačno počeli da se bave ovim problemom bolje nego što je to bio slučaj ranije

5139 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak

Osobe koje koriste drogu su često predmet stigmi i diskriminacija, a mediji korišćenjem pogrešne terminologije često doprinose tome, kazala je predstavnica Centra za istrazivačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Đurđa Radulović.

Ona je to kazala na današnoj konferenciji za medije CIN-CG povodom završetka projekta “Odgovorno izvještavanje o problemima i posljedicama korišćenja droga u Crnoj Gori”.

"Crna Gora ne vodi evidenciju usljed smrtnih ishoda nastali predoziranjem, zbog toga mnoge porodice ne žele da se zna uzrok smrti" kazala je Andrea Perišić iz CIN-a.

Dodala je da je lijek nalokson teško dostupan u Crnoj Gori, a, kako kaže Perišić, on bi mogao da spasi živote usljed predoziranja.

"U Škotskoj i SAD je on dio standardne opreme policijskih radnika i imaju ga i taksisti", istakla je ona.

"Zbog toga je važno da se institucije i mediji mnogo odgovornije odnose prema ovom problemu", zaključila je Perišić.

Predstavnik Crnogorske mreže za smanjenje štete LINK Marko Dragićević je rekao da su mediji konačno počeli da se bave ovim problemom bolje nego što je to bio slučaj ranije.

"Ono što je važno jeste da se konačno mora početi sa korišćenjem adekvatne terminologije kada su u pitanju osobe koje koriste droge jer u suprotnom to može usporavati njihov oporavak pogotovo ako to žele. Ja sam neko ko je imao iskustva sa tim i mogu reći da nije lijep osjećaj kada čujete izraze 'narkoman' ili 'drogaš", kazao je Dragićević.

Jelena Čolaković ,predstavnica NVO Juventas, kazala je da medijsko informisanje ima ključnu ulogu u oblikovanju stavova jednog društva, i da zbog toga odgovorno izvještavanje podrazumijeva pažljivo korišćenje jezika jer u suprotnom to može pojačati predrasude.

"U posljednjih mjesec dana od predoziranja su preminule 4 osobe a zvanična statistika to ne može da prepozna jer ta smrt bude okarakterisana kao srčani udar", zaključila je Čolaković.

Bonus video: