Tražiće da se Pljevljima dodijeli posebni status

„Mi želimo da dio novca koji se dobija od uglja, proizvodnje električne energije, i drugih prirodnih bogatsata, a koji premašuje dnevno milion eura, ostane u Pljevljima", kazao je Milorad Mitrović

10294 pregleda 9 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kazao je da će do kraja godine Vladi predati inicijativu da se Pljevljima, „gradu iz kojeg se ncrpi najviše prirodnih i rudnih bogatstava“ dodijeli specijalni status.

„Mi želimo da dio novca koji se dobija od uglja, proizvodnje električne energije, i drugih prirodnih bogatsata, a koji premašuje dnevno milion eura, ostane u Pljevljima. Nedavno je Vlada odlučila da Opštine sa juga i centralnog dijela Crne Gore odvoje deset odsto od svojih budžeta da bi taj dio novca usmjerila opštinama na sjeveru Crne Gore. Smatram da to nije dobar potez i ne vodi ničemu, jer mi ne tražimo milostinju da nam neko daje novac koji dobija od realizacije turističke ponude. Prosto želimo da se novac koji se odnosi iz Pljevalja godinama unazad dio vrati u Pljevlja“, rekao je poznati pljevaljski ekolog.

Mitrović je kazao da će ukoliko inicijativa ne dobije potrebnu većinu i Pljevlja ne dobiju specijalni status biti primorani organizuju referendum za potpuno odvajanje Opštine Pljevlja od Crne Gore.

Ističe da Pljevljima od ovolikog bogatstva ostaje samo zagađen vazduh i degradirana životna sredina, zbog čega, ističe on sve više obolijevaju građani Pljevalja.

Predsjednik Breznice je najavio podnošenje inicijative Vladi da se zabrani korišćenje uglja u domaćinstvima, zbog velikog zagađenja vazduha tokom grejne sezone.

„Mi se decenijama unazad vrtimo u krug. Pričamo o zagađenju ali malo šta radimo da se to popravi. Kratkoročne mjere koje je uvela Opština zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom, podjelom peleta nisu dale rezultat. Imamo oko 1.300 domaćinstava koja se griju na pelet. Ta mjera nije dovoljna i treba uložiti dodatne napore da se pronađe način da se to zagađenje svede na zakonom propisane mjere i granice. Ovo zagađenje postaje neizdrživo i sa ovim se više ne smijemo igrati“, rekao je Mitrović.

Novac koji bi dobijali po ovom osnovu, ističe Mitrović, ulagali bi u razvoj grada i opštine.

“Otvarali bi prerađivačke pogone i fabrike za preradu drveta i proizvoda od drveta, finansirali gradnju puteva prema Foči i zeljezničke pruge do Kolovrata (tunel dužine 8 km. za prugu i vozila) ka Prijepolju. Otvorilibi fabriku za proizvodnju opeke i proizvoda od kvalitetne gline. Ulagali novac za otvaranje rudnika barita i pratećih ruda u Potkovaču. Doveli investitore, davali ekonomska drzavljanstva biznismenima koji bi ulagali u fabrike za preradu i proizvodnju. Za poljoprivredu bi legalizovali i dali podsticaje za uzgoj i izvoz konoplje za medicinske i privredne svrhe. Inače se na teritoriji naše Opštine nalazi najveća plantaža konoplje na površini od 10.5 hektara, a gradi se i pogon za preradu. Svaki punoljetni građanin Pljevalja bi dobijao 100 eura mjesečno samo što živi u Pljevljima, što bi na mjesečnom nivou bilo oko 2 000 000 eura, što je manje od dvodnevne zarade od proizvodnje TE Pljevlja”, kazao je Mitrović.

Ističe da bi građani trebali biti oslobođeni plaćanja vode i struje za razumnu potrošnju.

U Pljevljima je jutros u 10 časova izmjerena velika zagađenost vazduha, a prisustvo štetnih materija u vazduhu instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine mjerili su tokom prethodne noći.

Koncentracija PM 10 čestica izmjerena jutros u 10 sati iznosila je 449.3 mikrograma po metru kubnom što je 9 puta više od dozvoljene dnevne koncentracije ovih, po ljudsko zdravlje štetnih materija.

Registovane su i znatno veće koncentracije PM 2,5 čestica koje su još štetnije po ljudsko zdravlje jer kako tvrde stručnjaci, zahvaljujući svojoj maloj veličini, sposobne su da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok.

Vrijednost ovih štetnih materija u vazduhu u 10 jutros iznosila je 402,2 mikrograma po metro kubnom, što je skoro 16 puta više od ciljane dnevne vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom. U isto vrijeme vrijednosti sumpor dioksida iznosile su 85,7 mikrograma po metro kubnom.

U 16 sati situacija je bila znatno povoljnija, a koncentracija PM10 čestica iznosila je 48,4 mikrograma po metro kubnom, što je u dozvoljenim granicama.

Zanimljivo je da je u 16. Časova najveća koncentracija PM10 čestica izmjerena u Podgorici 66,1 mikrograma po metru kubnom.

Bonus video: