Budvi prijeti haos na ulicama

Petogodišnji program privremenih objekata ističe 31. januara, ne postoji šansa da se na vrijeme usvoji novi, pa će postojeći korisnici postati nelegalni, a svako će moći da postavi terasu, tezgu i kiosk na šetalištu bez kontrole

57861 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Kiosci ljetos u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kiosci ljetos u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Petogodišnji program privremenih objekta ističe 31. decembra, a Opština Budva nije izradila novi, pa bi od 1. januara na ulicama mogao da nastupi haos, jer će svako moći da postavi ugostiteljsku terasu kako hoće ili tezgu i kiosk na šetalištu.

Na to su upozorile opozicione budvanske Demokrate, navodeći da svih prethodnih mjeseci lokalne vlasti nijesu izradili ključni dokumenta od koga zavisi izgled grada.

Program privremenih objekata donijet je 2019. kada je došlo do pada koalicije Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, jer je na insistiranje Demokrata sa budvanskog šetališta uklonjeno gotovo 200 privremenih objekata, tezgi, koiska, ugostiteljskih teresa, zbog kojih je Budva godinama nosila epitet “Šabac na moru”, aludirajući se na vašar.

Međutim, tokom pet godina, brojni privremeni objekti su “vraćeni” na šetalište, a ugostitelji praktično i ne poštuju odluku o tome kako treba da izgledaju terase lokala. Opština gazduje lijevom stranom šetališta u primorskim mjestima od Jaza do Buljarice, kao i kontaktom zonom Staroga grada, koji su najinteresantniji za postavljanje privremenih objekata.

Uz podsjećanje da je ljetos budvansko šetalište ličilo na vašarište, odbornica Dragana Kažanegra Stanišić istakla je da Program privremenih objekata neće biti donesen do kraja godine, zbog čega će nastupiti opšti haos u gradu.

Navela je da je sada već osam mjeseci od kada je uhapšen predsjednik Opštine Milo Božović, te da zbog nesuglasja u nekadašnjem Demokratskom frontu nijesu izabrani ni potpredsjednici.

Šef odborničkog kluba i potpredsjednik budvanskih Demokrata Marko Marković upozorio je da nedonošenjem programa, Opština gubi milionske iznose.

“Predviđeno je da se Program donosi svake pete godine. On ističe 31. decembra i ta činjenica je poznata od momenta donošenja aktuelnog plana. Čudi nas da nova većina, s obzirom na to da je bila u posjedu te informacije kao i svi građani koji privređuju na teritoriji opštine i koriste privremene lokacije, nije preduzela nikakve mjere da se Program privremenih objekata za narednih pet godina donese na vrijeme. Sama tehnika donošenja programa zahtijeva određeno vrijeme, prvo pripremu za donošenje nacrta koji mora da ide na javnu raspravu, pa se kao program dostavlja Skupštini opštine. Zatim odbornici treba da ga izglasaju, a nakon toga moraju da se formiraju tri komisije koje moraju da odrade svoj posao, tako da je to proces koji sam po sebi uzima, u zavisnosti od efikasnosti lokalne izvršne vlasti, nekih četiri do šest mjeseci”, kazao je Marković.

“Vijestima” iz Opštine Budva nijesu odgovorili da li će do kraja godine biti donijet program privremenih objekata.

Prema riječima Markovića, sve ovo što se sada dešava govori o potpunoj nezainteresovanosti opštinske vlasti, te potpunom odsustvo želje da se ta oblast uredi.

“Kada nemate program postavljanja privremenih objekata, to bukvalno znači haos na ulici. Pored vjerovatnih novih, i postojeći korisnici ugostiteljskih objekata, terasa i drugih objekata koji su postavljeni na osnovu još važećeg programa, od 1. januara biće nelegalni. Tako da opravdano imamo bojazan da će Opština Budva ući u narednu turističku sezonu koje počinju sve ranije potpuno nespremno i da ćemo imati haos na ulici. Apelujem na izvršnu vlast da se uozbilji i da ovaj program donese najhitnije kako bismo makar mali dio sezone zakačili nespremni, ovako se plašim da će cijelo ljeto proći u haosu i opština izgubiti značajne prihode”, kazao je Marković.

Luka Budva još nije vraćena građanima

Lider Budvanskih Demokrata Krsto Radović pozvao je direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladena Milkijelja, glavnu administratorku Nevenku Božović Jovović, kao i predsjednika Skupštine opštine Nikolu Jovanovića da pod hitno podnesu ostavku, jer Luka Budva nije vraćena građanima.

Luka Budva
Luka Budvafoto: Vuk Lajović

“Trenutno imamo haos u Luci Budva zato što građani plaćaju vezove nekoj iks firmi koja apsolutno tamo ne bi trebalo da postoji. Svi se sjećamo sjednice Skupštine opštine ljetos održane na kojoj je bila nakaradna i neprimjenjiva odluka o preuzimanju Luke Budva od strane Opštine i ustupanje na gazdovanje lokalnom Komunalnom preduzeću. Izglasana je od odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta. Naša partija je tada upozoravala da je u pitanju neprimjenjiva odluka, štetna za Opštinu, jer se lokalna uprava obavezala da plati 600 hiljada eura nekoj iks firmi, za šta je morao da se raspiše tender”, kazao je Radović.

Demokrate su bile izričite da je Morsko dobro prvo trebalo da raščisti odnose sa tom firmom koja je u Luci i tek onda je preda Opštini, a što nije urađeno.

“Sada smo u goroj poziciji jer su građani već platili svoje vezove, a ta odluka je nesprovodiva i siguran sam da će na kraju Opština odustati od toga i vratiti Morskom dobru da uredi šta je trebalo. Mene danas interesuje da li će Mikijelj, Božović Jovović i Jovanović podnijeti ostavke jer Luka nije vraćena građanima Budve. Komunalno preduzeće nije u stanju ni podzemne kontejnere da postave u gradu, a kamoli da gazduju sa marinom. Cijela ta sjednice SO bila je šarena laža samo da bi se u zakonskom roku održala sjednica, da ne bi bila uvedena prinudna uprava. To je ono čime se služi aktuelna većina, sigurno njima Budva nije na prvom mjestu”, kazao je Radović.

Bonus video: