Čestitke povodom Dana Glavnog grada: "Podgorica može dostići savremene standarde evropskih glavnih gradova"

Na današnji dan, 19. decembra 1944. godine, Podgorica je oslobođena od okupatora. Glavni grad Crne Gore je za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio brojna razaranja i bio bombardovana više od 70 puta

4386 pregleda 4 komentar(a)
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2023. 11:28h

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je 19. decembar, Dan Glavnog grada Podgorice, gradonačelnici Oliveri Injac i predsjednici Skupštine Glavnog grada, Jeleni Borovinić-Bojović, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Na današnji dan, 19. decembra 1944. godine, Podgorica je oslobođena od okupatora. Glavni grad Crne Gore je za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio brojna razaranja i bio bombardovana više od 70 puta.

"Drage Podgoričanke i Podgoričani, u ime Ministarstva javne uprave, kao i u svoje lično ime, ovom prilikom vam upućujem najljepše čestitke povodom 19. decembra, Dana Glavnog grada. Razvoj koji je Podgorica ostvarila je vidljiv u pogledu brojnih infrastrukturnih, ekoloških, obrazovnih, kulturnih i tehnoloških projekata i inicijativa. Sa menadžmentom koji je na usluzi građanima, Glavni grad je kao jedan od prioriteta afirmisao digitalizaciju i modernizaciju javnih servisa, jer se samo digitalnom transformacijom može povećati efikasnost, dostupnost i transparentnost usluga građanima, a samim tim unaprijediti i demokratski razvoj po ugledu na napredne evropske standarde, kojima istinski težimo", istakao je Dukaj.

On je dodao da "Podgorica koja izrasta u moderan grad, suštinski je potencijal i zamajac razvoja cijele naše države".

"Različitosti kojima se Podgoričani mogu ponositi, predstavljaju mozaik prosperiteta i zajedništva, koje naši preci vjekovima njeguju kao najdragocjenije bogatstvo. Jedino takva Podgorica može biti mjesto sastanaka i dogovora za napredak i rad, ne samo za mlade, nego i za sve koji ovdje vjekovima žive ili dolaze s namjerom da tu i ostanu, a sve u skladu sa tradicionalnom gostoprimljivošću njenih čestitih građana prepoznatljivog duha", poručio je Dukaj.

Po njegovim riječima "progresivnim razvojem i dinamičnom valorizacijom raznovrsnih investicionih i poslovnih potencijala, kao i veoma bogatom turističkom, kulturnom i IT ponudom, Podgorica može dostići savremene standarde evropskih glavnih gradova, a njeni građani zaslužuju da uživaju u najvišim demokratskim dostignućima".

"Ministarstvo javne uprave nastavlja sa podrškom u oblasti reforme javne uprave, kako bi se što prije obezbijedilo efikasno pružanje usluga građanima. Uz najbolje želje vama, svim građankama i građanima Podgorice, još jednom čestitam 19. decembar", kazao je Dukaj.

Spajić: Siguran sam da će uz nova ulaganja Podgorica biti još ljepše mjesto za život

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično, rukovodstvu, građankama i građanima Glavnog grada čestitao 19. decembar - Dan oslobođenja Podgorice.

Iz Vlade je saopšteno da je u čestitki upućenoj gradonačelnici Oliveri Injac, gradonačelnici i predsjednici Skupštine Glavnog grada Podgorica Jeleni Borovinić Bojović, Spajić kazao da je siguran da će uz nova ulaganja Podgorica biti još ljepše mjesto za život.

"U uvjerenju da ćemo zajedničkim zalaganjem narednih godina proslavljati uspješno prebrođene nove razvojne etape i konačno krunisanje našeg evropskog integracionog puta, čestitam vam 19. decembar - Dan oslobođenja i Dan Glavnog grada", poručio je premijer.

Pejović: Podgorica je u proteklih 70 godina izrasla u politički, privredni i kulturni centar Crne Gore

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović saopštio je da je Podgorica u proteklih 70 godina izrasla u politički, privredni i kulturni centar Crne Gore.

"U svoje lično ime i u ime Skupštine Crne Gore, gradonačelnici Oliveri Injac, predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, kao i svim građankama i građanima Podgorice, upućujem iskrene čestitke povodom obilježavanja Dana Glavnog grada - 19. decembra. Iako gotovo u potpunosti razrušena nakon Drugog svjetskog rata, Podgorica je obnovljena naporima generacija rođenih Podgoričana i onih koji su se u Podgoricu doselili i počeli je zvati svojim domom. Kako tada, tako i danas, vaš grad je prepoznat kao mjesto susreta. Na temeljima antičkog Birziminijuma i srednjovjekovne Ribnice, Podgorica je u proteklih 70 godina izrasla u politički, privredni i kulturni centar Crne Gore", istakao je Pejović, saopšteno je iz Skupštine.

On je dodao da Podgorica mora nastaviti da bude nosilac napretka Crne Gore, kroz njeno brendiranje kao pametnog i zelenog grada.

"Njen razvoj mora biti usmjeren na izgradnju infrastrukture i pametne transportne mreže, povezivanje užeg gradskog jezgra sa predgrađima i digitalizaciju javne uprave, sve u cilju unaprjeđenja životnog standarda stanovnika Podgorice. To mora biti prioritet, kako državne, tako i lokalne vlasti. U Skupštini Crne Gore imaćete pouzdanog partnera u tom poduhvatu. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom Dana Glavnog grada, uz nadu da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti da zajednički radimo na uvećavanju nivoa prosperiteta vaše zajednice", poručio je Pejović.

Martinović: Neka naredni period bude ispunjen prosperitetom, razvojem i novim turističkim uspjesima

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, uputio je čestitku povodom 19. decembra – Dana Glavnog grada, gradonačelnici Oliveri Injac, predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, odbornicima i svim građankama i građanima Podgorice, uz najbolje želje za njen dalji napredak i razvoj, saopšteno je iz resora na čijem je čelu.

"Grad bogate istorije, kulture i gostoljubivosti, proslavlja danas svoj dan. Neka naredni period bude ispunjen prosperitetom, razvojem i novim turističkim uspjesima, koji će Podgoricu dodatno učiniti prepoznatljivom. Razvoj Podgorice treba da slijedi želje samih građana, posebno ističući važnost administrativnog centra kao temelja za napredak grada prilagođenog visokom standardu života", istakao je Martinović.

On je dodao da će ministarstvo nastaviti da se snažno zalaže za podršku razvoja turizma u Podgorici i radi sa svim lokalnim zajednicima kako bi zajednički unaprijedili turstičku ponudu Crne Gore.

"Još jednom vam čestitam praznik i upućujem srdačne pozdrave učesnicima svečane sjednice", zaključio je Martinović.

Klub odbornika DPS: Podgorica je danas, nažalost poprište nazadnih ideja

Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada čestitao je građanima Podgorice čestitao 19. decembar – Dan oslobođenja grada

"Danas Podgorica proslavlja 19. decembar, Dan oslobođenja, u uslovima u kojima glavnim gradom Crne Gore ponovo gospodare sljedbenici ideologija od kojih su je naši preci morali oslobađati", ističe se u saopštenju.

Iz Kluba odbornika DPS su dodali da nije tako davno bilo kad je Podgorica bila centar evropskih ideja.

"Danas je, nažalost, poprište nazadnih. Nije tako davno bilo kad je Podgorica bila svetionik antifašističkog društva. Danas, nažalost, na lokalno važnim pozicijama Podgorica ima one koji svojim (ne)činjenjima vrše fašizaciju društva. Ovaj svijetli datum, lokalno (ne)odgovorna vlast Podgoričankama i Podgoričanima čestita uvećanjem cijena vode, usluga Čistoće d.o.o. i Tržnica i pijaca, smanjenjem zarada zaposlenima u Glavnom gradu, brojnim deponijama širom grada, masovnim zapošljavanjem po partijskoj osnovi, netransparentnim odnosom prema javnim finansijama, kršenjem zakona i odluka, prijetnjama prijavama odbornicima zbog javno iznešene riječi. Svim građankama i građanima Podgorice, čestitamo ovaj istorijski važan datum uz napomenu da se zajedno moramo boriti protiv ovih i ovakvih koji svijetlu budućnost Podgorice svojim neznanjem i primitivizmom žele da survaju niz litice". piše u saopštenju Klub odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada.

Bonus video: