Mitrović odbio da bude direktor na određeno

Savjet AZLP juče i zvanično smijenio Ivana Medojevića, u rješenju o smjeni navode potpuno drugi dokument kao izjašnjenje o njegovom mogućem sukobu interesa

38815 pregleda 6 komentar(a)
Medojević, Foto: Privatna arhiva
Medojević, Foto: Privatna arhiva

Ivan Medojević i zvanično je razriješen sa mjesta direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), nakon što je Savjet juče donio rješenje o razrješenju. U dokumentu dostavljenom redakciji iz Savjeta, u kontekstu smjene Medojevića, navode spise koji se zapravo ne tiču njegovog navodnog sukoba interesa, zbog čega je pokrenuto pitanje njegove smjene.

Iz Savjeta su Vijestima juče rekli i da su na sjednici za vršioca dužnosti imenovali Čedomira Mitrovića i ostavili mu mogućnost da se o tome izjasni. Mitrović je, međutim, Vijestima juče rekao da neće prihvatiti taj predlog, ali je ostavio mogućnost i da se za prvog čovjeka AZLP prijavi na konkurs, kad bude objavljen.

Iz Savjeta su juče rekli i da, ukoliko niko ne prihvati da u v.d. stanju zamijeni Medojevića, Agencija za nesmetan rad ima i pomoćnika direktora.

O razrješenju Ivana Medojevića javnost je informisana 21. decembra. Savjet Agencije, rješenje je donio juče.

U rješenju, koje su iz Savjeta dostavili na zahtjev “Vijesti”, navodi se da je Medojević razriješen “zbog prestanka ispunjenja uslova za imenovanje” i da mu se “otkazuje ugovor o radu” od 27. aprila 2020. zaključno sa 21. 12. 2023”.

Navode da je postupak o utvrđivanju nastanka okolnosti koje onemogućavaju dalje obavljanje funkcije direktora pokrenut nakon što je Savjet utvrdio da je supruga Medojevića, Hana Medojević, u novembru imenovana za savjetnicu potpredsjednika Vlade.

“Na sjednici Savjeta 19. 12. 2023, nakon što su članovi Savjeta izvršili uvid u rješenje o imenovanju Hane Medojević, zaključkom br. 01-50-19886-2/23 od 19. 12. 2023, objavljenom na internet stranici Vlade, zatražili od direktora Medojevića da se izjasni o eventualnom sukobu interesa. Na navedeni zaključak o izjašnjenju, direktor Agencije, Ivan Medojević, se izjašnjava dopisom br. 02-125-19887-1/23 od 19. 12. 2023. upućenom predsjedniku Savjeta”, navodi se u rješenju o razrješenju.

Medojević je ranije rekao da je njemu ostavljen rok od tri dana da se izjasni o mogućem sukobu interesa i da to nije učinio.

Juče je “Vijestima” rekao i da dopis 02-125-19887-1/23 od 19. 12.2023, nije njegovo izjašnjenje o mogućem sukobu interesa, kako to navode iz Savjeta, već da se tim dopisom predsjedniku Željku Rutoviću obratio kako bi ga upoznao o načinu postupanja i istupanja člana Savjeta Agencije Zorana Vujičića.

U tom dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, Medojević, pored ostalog, podsjeća da je Agencija za sprečavanje korupcije u odnosu na Vujičića “pokrenula postupak radi utvrđivanja da li je njegovim postupanjem došlo do ugrožavanja javnog interesa, koje upućuje na postojanje korupcije”.

“A koja se odnosi na davanje preporuke nevladinoj organizaciji Građanska alijansa, čiji je bivši zaposleni, a sada honorarno angažovani, u smislu pružanja ekspertskih usluga, član Savjeta, Zoran Vujičić”, navodi Medojević u dopisu koji je Savjet u rješenju o njegovoj smjeni predstavio kao izjašnjenje o mogućem sukobu interesa.

U istom dokumentu, navedeno je da je Savjet na sjednici 21. 12. “nakon što je uredno zaprimio izjašnjenje direktora i izvršio uvid u isto, većinom glasova... prihvatio izjašnjenje”.

“Te je nakon razmatranja sadržine, utvrđeno da direktor u istom tekstu nije negirao činjenicu da je njegov bračni drug imenovan od strane Vlade... Savjet je... donio odluku da su nastupile zakonom propisane okolnosti koje se odnose na protek od 30 dana, u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa”, navode u rješenju o razrješenju Medojevića. Toj sjednici prisustvovali su Vujičić i Muhamed Gjokaj.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da za predsjednika i člana Savjeta Agencije ne može biti imenovano lice koje je bračni drug lica koje je poslanik ili odbornik, član Vlade ili lice koje imenovala ili postavila Vlada. Ista ograničenja, prema tom Zakonu, važe i za imenovanje direktora.

Isti Zakon propisuje i uslove za razrješenje predsjednika ili člana Savjeta, ali ne i način i uslove za razrješenje direktora Agencije.

Iz Savjeta se u rješenju o razrješenju pozivaju na uslove koji važe sa predsjednika ili člana Savjeta, dok Medojević tvrdi da se na direktora Agencije odnosi Zakon o radu.

On je ranije rekao da njegovo razrješenje nije i prvi slučaj nezakonitog razrješenja direktora AZLP, a da su te nezakonitosti “građani svojim novcem, platili sa preko 50.000 eura, bez utvrđivanja bilo čije odgovornosti”. Savjet je 2015. godine razriješio Bojana Obrenovića, a na njegovo mjesto postavio tada Čedomira Mitrovića.

Crnogorski sudovi donijeli su pravosnažnu odluku da je Obrenović nezakonito razriješen.

Medojević je prije dva dana pozvao nadležne institucije da utvrde nezakonitosti u radu Savjeta.

Bonus video: