Injac: Nećemo zatvarati oči pred socijalnom nejednakošću, spriječićemo postojanje privilegovanih u upravi Glavnog grada

"Uprkos velikim gubicima slobodarski duh donio je odlučnost u obnovi Podgorice nakon rata čime je ona postala grad vrijedan evropskih epiteta. Kontinuirano ulažemo napore kako bi odgovorno i savjesno prevazilazili tekuće prepreke", kazala je Injac

12894 pregleda 19 komentar(a)
Injac, Foto: Nikola Saveljić
Injac, Foto: Nikola Saveljić

Moramo da učinimo Podgoricu boljim mjestom za život svih sugrađana, a prethodnih osam mjeseci radili smo na stvaranju planova za njen kontinuiran razovoj.

To je kazala gradonačelnica Podgorice Olivera Injac tokom svečane sjednice Skupštine Glavnog grada povodom 19. decembra - Dana oslobođenja Podgorice.

Injac je uputila iskrene čestitke svim sugrađanima Podgorice.

"Uprkos velikim gubicima slobodarski duh donio je odlučnost u obnovi Podgorice nakon rata čime je ona postala grad vrijedan evropskih epiteta. Kontinuirano ulažemo napore kako bi odgovorno i savjesno prevazilazili tekuće prepreke", kazala je Injac.

Svečana Skupština Glavnog grada
foto: Nikola Saveljić

Ona je istakla da je nova služba Glavnog grada unaprijedila administrativne kapacitete.

Injac je pohvalila preduzeće "Zelenilo" koje je "izašlo iz minusa od nekih 300.000 eura".

"Kontinuiranim ulaganjem u preduzeća podižemo stepen njihovog uspjeha. Orijentišemo se ka građanima. Direktno komuniciramo sa njima. Nećemo zatvarati oči pred socijalnom nejednakošću. Spriječićemo svaku mogućnost za postojanje privilegovanih u upravi Glavnog grada", kazala je Injac.

Gradonačelnica Podgorice obećala je da će nova služba Glavnog grada intenzivno raditi na razvoju Podgorice.

Žele da ožive centar grada time što će ponovo "aktuelizovati" robnu kuću Podgoričanka.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović istakla je da "Podgorica ima prošlost na koju smo svi ponosni".

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Nikola Saveljić

"Naši preci bili su poznati i po peru i oružju. Podgorica je odbranjena od fašizma u jednoj epskoj borbi. Ona je slobodu dočekala gotovo sravnjena sa zemljom. Snažan duh stare Podgorice bio je neokrznut. Bez graditelja nema ni grada. Na nama je zadatak da im stvorimo uslove za napredak", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se glas Podgorice "jasno čuje".

"Čujete ga kada treba zaštititi ugrožene slojeve društva, kada je nužno zaštiti dostojnastvo javnog govora, zaštiti žene od govora mržnje...", rekla je Borovinić Bojović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Dan oslobođenja važan za cijelu Crnu Goru.

"Do temelja razorena, preko 70 puta bombardovana Podgorica je na koljenima dočekala svoju slobodu bez više hiljada stanovnika koji su stradali u toku okupacije. U decenijama koje su uslijedile Podgorica je postala društveno-ekonomski centar Crne Gore. Jedan za drugim nicali su privredni giganti. Podgorica je, u tom periodu, postala i saobraćajni centar. Osnivanjem Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i univerziteta Podgorica postaje naučno-kulturni centar Crne Gore", rekao je Milatović.

Milatović
Milatovićfoto: Nikola Saveljić

Predsjednik Crne Gore istakao je da su dinamične promjene u poslednjih 30 godin uslovljavale razvoj Podgorice.

"Praktično da ne postoji glavni grad u Evropi sa povoljnijim geografskim položajem od Podgorice. Sa samo 45 minuta vožnje stiže se do mora i planina", ocijenio je Milatović.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić čestitao je Dan oslobođenja Podgorice.

"Siguran sam da ćemo uz nova ulaganja Podgoricu činiti još ljepšim mjestom za život. Ohrabrujem menadžersku strukturu Glavnog grada koja šalje prave poruke građanima...", rekao je Spajić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da Podgorica oslikava Crnu Goru kao "spoj svih nacija".

"Podgorica je najvažniji motor ekonomskog razvoja Crne Gore. Daću svoj maksimum kako bismo ostvarili bolju saradnju našeg doma i lokalnih organa", kazao je Mandić.

Na sjednici je tradicionalno uručena devetnaestodecembarska arhitekti Pavlu Popoviću i grupi Makadam.

Svečana Skupština Glavnog grada
foto: Nikola Saveljić

Bonus video: