Eko tim: Zdravlje građana Pljevalja ugroženo zagađenjem, potrebna hitna reakcija

Nevladina organizacija apelovala da se preduzmu konkretni koraci

1255 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Iz NVO Eko tim saopštili su da su „duboko zabrinuti zbog aerozagađenja u Pljevljima", a koje posljednjih dana opet svrtstava taj grad među najzagađenije u svijetu. Kažu da je „prema nedavnim nevalidiranim podacima Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, zabilježeno ozbiljno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti suspendovanih PM2,5 i PM10 čestica“, čime je, tvrde, ozbiljno ugroženo zdravlje pljevaljskog stanovništva.

NVO Eko-tim podsjeća da su, u periodu, od 18 do 23 sata, 21. decembra, sve satne vrijednosti PM10 čestica premašile su 130 µg/m³, a u 21 sat čak i iznosile 301,2 µg/m³, što, objašnjvaju, ukazuje na kritično prekoračenje dozvoljenih granica. Srednja dnevna vrijednost za 21. decembar iznosila je alarmantnih 170 µg/m³, premašivši dozvoljenu graničnu vrijednost od 50 µg/m³, čak više od tri puta, kažu iz te NVO. Upozoravaju da je satna vrijednost PM 10 čestica, izmjerena danas u 10 sati iznosila je nevjerovatnih 449,3 µg/m³. Alarmantna situacija je, tvrde iz NVO Eko tim, i kada su u pitanju PM 2.5 čestice.

“Nepobitna činjenica je da ovakva visoka koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM 2.5 direktno ugrožava zdravlje građana. Posebno su osjetljive grupe kao što su djeca, stariji sugrađani i osobe s postojećim respiratornim oboljenjima. Posljedice zagađenja vazduha na respiratorni sistem, kardiovaskularne bolesti te opšte blagostanje stanovništva su ozbiljne i ne smijemo ih ignorisati”, kaže Diana Milev Čavor, koordinatorka programa za klimu i energiju u nevladinoj organizaciji Eko-tim.

Kvalitet vazduha u Pljevljima, kako su saopštili iz Eko tima, često je bio predmet zabrinutosti zbog visokih koncentracija zagađujućih materija i u prethodnim godinama. Neki od ključnih faktora koji doprinose zagađenju vazduha u Pljevljima, podsjećaju, pored rada termoelektrane Pljevlja su i veliki broj individualnih ložišta na drva i ugalj, geografski položaj kao i meteorološki uslovi.

“Da bi se poboljšao kvalitet vazduha u Pljevljima i prije svega sačuvalo zdravlje stanovništva, moraju su preduzeti mjere podsticanja korišćenja čistijih goriva u sektoru grijanja kao i poboljšanje energetske efikasnosti, te raditi na promociji i edukaciji građana o pravilnom korišćenju ložišta i koristima od prelaska na čistije izvore energije. Rješavanje ovog problema zahtijeva snažnu političku posvećenost, te stoga ovim putem apelujemo na nadležne institucije i sve relevantne aktere da hitno reaguju i preduzmu konkretne korake kako bi se zaštitilo zdravlje građana i osigurala bolja budućnost za opštinu Pljevlja”, poručuje Milev Čavor.

Bonus video: