Mojkovac: Kancelarija za mlade (ne) rješava problem

Autori lokalnog akcionog plana za mlade Opštine Mojkovac za narednu godinu predlažu i da se “veća pažnja usmjeri ka zapošljavanju i poboljšanju njihovog statusa u lokalnoj zajednici”

1232 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Nepostojanje Kancelarije za mlade prepoznato je kao jedan od osnovnih problema u sistemskom planiranju i sprovođenju omladinske politike, konstatovano je u nacrtu lokalnog akcionog plana za mlade (LAPM) Opštine Mojkovac za narednu godinu.

Kao teškoća u toj oblasti detektovano je i nepostojanje sistematizovanog radnog mjesta za službenike zadužene isključivo za pitanja mladih. Naime, poslove iz oblasti omladinske politike, kako piše u nacrtu LAPM-a, uglavnom obavljaju službenici, uz već postojeća zaduženja.

Autori LAPM-a predlažu da se u budućem periodu “veća pažnja usmjeri ka zapošljavanju mladih i poboljšanju njihovog statusa u lokalnoj zajednici”.

Definsani su i specifični ciljevi, među kojima je veća uključenost mladih u donošenju odluka u lokalnoj zajednici, stvaranje prostora za to da se čuje njihov glas, te da se motivišu otkrivanjem talenata, a sve to kroz osnaživanje i povraćaj povjerenja u institucije na lokalnom nivou.

Pri kreiranju LAPM-a, radna grupa imala je u vidu rezultate istraživanja UNDP, kroz projekat ReLOaD, čiji je učesnik bila Opština Mojkovac. Istraživanje je sprovedeno u 15 opština, a rezlutati su nametnuli zaključke da postoji nedostataka administrativnih i finansijskih kapaciteta u implementaciji omladniskih politika, ta da je uključenost brojnih institucija na lokalnom nivou u tu oblast vrlo ograničena.

“Mladi u većini opština nijesu upoznati sa zakonodavnim i strateškim okvirima koji se odnose na njih, niti poznaju mehanizme, koji su im na raspolaganju za odlučivanje u donošenju odluka. Identifikovana je i nedovoljna informisanost i donekle nezainteresovanost mladih, što ukazuje na potrebu za znatno većim obuhvatom mladih, prilikom kreiranja strateških dokumenata i planova. Istraživanje je pokazalo da na skali od 10 do 1, mladi iz 15 opština zadovoljstvo svojim životom najčešće ocjenjuju između 5 i 6”, podsjećaju u nacrtu LAPM-a.

Kako objašnjavaju, najveći razlog za nezadovoljstvo među mladim u većini opština je kvalitet življenja, loša mogućnost zapošljavanja, nedostatak mogućnosti razvoja sopstvenog biznisa, kvalitet formalnog i neformalnog obrazovanja, dostupnost kulturno-sportskih i drugih sadržaja…

Mladi koji se još školuju najčešće (35 odsto) izražavaju želju da rade u državnoj upravi ili instituciji, ili velikoj privatnoj kompaniji (26 odsto).

“Mali je procenat onih koji razmišljaju o start upu (1,3 odsto) ili NVO (0,9 odsto), a kao razlog tome naveli su nedostatak hrabrosti, stručnosti i kreativnosti. Kao veliki problem prepoznaje se to što mladi (više od 50 odsto) ne vjeruje da za njih postoji politika zaposlenja, zbog zapošljavanja ‘preko veze’. To ukazuje da postoji nepovjerenje mladih u institucije sistema”, podsjećaju u nacrtu LAPM-a.

Kako piše u tom dokumentu, skoro trećina (31,9 odsto) anketiranih mladih, nije registrovano kod Zavoda za zapošljavanje. Kao najčešći razlog istakli su da ne vide korist od registracije.

Bonus video: