SafeJournalists: Zabrinuti smo zbog prijetnji silovanjem novinarkama iz Crne Gore

Poručili su da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne aktere, a poseban akcenat u svom radu staviće na bezbjednost novinarki

3887 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mreža SafeJournalists saopštila je danas da je zabrinuta zbog prijetnji silovanjem koje su prošle nedelje upućene novinarkama iz Crne Gore.

"Nepoznata osoba poslala je urednici portala M Danici Nikolić mejl koji je sadržao prijetnje silovanjem. Prijetnje su upućene Nikolićevoj i drugim njenim koleginicama iz različitih medija Tamari Nikčević, Bojani Dabović, Mirki Dević i Slavici Kruščić Vasović. Slučaj je odmah prijavljen policiji i tužilaštvu", ističe se u saopštenju SafeJournalists.

Iz te mreže su dodali da Sindikat medija Crne Gore (SMCG) upozorava da su prijetnje koje su dobile novinarke veoma problematične, jer je kako su kazali ovo prvi put da se u Crnoj Gori dogodila ovako masovna prijetnja, čija meta su bile samo žene.

"Nadležni organi moraju hitno da reaguju kako bi se ovoj pojavi stalo na kraj i kako bi počinilac bio adekvatno kažnjen. Posljednjih godina SMCG često ističe ažurnost policije, tužilaštava i sudova kada je riječ o novim slučajevima napada na novinare. Međutim, novinarka Danica Nikolić je više puta bila meta prijetnji i koliko znamo ništa nije urađeno, tako da je njeno iskustvo drugačije i apelujemo da se to proijmeni", rekao je predsjednik SMCG Radomir Kračković.

"SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalce na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu SMCG i poziva nadležne da ovaj slučaj shvate ozbiljno i hitno pronađu osobu koja je uputila prijetnje i procesuiraju slučaj", piše u saopštenju mreže SafeJournalists.

Poručili su da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne aktere, a poseban akcenat u svom radu staviće na bezbjednost novinarki.

"Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki", zaključuje se u saopštenju SafeJournalists.

Bonus video: