Sindikat ASK: Perović nastavlja sa progonom neistomišljenika, odnosno članova Sindikata koji ukazuju na nezakonitosti

Sindikat ASK je naveo da je do sada pokrenuto preko 80 prijava kako prema ASK, tako i prema ostalim relevantnim institucijama, uključujući i institucije Ombudsmana, tužilaštva, sudstva, nadležnih agencija i ministarstava

5893 pregleda 22 reakcija 15 komentar(a)
ASK, Foto: Antikorupcija.me
ASK, Foto: Antikorupcija.me

Sindikalna organizacija Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) ukazuje na alarmantno stanje u ASK i ovim putem upućuje apel nadležnim institucijama da konačno pristupe rješavanju urgentnih unutrašnjih problema koji slabe i obesmišljavaju rad ove institucije, saopšteno je iz te sindikalne organizacije.

"Ukazujemo da se borba i učinkovitost direktorice Agencije (Jelena Perović) zasniva na obračunima sa zaposlenima, članovima Sindikata, medijima i dijelom nevladinih organizacija (NVO), koji ukazuju na nedosljedno sprovođenju zakona, dok se u obraćanju međunarodnim partnerima pokušava predstaviti isto kao atak na Agenciju", ističe se u saopštenju Sindikalne organizacije ASK koje potpisuje predsjednik Dušan Drakić.

U saopštenju se dodaje da iako je Sindikat u više navrata ukazivao nadležnim institucijama i cjelokupnoj javnosti na sumnju u brojne nepravilnosti i potencijalne zloupotrebe, još uvijek izostaje zakonski epilog pokrenutih postupaka.

Sindikat ASK dodaje da koristi priliku da upoznaju javnost da je do sada pokrenuto preko 80 prijava kako prema ASK, tako i prema ostalim relevantnim institucijama, uključujući i institucije Ombudsmana, tužilaštva, sudstva, nadležnih agencija i ministarstava.

"Koristeći svoj položaj i ovlašćenja, direktorica Agencije Jelena Perović nastavlja sa progonom neistomišljenika, odnosno članova Sindikata koji u kontinuitetu ukazuju na nezakonitosti i to kroz postupke neosnovanih suspenzija, izmišljenih saslušanja, neosnovanih prijava pred policijom, sudstvom i tužilaštvom. Ovim se upućuje prijeteća poruka kako svim zaposlenim u ASK- u, tako i svim zaposlenima u Crnoj Gori i sindikalnim aktivistima da ne smiju dići glas, dok se ostalim starješinama organa šalje primjer kako da se obračunaju sa onima koji ne misle kao oni"m piše u saopštenju Sindikata ASK.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

Poručuju da je svima jasno da je situacija alarmantna i zahtijeva hitan insitucionalni odgovor, i stoga apeluju na Skupštinu Crne Gore i sve političke subjekte da se ograde od takvog ponašanja menadžmenta Agencije i preduzmu hitne mjere i sprovedu aktivnosti na izboru Savjeta Agencije i tako obezbijede kontrolu rada insitucije.

"Podsjećamo javnost da je prva sjednica nadležnog Odbora za antikorupciju Skupštine koja će biti održana 18.12.2023. godine, kada će biti razmatran izvještaj Agencije za sprječavanje korupcije, prava prilika za sve članove Odbora da se jasno odrede po ovom pitanju i posvete punu pažnju ovoj problematici", zaključuje se u saopštenju Sindikata ASK.

Bonus video: