Pazar kasni na Trgu Svetog Petra

“Novac koji smo unaprijed uložili u kupovinu pića, hrane i uređaja sada je praktično izgubljen...”, poručio jedan od zakupaca, kojima je dodijeljena lokacija kod Univerziteta Crne Gore u Podgorici

9970 pregleda 10 komentar(a)
Kućice na Trgu Svetog Petra Cetinjskog postavljene, ali zakupci još nisu počeli da rade, Foto: Luka Zekovic
Kućice na Trgu Svetog Petra Cetinjskog postavljene, ali zakupci još nisu počeli da rade, Foto: Luka Zekovic

Kućice na Trgu Svetog Petra Cetinjskog, jednoj od tri lokacije na kojima se u Podgorici organizuje Novogodišnji pazar, postavljene su, ali zakupci još ne znaju i kada će početi da rade.

“Vijestima” su rekli da je otvaranje bilo predviđeno za sinoć, petak veče, ali neki od njih navode da su noć prije indirektno upitani i da li su saglasni da se početak programa dodatno odgodi.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, koja su u vezi sa nastavkom organizacije Novogodišnjeg pazara upućena u srijedu.

Tokom prošlog vikenda iz gradske uprave rekli su da će, zaključno sa ponedjeljkom, biti potpisani ugovori sa zakupcima za sve tri lokacije gdje se Novogodišnji pazar organizuje - Trg nezavisnosti, Trg Bećir-bega Osmanagića i Trg Svetog Petra Cetinjskog. Kako su tada rekli, lokacije kod Sahat kule i Univerziteta Crne Gore trebalo je da budu stavljene u funkciju u ponedjeljak.

Na Trgu nezavisnosti, u centru Podgorice, program je nakon odlaganja zbog vremenskih prilika počeo 7. decembra. Program na Trgu Svetog Petra Cetinjskog još nije počeo.

Iz firme “Sanga”, koja je na konačnoj listi onih kojima su dodijeljene kućice bila 25, a kojoj je dodijeljena lokacija na Trgu Svetog Petra, juče su “Vijestima” rekli da u petak skoro do 14 sati nisu imali nikakvu agendu programa, ni dekoraciju na trgu.

“Kako možemo imati Novogodišnji pazar bez osnovnih ukrasa, poput novogodišnje jelke”, rekli su iz te firme.

Kako su dodali, dobili su ključeve od kućice, ali im kao zakupcima “program za praznične aktivnosti nije osmišljen, ni predočen”.

“Čak smo i sami osmislili program i poslali putem mejla na adrese u Glavnom gradu, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor”, rekli su juče redakciji.

Iz firme “Prodchemi”, koja je na javnom pozivu za kućice bila osamnaesta, a kojoj je takođe dodijeljena lokacija na Trgu Svetog Petra Cetinjskog, ispričali su da 7. decembra, kada je objavljeno da počinje Novogodišnji pazar, nisu obaviješteni, ni pozvani na potpisivanje ugovora.

“Nakon što smo pošli da se informišemo oko našeg statusa, kratko su nam odgovorili da su na spisku za potpisivanje samo aplikanti koji su dobili poziciju na glavnom gradskom trgu. Istog dana smo uputili mejl predsjednici Komisije, PR službi, Službi gradonačelnice (Olivere Injac, prim. nov). Nakon što nismo dobili odgovor, ponovo smo poslali mejl 10. decembra, a zatim još jedan juče. Ni na jedan mail nismo dobili odgovor”, rekli su iz te firme.

Kazali su i da do danas nemaju informaciju i na koji način su dodjeljivane lokacije. Iz Glavnog grada prije nekoliko dana rekli su “Vijestima” da “komisija vrši raspodjelu kućica, vodeći računa da ponuda bude raznovrsna i zastupljena na sve tri lokacije”.

Iz firme “Prodchemi” su kazali da imaju i drugih problema u komunikaciji sa upravom Grada.

“Gospođa (Ana) Medigović (Sekretarijat za kulturu) na koju su nas uputili da se informišemo za program, ne odgovara na naše mejlove i naše upite”, rekli su juče.

Sagovornici “Vijesti” ispričali su i da su, u pripremama za Novogodišnji pazar, imali određena ulaganja i da su sada na gubitku - zbog načina kako su dodijeljene lokacije, ali i zbog toga što sada kad im je lokacija konačno dodijeljena, kasne sa realizacijom planiranog programa i pružanjem usluga.

“Sigurni da ćemo, imajući u vidu rang-listu, dobiti kućicu na glavnom gradskom trgu, a u želji da sve organizujemo na nivou koji naš grad zaslužuje, krenuli smo u nabavku svih potrebnih materijala, hrane i pića, repro, reklamnog i ukrasnog materijala. Sve to je našu firmu koštalo malo ispod 2.000 eura”, ispričali su iz firme “Prodchemi”.

Sagovornik iz firme “Sanga” kazao je i da su zbog kašnjenja prinuđeni da promijene koncept ponude.

“Novac koji smo unaprijed uložili u kupovinu pića, hrane i uređaja sada je praktično izgubljen... Alkoholna pića se ne mogu izložiti, s obzirom na to da su na ovoj lokaciji planirali dječiji program. Hrana kupljena sa namjerom da se pripremi 7.12. kada je otvoren Pazar na Trgu nezavisnosti počinje da se kvari ili nije više svježa. Uređaji za pripremu hrane i pića su beskorisni, jer moramo promijeniti koncept ponude”, rekli su iz te firme.

Novogodišnji pazar u Podgorici trajaće do 15. januara. Javni poziv za korišćenje kućica objavljen je 30. oktobra, prva rang-lista objavljena je 28. novembra, a nakon roka za žalbe, konačna lista objavljena je 5. decembra, dva dana prije otvaranja.

Bonus video: