Nepismenost promijenila imena ulica u Pljevljima

Dio pljevaljskih ulica, ukoliko bi se pročitale po pravilima pravopisa, "dobio drugačije nazive". Iz Opštine su kazali da greške u ispisivanju prave firme, koje izrađuju znakove i da će promijeniti table

37356 pregleda 44 reakcija 42 komentar(a)
Table sa pravopisnim greškama, Foto: Goran Malidžan
Table sa pravopisnim greškama, Foto: Goran Malidžan

Zbog nepoštovanja pravopisa koji se ne prašta ni osnovcima, mnoge pljevaljske ulice, ukoliko bi se pročitale po pravilima važećeg pravopisa, dobile su drugačije nazive od onih koje je opštinska komisija za davanje naziva ulicama odredila.

Da su nazivi ulica u Pljevljima često pogrešno napisani, ukazuje i magistar srpskog jezika i književnosti Božica Cvijetić, koja je i odbornica u lokalnom parlamentu. Na tablama, ističe ona se vidi da se greške konstantno ponavljaju.

“Tako Ulica 37. divizije (trideset sedme divizije) postaje ulica trideset sedam divizije, a Ulica 20. novembra (dvadesetog novembra), postaje Ulica dvadeseti novembar, Ulica 1. decembra (prvog decembra), postaje Ulica jedan decembar. Svaki doktor koji ima svoju ulicu postaje drugi jer je skraćenica ispred njihovih imena loše napisana. Tako imamo da je zbog porešno napisane skraćenice Ulica doktora Borisava Džuverovića postala Ulica drugog Borisava Džuverovića. Takvih primjera ima još”, kazala je Cvijetić.

Ona je podsjetila, da se skraćenica za doktora piše bez tačke (dr), a da ako joj se doda tačka to znači drugi. Podsjeća i da se iza rednih brojeva obavezno piše tačka, jer se bez tačke navode isključivo osnovni brojevi.

“Možda iz nečije perspektive ovo pitanje može djelovati i trivijalno, ali smatram da se o njemu treba govoriti kako se ubuduće ne bi greške ponavljale”, kaže Cvijetić.

Ona traži od nadležnih u Opštini da isprave pravopisne greške koje se sreću na javnim mjestima, a koje su posebno uočljive u nazivima ulica.

“Pravopisne greške koje srećemo na javnim mjestima u vidu nepravilnog obilježavanja rednih brojeva, skraćenica, interpunkcije naslijedili smo od prethodne vlasti. Ovakvi propusti djeluju u najmanju ruku neozbiljno i paraju oči ne samo Pljevljacima nego i posjetiocima. Govoreći sa stanovišta prosvjetnog radnike moram da naglasim da nam djeca loše primjere upotrebe jezika usvajaju nesvjesno naročito ako se greške sreću na javnim mjestima. Jedno im pričate u učionici a drugo vide na javnim mjestima i kod njih se stvara konfuzija. Kao neko ko se bavi obrazovanjem znam da se na ovakav način narušava, ionako uzdrmano povjerenje između učenika i onih koji bi trebali da im budu autoriteti. Kod djece se stvara ravnodušnost, prema pismenosti zasnovana na stavu ‘kada griješe oni što ne bih i ja’. Ako je uloga nas kao nosilaca vlasti da ispravljamo greške svojih prethodnika, ne treba da zaobiđemo ni ovakve greške i propuste ma koliko nam na prvi pogled djelovale sitne i nebitne”, kazala je Cvijetić.

Ulica doktora ili drugog Džuverovića
Ulica doktora ili drugog Džuverovićafoto: Goran Malidžan

Ona navodi da je predložila da se formira tim koji bi se bavio pravopisom na javnim mjestima, jer nazivi ulica nisu jedine pozicije na kojima su se napravile greške tog tipa.

U Opštini su kazali da greške u ispisivanju prave firme, koje izrađuju znakove, a ne odgovorni u lokalnoj administraciji.

Predsjednik Savjeta za davanje naziva ulica Božidar Jelovac kazao je da svaka greška koja je napravljena na tablama u nazivu ulica mora da se ispravi.

On smatra da je sramota za grad da prilikom ispisivanja naziva ulica nije ispoštovan pravopis.

Jelovac smatra da greške treba da ispravi nadležni opštinski Sekretarijat i da su Sekretarijat i prethodni sekretari odgovorni što su nepravilno napisane table sa imenima ulica postavljene na javnim površinama.

“Nije samo odgovoran onaj ko je izradio table već i nadležni koji su trebali da provjere šta je na njima napisano. Trebalo je da uoče grešku i da se obrate proizvođaču da otkloni nepravilnosti”, rekoa je Jelovac.

Jelovac je kazao da će na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 25. decembar, grad dobiti dva nova naziva ulica.

Savjet je u skupštinsku proceduru poslaće predlog da se Bobovska ulica u pljevaljskom naselju Balibegovo brdo preimenuje u Ulicu pilota Eldina Hrapovića. On je prva žrtva JNA u ratu 1991 godine kada je njegov helikopter oboren kod Ljubljane 27. juna 1991. godine. Predlog za davanje njegovog imena ulici u kojoj je živio potekao je od njegove porodice.

Jelovac je kazao je da je Savjet razmatrao predlog da se dio Ulice Hamdije Šahinpašića u pljevaljskom naselju Balibegovo brdo, nazove Brđanka ulica.

Bonus video: