Traže rješenje za otpad kraj Tare: U projekte uvrštena izgradnja reciklažnog dvorišta sa sortirnicom i deponije

Kolašin nema deponiju za građevinski otpad, pa hipergradnja stvara dodatne teškoće u radu Komunalnog

1883 pregleda 0 komentar(a)
Deponija na obali rijeke Tare, Foto: Dragana Šćepanović
Deponija na obali rijeke Tare, Foto: Dragana Šćepanović

Planom rada kolašinskog Komunalnog preduzeća za narednu, kao i prethodnih godina, među investicione projekte uvrštena je izgradnja reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, deponije čvrstog otpada kao i deponije građevinskog otpada.

Realizacija tih projekata, navodi se u Planu, značajno bi se unaprijedila čitav sistem upravljanja otpadom.

Izgradnja reciklažnog dvorišta sa pratećim sadržajima prvi put je pomenuta u lokalnom Planu upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom za period od 2016. do 2020, no do sada nije nađen način i da se realizuje. Procijenjeno je da bi vrijednost projekta bila oko 380.000 eura, a taj novac, kako je prvobitno planirano, bio bi obezbijeđen iz budžeta opštine i države i donacijama.

Gradska deponija u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje. Nalazi se na obali Tare, a u neposrednoj blizini industrijske i biznis zone. Iz Komunalnog preduzeća su više puta objašnjavali kako im je zahtjevno održavanje te lokacije, kao i da se, zbog invensticionog buma u Kolašinu, iz mjeseca u mjesec količina otpada povećava. Problem deponije ranije su bili su i česti požari. Kolašin nema deponiju za građevinski otpad, pa hipergradnja stvara dodatni teškoće u radu Komunalnog, ali i dodatni pritisak na životnu sredinu.

“Povećanje količina i strukture odloženog otpada svih vrsta, sve veći broj privrednih subjekata subjekata, neplanska gradnja objekata, opterećenost saobraćajne infrastrukture grada, uz porast broja vozila, nedovoljan broj parking prostora posebno u turističkoj sezoni... povećava obim poslova. To nameće potrebu drugačijeg pristupa poslovanju, uvođenjem novih metoda i tehnologija rada, kao i povećano angažovanje tehničko-materijalnih resursa i angažovane radne snage”, konstatuje se u Planu rada Komunalnog.

Taj dokument sadrži još jedan cilj, koji je prepisan iz ovogodišnjeg Plana. Odnosi se na odlaganje otpada u polupodzemnim kontejnerima. Novac za taj projekat, kako je planirano, obezbijediće se donacijama, ali se zahtijeva i uključenje Opštine i države.

“Preduzeće čini napore da aplikacijama za donaciju finansijskih sredstava međunarodnim institucijama u EU, dobije sredstva da započne sistem odlaganja otpada u polupodzemnim kontejnerima, u prvoj fazi u užem gradskom jezgru, a potom u svim naseljima, osim ruralnih. Te aktivnosti nastaviće se i u 2024. godini, a sve u skladu sa Planom upravljanja otpadom za opštinu Kolašin”, piše u Planu rada.

Među ciljevima je i standardizacija poslovanja po međunarodnim standardima 9001 (sistem upravljanja kvalitetom),14001 (standard upravljanja zaštite životne sredine) i 18001 (standard za zdravlje i bezbjednost na radu). To je, kako piše u Planu rada, “nužno potrebno radi unapređenja procesa rada, kvaliteta i obima poslova, povećanja nivoa odgovornosti u radu, poboljšanja unutrašnjih odnosa i izrade jasnih i preciznih procedura za rad na svim nivoima organizovanja”.

Zacrtana je i potreba podizanja nivoa kvaliteta usluga, posebno u periodu turističke sezone.

Bonus video: