Jakšić Stojanović: Učenici stiču nefunkcionalna znanja

"Posebno brine činjenica da je mali broj izvanrednih što ukazuje na novi problem, kad se uporedi sa brojem dobitnika diplome 'Luča' u osnovnim i srednjim školama"

9274 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Crnogorski učenici stiču nefunkcionalna znanja, a posebno brine činjenica da je mali broj izvanrednih što ukazuje na novi problem, kad se uporedi sa brojem dobitnika diplome "Luča" u osnovnim i srednjim školama.

To je tokom sjednice skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport kazala ministarka prosvjete nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

"Od 2006. se naši učenici ne mogu pohvaliti rezultatima na PISA testiranju. Ono što upada u oči, jeste da su naši đaci uvijek ispod OECD prosjeka. Nekad smo bili bolji, nekad gori, ali smo se sad prvi put sada svi zapitali šta je do ovoga dovelo i šta treba uraditi da smo ove rezultate popravili", naglasila je Jakšić Stojanović.

"Naši učenici stiču nefunkcionalna znanja. Radi se o znanjima koja uče za ocjenu, ali ne umijuh da ih primijene u realnom kontekstu. Posebno brine činjenica da je mali broj izvanrednih što ukazuje na novi problem, kad se uporedi sa brojem dobitnika diplome „Luča“ u osnovnim i srednjim školama. U osnovnim školama imamo 8,5 odsto dobitnika „Luče“, pa kad uporedimo sa 1 procentom đaka koji su na testiranjima, vidimo da imamo problem sa kriterijumom ocjenjivanja“, kazala je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima, mora se završiti sa praksom politizivanja crnogorskog obrazovnog sistema.

"Svima je jesno da sa našim planovima i programima nešto nije u redu. Nemamo dovoljan fond časova iz oblasti prirodnih nauka. Tu je problem pretvaranja nastavnika u adminsitratvne radnike, ali i problem infrastrukture. Ne treba da tražimo koji je ministar kriv, koji je manje a koji više radio. Činjenica je da je stanje u obrazovnom sistemu jako loše, ali je činjenica da treba još da se radi, da svi uložimo napore da naš obrazovni sistembude bolji“, ocijenila je Jakšić Stojanović.

Naglasila je da članovi školskih odbora napuštaju ta tijela zbog toga što su postali javni funkcioneri.

"Tome moramo da posvetimo posebnu pažnju i sjednicu. Imamo škola gdje je Prosvjetna inspekcija više puta utvrdila nepravilnosti, a školski odbori nijesu pokrenuli pitanje razrješenja direktora. Ja kao ministar imam obavezu i odgovornost, ali nemam prava. Kad prokišnjava krov, kad se dešava nasilje u školi, svi pozivaju na odgovornost ministra, a kad treba da se donese odluka, prepuštena je školskom odboru“, upozorila je Jakšić Stojanović.

Vršiteljka dužnosti direktorice Zavoda za školstvo Irena Pavlović predložila je pokretnu laboratoriju, u vidu opremljenog autobusa, koja bi mogla da obilazi škole, kako bi se eksperiment vratio đacima.

"Trenutno ZZŠ trenutno radi na projektu 'PISA 2025 -nauka u fokusu', ali aktivnosti nijesu budžetski podržane“, navela je Pavlović.

Vršilac dužnosti direktora Ispitnog centra Miloš Trivić ponovio je rezultate PISA testiranja - crnogorski đaci su iz matematike na 54. mjestu, čitanja 56. a iz nauke na 62.

"Ono što posebno zabrinjava jeste da ovaj broj bodova pokazuje da su naši učenici tri do četiri godine u zaostatku u odnosu na OECD prosjek. Od 50 do 60 odsto su nam funkcionalno nepismeni učenici“, kazao je Trivić.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović naglasila je da je stanje u obrazovanju zabrinjavajuće.

"U proces ozdravljenja strateški i sistemski bez partijskih i partikularnih kalkulacija. Podsjetiću da je model, po kome je omogućeno varanje, demotivisao i nastavnike i učenike, roditeljima je poslao poruku da se uči samo za ocjenu, a ne za znanje. Vremenom je ocjena postala važnija od znanja, a to se pokazuje kroz loše rezultate na PISA testiranju“, naglasila je Kaluđerović.

Upozorila je na to da je Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, uz sitnije korekcije u vezi sa izborom direktora, star više od dvije decenije.

"Mislim da to dovoljno govori o tome koliko imamo moderan oblik obrazovanja...Lanac nije lako prekinuti jer sve potiče od snažnog, političkog uticaja u školama. Nastavni kadar je izgubio integritet, dopuštajući da roditelji vrše pritisak na nastavu. Imamo površno i kratkoročno usvajanje gradiva, a ne razvija se kritičko mišljenje“, kazala je Kaluđerović.

Poslanik Branislav Nenezić (SD) kazao je da mora postojati neki kazneni mehanizam za đake koji su ispod prosjeka, pa makar to bilo da im se ne dozvoli odlazak na eksurziju.

Poslanica Branka Marković (PES) kazala je da moramo naći način da učinimo da nije „blam kad je neko dobar đak“.

"Status nastavnika u društvu, nikad teži i opasniji. Ništa se ne pitamo“, naglasila je.

Bonus video: