Eko- tim: Opštine Pljevlja i Kolašin da intenziviraju aktivnosti na zaštiti Ćehotine i Mrtvice

"Važno je razumjeti značaj proširenja mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori, imajući u vidu njenu ulogu kao ekološke države", rekli su iz Eko-tima

1249 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Čabarkapa, Foto: NVO Eko-tim
Čabarkapa, Foto: NVO Eko-tim

Proglašenjem gornjeg toka rijeka Ćehotine i Mrtvice zaštićenim područjima, kreiraće se potencijal za dugoročne socio-ekonomske koristi za lokalne zajednice, kao što su razvoj održivog turizma, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i dodatnog prihoda za lokalno stanovništvo, saopštili su iz nevladine organizacije (NVO) Eko- tim.

Gornji tok Ćehotine i rijeka Mrtvica, kako kažu iz te NVO, vitalni su vodeni resursi koje karakterišu izuzetni ekološki, prirodni i socio-ekonomski značaj.

Ističući važnost očuvanja i unapređenja prirodnog bogatstva na svojim teritorijama, Opština Pljevlja sprovodi postupak proglašenja gornjeg toka rijeke Ćehotine zaštićenim područjem, dok Opština Kolašin isti postupak sprovodi za rijeku Mrtvicu, podsjeća Eko- tim.

"Zaštita te dvije rijeke je izuzetno važna kako sa ekološkog tako i sa socio-ekonomskog aspekta, te je od posebne važnosti da opštine Pljevlja i Kolašin intenziviraju aktivnosti, koje će dovesti do proglašenja te dvije rijeke zaštićenim područjima. Proglašenjem te dvije rijeke zaštićenim područjima, kreiraće se potencijal za dugoročne socio-ekonomske koristi za lokalne zajednice, kao što su razvoj održivog turizma, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i dodatnog prihoda za lokalno stanovništvo. Kroz održivo upravljanje tim rijekama, doći će i do unaprjeđenja komunalne i putne infrastrukture, te smanjanja negativnih ekonomskih i demografskih trendova koji karakterišu ova područja", tvrdi Milija Čabarkapa, izvršni direktor NVO Eko-tim.

On kaže da je važno razumjeti da zaštićena područja nijesu doslovno "stop razvoju" ili "zamrznuta" u smislu razvoja ili napretka.

Percepcija koja sugeriše da su zaštićena područja prepreka za razvoj, kaže Čabarkapa, često je rezultat nedostatka informacija ili pogrešnih pretpostavki.

Prema njegovim riječima, zaštićena područja su namijenjena očuvanju prirode, ali jednako im je cilj i podrška načinu života lokalnih zajednica te briga o njihovoj dobrobiti i blagostanju.

"Važno je razumjeti značaj proširenja mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori, imajući u vidu njenu ulogu kao ekološke države. Zaštita prirode i očuvanje biodiverziteta su ključni elementi održivog razvoja koji doprinose zdravlju i blagostanju ljudi. Kao ekološka država, Crna Gora ima priliku da postane lider u zaštiti prirode i održivom razvoju, a Opština Pljevlja i Opština Kolašin da postanu primjeri dobre prakse u zaštiti rijeka i očuvanju prirodnog okruženja. Ovo je prilika za očuvanje prirodnih resursa Crne Gore i stvaranje bolje budućnosti za sve nas", objašnjava Čabarkapa.

Te dvije opštine sprovode postupak zaštite Ćehotine i Mrtvice po inicijativi Eko-tima, a okviru regionalne inicijative "Zajedno za rijeke" koja je pokrenuta od The Nature Conservancy u saradnji sa organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Bonus video: