Misteriju Dožićevog stola ni nova vlast u Podgorici ne rješava

Sto nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog i srpskog patrijarha navodno se i dalje nalazi u kabinetu gradonačelnika, odnosno gradonačelnice Olivere Injac. U odgovoru na odborničko pitanje Aleksandra Saše Zekovića nije navedeno kako je sto stigao u zgradu glavnog grada u vrijeme gradonačelnika Miomira Mugoše, o čemu su “Vijesti” pisale prije gotovo deceniju

38384 pregleda 43 reakcija 41 komentar(a)
Opisno odgovara pomenutom stolu: Olivera Injac, Foto: Luka Zeković
Opisno odgovara pomenutom stolu: Olivera Injac, Foto: Luka Zeković

Misterija stola iz kabineta nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog, a kasnije i srpskog patrijarha Gavrila Dožića nastavlja se uprkos promjenama na čelu Glavnog grada - i dalje je u kabinetu gradonačelnika, ali nadležni ne objašnjavaju kako je tu dospio.

To proizilazi iz odgovora koji je na odborničko pitanje dobio odbornik u Skupštini glavnog grada Aleksandar Saša Zeković.

“Shodno evidenciji Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta, a na osnovu popisnih lista osnovnih sredstava za 2022. godinu, sto sa inventarskim brojem 01-0755, koji opisno odgovara pomenutom stolu, nalazi se u Službi gradonačelnice, tačnije u kabinetu”, piše u odgovoru koji potpisuje gradonačelnica Olivera Injac.

“Vijesti” su prije gotovo deceniju objavile da su radni sto, stolica, vitrina, veliki sto i lampa, koji su navodno donijeti iz kabineta nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog, do 2000. godine najvjerovatnije bili u Domu omladine “Budo Tomović”.

Ti komadi namještaja “odšetali” su u kabinet gradonačelnika najvjerovatnije odmah pošto je u njega prvi put sjeo bivši čelnik Podgorice Miomir Mugoša, a prije devet godina provejavala je priča da ih je pred kraj poslednjeg mandata vratio Mitropoliji crnogorsko-primorskoj...

Zeković je od sekretara za finansijske poslove i analizu budžeta Glavnog grada tražio odgovor na pitanje o stolu iz kabineta nekadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog.

On je u obrazloženju odborničkog pitanja, koje je uz dobijeni odgovor dostavio “Vijestima”, napisao da je dugo prisutna glasina da je Mugoša kabinetski sto koji mu je koristio u obavljanju funkcije poklonio MCP, a da je za uzvrat poklonoprimac navodno kupio uobičajeni kancelarijski namještaj kojim su opremljene dvije prostorije u Glavnom gradu.

Aleksandar Zeković
Aleksandar Zekovićfoto: nema

Objasnio je i da je do sada nepoznato kako je sto dospio na korišćenje kod gradonačelnika i da li je eventualno preuzet iz Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, Muzeja i galerija, ili eventualno nekog trećeg subjekta, poput Narodnog muzeja Crne Gore, ali da vjeruje da je sve to evidentirano u popisnim listama, odnosno izvještajima o popisu koji su u posjedu Sektora trezora, odnosno Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta.

Zeković je tražio je da informacija, odnosno odgovor, uključi i kopiju dokumentacije kojom se potvrđuje evidentiranje, prodaja, poklon ili otpis stola, kao i podatak o njegovoj knjigovodstvenoj vrijednosti, kao i primjedbe i mišljenje zaposlenih koji su rukovali tom pokretnom stvari.

“Naročito molim da mi se dostavi dokumentacija i u odgovoru uključe podaci koji se odnose na donošenje odluke o prodaji, poklonu, otpisu pokretne stvari - stola, i sprovedenom javnom nadmetanju tim povodom, kao i o radu odgovarajuće komisije za prodaju pokretne stvari”, napisao je Zeković.

Međutim, dobio je samo šturi odgovor da je sto koji odgovara opisu u kabinetu gradonačelnice...

Misterija

Vijesti su u oktobru 2014. godine objavile da su ti komadi namještaja do 2000. godine najvjerovatnije bili u Domu omladine “Budo Tomović”.

Nekadašnji direktor te ustanove Ranko Vuković, kazao je tada da je početkom 2000. godine, kada je otišao iz KIC-a, namještaj ostao u kabinetu direktora.

On je tada pojasnio da je, kada je došao na čelo KIC-a, u kabinetu zatekao radni sto, stolicu, vitrinu, veliki sto i lampu, ali i da je za te komade namještaja “stalno provejavala priča” da su donijeti iz kabineta nekadašnjeg mitropolita i patrijarha Gavrila Dožića.

“Ako su to ti komadi namještaja, oni su ostali u KIC-u kada sam ja iz njega otišao. Ostali su upravo u kabinetu direktora, gdje sam ih i zatekao. Jednom sam, u intervjuu za ‘Politiku’, i odgovorio na pitanje o tome. Predočili su mi da je namještaj iz Dožićevog kabineta. I tada sam iznio svoj stav, rekao sam im da smatram da ga treba vratiti onome čiji je. I sada to mislim”, kazao je Vuković 2014. godine.

Tada je rekao i da ne zna kako je taj namještaj kasnije prešao u kabinet gradonačelnika, kao ni da li postoji dokument o preuzimanju namještaja, jer je prenijet nakon što je pošao iz KIC-a.

Kada su se “Vijesti” bavile tom temom iz Glavnog grada nijesu odgovarali na pitanje o tome da li postoji odluka o otuđenju ili povraćaju pokretne imovine, ako je utvrđeno da je ona vlasništvo Mitropolije.

Bonus video: