U Pljevljima jutros koncentracija PM 10 čestica bila devet puta viša od dozvoljene

Registovane su i znatno veće koncentracije PM 2,5 čestica koje su još štetnije po ljudsko zdravlje jer kako tvrde stručnjaci, zahvaljujući svojoj maloj veličini, sposobne su da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok

2446 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima je jutros u 10 časova izmjerena velika zagađenost vazduha, a prisustvo štetnih materija u vazduhu instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine mjerili su tokom prethodne noći.

Koncentracija PM 10 čestica izmjerena jutros u 10 sati iznosila je 449.3 mikrograma po metru kubnom što je devet puta više od dozvoljene dnevne koncentracije ovih, po ljudsko zdravlje štetnih materija.

Registovane su i znatno veće koncentracije PM 2,5 čestica koje su još štetnije po ljudsko zdravlje jer kako tvrde stručnjaci, zahvaljujući svojoj maloj veličini, sposobne su da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok.

Vrijednost ovih štetnih materija u vazduhu u 10 jutros iznosila je 402,2 mikrograma po metro kubnom, što je skoro 16 puta više od ciljane dnevne vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom. U isto vrijeme vrijednosti sumpor dioksida iznosile su 85,7 mikrograma po metro kubnom.

Sat ranije koncentracija PM 10 čestica iznosila je 398 mikrograma po metru kubnom, a u 11 jutros koncentracija zagađujućih materija spala je na 219 mikrograma po metru kubnom.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kazao je "Vijestima" da je već odavno zdravlje Pljevljacima ugroženo zbog velikog zagađenja,ali da niko ništa ne preduzima da bi se to stanje popravilo.

On je pozvao premijera Crne Gore Milojka Spajića koji je odrastao u Pljevljima da u vrh prioriteta stavi rješavanje aerozagađenja urodnom gradu.

Smatra da bi ozbiljna država trebala da ima mjere i u varednim situacijama, ali prije svega preventivne i mjerljive planove, kako da se smanje posledice aerozagađenja.

"To je do sada izostalo uprkos brojnim upozorenjima", rekao je Mitrović.

On je kazao da pod hitno Vlada treba da zabrani loženje uglja u domaćinstvima Pljevljima i da će do kraja godine uputiti inicijativu da se to uradi.

Samo u gradskoj kotlarnici, u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača, godišnje se sagori oko dvije hiljade tona uglja.

U Termoelektrani Pljevlja tu količinu sagori za desetak sati.

Bonus video: