Odović obišao izvorište Boljesestra: Potrebno oko 100 miliona eura da se sve vrati u pređašnje stanje

Ministar rekao da je već pozvao građevinsku inspekciju koja će obići preostala postrojenja za separaciju, kako bi se "procesuirala lica koja su prekršila zabranu, te i dalje vrše radove na izvorištu"

17032 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović je, sa predsjednikom Odbora direktora „Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje“ Zoranom Lakušićem, obišao lokaciju u koritu rijeke Morače, u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Boljesestra, na kojoj su se u proteklom periodu odvijale nelegalne aktivnosti eksploatacije šljunka i pijeska.

Odović je tom prilikom poručio da je oko 100 miliona eura potrebno da se "sve vrati u pređašnje stanje".

Cilj susreta je, kako prenosi Mediabiro, bio da rukovodstvo državnog preduzeća ministru predoči ozbiljnost problema nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska koje predstavlja prijetnju, ne samo za tu kompaniju i izdašnost vodoizvorišta Boljesestra, već i za životnu sredinu na tom području.

„Ministar Odović me uvjerio da će ova Vlada čvrsto stati u odbranu dobara Crne Gore i da ćemo imati nultu toleranciju kada je u pitanju nelegalna eksploatacija šljunka u koritu rijeke Morače. Ono što u narednom periodu moramo uraditi jeste da uklonimo sve devastatore koji se nalaze na ovom području, odnosno njihove objekte i mehanizaciju. Oni su tu nelegalno od samog starta, jer u Drugoj zoni su zabranjene bilo kakve privredne aktivnosti. Apsolutno je neophodno da sva lica koja obavljaju aktivnosti na prostoru Druge zone sanitarne zaštite sama demontiraju svoju opremu i napuste ovaj prostor, da to ne bi radila građevinska inspekcija prinudnim putem,“ rekao je Lakušić.

odović boljesestra
foto: Mediabiro

Posjeta Odovića bila je, kako se navodi, prvi korak kojim bi ministarstvo pružilo podršku stvaranju pretpostavki za konačno rješavanje tog problema, kroz utvrđivanje konkretnih mjera i aktivnosti na suzbijanju te pojave.

„Ovo je postrojenje koje je od nacionalnog i državnog značaja upravo iz razloga što od te količine vode i njenog korištenja u turističkoj sezoni u priobalnom području, država ima milijardu eura. U prethodnih 30 godina su ljudi na vlasti u potpunosti to zanemarivali. Svaka rupa koja je vidljiva na izvorištu je pucanj u srce države, Morača se polako povlači i time se crpne stanice za ovo izvorište stavljaju iznad nivoa Morače i nemaju nikakvoga efekta,“ kazao je Odović.

Dodaje da će biti ispoštovano sve ono što je u mogućnosti resornog ministarstva.

Ističe da je već pozvao građevinsku inspekciju koja će obići preostala postrojenja za separaciju, kako bi se "procesuirala lica koja su prekršila zabranu, te i dalje vrše radove na izvorištu".

„Oko 100 miliona eura je potrebno da se sve vrati u pređašnje stanje, što su zaista velika sredstva, ali ćemo se truditi da uradimo sve što je u našoj mogućnosti. Sve mašine i sva postrojenja se moraju prenamijeniti da rade protiv devastacije prostora i da rade na sanaciji, mora se zabraniti svaka dalja devastacija i mora se, u saradnji sa vojskom i policijom, ako bude trebalo, spriječiti svako dalje odlaganje smeća i šuta koje može ugroziti životnu sredinu, ali i ljudske živote,“ istakao je ministar.

Obilasku lokacije prisustvovao je novinar i aktivista Vuk Vujisić.

„Primarna sanacija može početi odmah uz pomoć mašina kompanije DOO 'Zaštita prostora Crne Gore', samo su potrebna sredstva da se plate ljudstvo i gorivo. Iskreno se nadam da ćemo, kada zaustavimo sve ove nelegalne aktivnosti postavljanjem kamera i više nadzornika, u narednom periodu pristupiti planiranju šetališta i obaloutvrde na zadovoljstvo svih građana,“ poručio je Vujisić.

Bonus video: