Radulović: Otašević ispunjavao sva tri uslova za v. d. direktora RTV Podgorica

"Većina članova Savjeta je glasalo za izbor Otaševića, a jedan član - Aleksandar Đurišić glasao je protiv izabranog kandidata, više puta se na sjednici nije izjašnjavao i pozvao se na pravo izdvojenog mišljenja"

7570 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednica Savjeta RTV Podgorica Vesna Radulović smatra da je to tijelu u startu pokazalo ozbiljan pristup i da je v.d. direktora Vladimir Otašević ispunjavao sva tri kumulativna uslova za tu poziciju.

Ona je saopštila da su odbacili sve prijave kandidata za vršioce dužnosti direktora koji su zaposleni u toj medijskoj kući, iz dva razloga.

"Jedan je zbog nepostojanja nijednog dokumenta koji je dokazivao navode iz prijave a drugi da nijedan od kandidata, čak ni na osnovu onoga što je napisano u prijavama, nije ispunjavao uslove u skladu sa članom 45 Odluke osnivača gradske RTV, čiji smo prečišćen tekst imali na stolu u trenutku odlučivanja. Ukoliko nama dostavljeni tekst nije bio važeći, onda se to ne može smatrati našom neinfomisanošću, već bi se moglo nazvati drugačije, čime se ovaj Savjet ne bi sada bavio”, istakla je Radulović.

Ona tvrdi da su “kao Savjet možda neiskusni, ali samo zbog toga što su tek formirani", ali da su dobro informisani i ozbiljno pristupili zadatku na prvoj konstitutivnoj sjednici.

"Prilikom donošenja odluke o izboru aktuelnog v. d. direktora postupili smo u skladu sa članom 45 Odluke osnivača, koji nedvosmisleno propisuje tri kumulativna uslova koje je Vladimir Otašević ispunjavao. Jedan od tih uslova je bio i deset godina iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega pet na rukovodećim poslovima”, tvrdi Radulović.

Ona je pojasnila da su u toku sjednice provjerili zakonske propise, s obzirom da u tom dijelu nije naznačen stepen VII1 i da je postojala nedoumica da li se Bečelor diploma rangira kao visoka stručna sprema.

"Nakon saznanja da se navedena diploma svrstava u visokoškolsko obrazovanje, stav većine članova Savjeta je bio da Otaševic ispunjava uslove iz člana 45”, istakla je Radulović.

Komentarišući navode da je Otašević u trenutku imenovanja bio javni funkcioner kojeg je imenovala Vlada, Radulović je rekla da stavom 3 člana 29 Odluke osnivača nije propisan rok koji bi eventualno isključivao takvog kandidata u slučaju davanja ostavke zbog čega su uzeli u obzir potvrdu Otaševića koja dokazuje da je dao ostavku na javnu funkciju.

"Kao članovi Savjeta samostalni smo u glasanju. Većina članova Savjeta je glasalo za izbor Otaševića, a jedan član - Aleksandar Đurišić glasao je protiv izabranog kandidata, više puta se na sjednici nije izjašnjavao i pozvao se na pravo izdvojenog mišljenja”, istakla je Radulović.

Ona je kazala da su na sjednici donijeli odluku o raspisivanju konkursa za mjesto izvršnog direktora RTV Podgorica, da je konkurs javan i da svi zainteresovani kandidati imaju priliku da dostave prijave, dok će Savjet nakon razmatranja dokumentacije donijeti odluku.

"Na ovaj način Savjet je u startu pokazao ozbiljan pristup i opredjeljenje da u što kraćem roku prekine v.d. stanje u toj kući i da će raditi isključivo po zakonu", saopštila je Radulović.

Bonus video: