ASK i dalje krije kilometražu

Uprkos naredbi državnog organa, ASK odbija da dostavi putne naloge za sva vozila kojima ta institucija raspolaže

34714 pregleda 69 reakcija 53 komentar(a)
Kilometraža iza zatamnjenih prozora, Foto: Luka Zeković
Kilometraža iza zatamnjenih prozora, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nastavlja da krije putne naloge službenih vozila te institucije, uprkos nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) da Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostave podatke o pređenim kilometrima u januaru 2023.

Umjesto poštovanja odluka Agencije nadležne za sprovođenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, institucija, na čijem je čelu Jelena Perović, nastavlja istu praksu - prije tri dana ponovo su donijeli rješenje i zabranili MANS-u pristup podacima koji se odnose na korišćenje službenih vozila u novembru.

Agencija Jelene Perović obrazlaže da su izveli test štetnosti, a da je utvrđeno da je “saopštenjem za javnost direktorice Agencije od 11. septembra 2023. objavljena informacija o postupanju nadležnog državnog tužilaštva po krivičnoj prijavi iz avgusta, u kojoj su izloženi i navodi koji se odnose na zakonitost upotrebe službenih vozila u posjedu prvostepenog organa”.

Jelena Perović
Jelena Perovićfoto: Boris Pejović

“Vijesti” su u februaru objavile da su Perović i njena pomoćnica Nina Paović samo za jedan mjesec - septembar 2022, službenim automobilima prešle više od 6.800 kilometara.

Prethodno je MANS objavio da je ASK nabavio luksuzno vozilo, a Perović ga je sebi, posebnom odlukom, dodijelila na stalnu upotrebu (24 časa), iako na to, prema Vladinoj Uredbi o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, nije imala pravo.

Stalnu upotrebu službenog vozila obezbijedila je i za Paović, a dodijeljen joj je automobil koji je prije trgovine luksuznog BMW-a, koristila upravo Perović.

Službeni automobil koji koristi direktorica Agencije plaćen je 35.000 eura
Službeni automobil koji koristi direktorica Agencije plaćen je 35.000 eurafoto: MANS

Nakon podataka do kojih su došli “Vijesti” i MANS, Agencija je prestala da objavljuje putne naloge na svom sajtu, obrazlažući da nijesu obveznici Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

SDT od maja, po prijavi MANS-a, istražuje da li je Perović zloupotrijebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

Nepotpuno obrazloženje

Prema rješenju AZLP, obrazloženje koje je dostavila Agencija za sprečavanje korupcije je nepotpuno.

“Član 16 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisuje da će se pristup informaciji ograničiti, ukoliko postoji mogućnost da bi objelodanjivanje informacije izazvalo štetne posljedice po interes, koji je od većeg značaja od interesa javnosti da zna tu informaciju, osim ako postoji preovlađujući javni interes propisan članom 17 ovog zakona. Dakle, prvostepeni organ (ASK) obrazloženje žalbenog rješenja temelji na saopštenju za javnost koje je direktorica tog organa dala 11. septembra, a u kome nema preciznijih informacija koje bi mogle ukazati ili makar učiniti vjerovatnim da su tražene informacije sada dio krivičnog postupka i da su u tom smislu izuzete od strane postupajućeg državnog tužioca”, stoji u rješenju, koje potpisuje predsjednik Savjeta AZLP Željko Rutović.

Željko Rutović
Željko Rutovićfoto: Savo Prelević

Navodi se još da rješenje ASK-a na koje se MANS žalio ne sadrži detaljno obrazloženje u kojem dijelu se odbija pristup informaciji, kao i da se “zahtjevom tražene informacije odnose na januar 2023, dok se krivična prijava po kojoj se postupak izviđaja vodi odnosi na 2022. godinu, a ne na tekuće radnje”.

“Savjet AZLP-a je utvrdio da je žalba osnovana, pa je ista usvojena, a prvostepeni organ je dužan da u ponovnom postupku u roku od 20 dana od dana prijema rješenja na osnovu pravilno utvrđenog činjeničnog stanja pravilno primijeni odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama”, stoji u rješenju od 27. novembra.

MANS: Ignorisanje odluka i pravosnažnih presuda manir rada Agencije

Iz MANS-a su pozvali ASK da ne ignoriše odluke AZLP-a i da prekine sa praksom skrivanja informacija od javnosti.

“Naročito onih koji mogu ukazati na moguću korupciju i kršenje zakona i propisa. MANS je posebno zabrinut što praksa ignorisanja odluka AZLP-a, ali i pravosnažnih presuda Upravnog suda, polako postaje način rada Agencije i njene direktorice Jelene Perović, kao i očigledne namjere da se dezavuiše bilo kakav pokušaj borbe protiv korupcije, ali i nezavisne kontrole rada te institucije”, odgovorili su “Vijestima” iz MANS-a.

Ocjenjuju i da su brojni primjeri, naročito u slučajevima koji uključuju visoke javne funkcionere, a koji pokazuju i iznova potvrđuju opravdanu zabrinutost Evropske komisije kada je u pitanju integritet ASK-a i kvalitet odluka koje donosi uprava.

“Pred Crnom Gorom su nove šanse kada je u pitanju proces EU integracija, ali dosadašnji način rada ASKa pokazuje da će ta institucija prije biti prepreka nego adresa na kojoj stanuje stvarna politička volja za borbu protiv korupcije, kao jednog od osnovnih mjerila za buduće zatvaranje ključnih pregovaračkih poglavlja”, stoji u odgovorima MANS-a.

Bonus video: