Biće skuplje grijanje u Pljevljima

U opštinskom preduzeću navode da se sadašnje cijene nijesu mijenjale 11 godina i da ne mogu podmiriti troškove poslovanja. U “Grijanju” 33 radnika od kojih čak 16 u administraciji, a 17 u proizvodnji

11335 pregleda 25 reakcija 10 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Sadašnje cijene usluge grijanja stanova i poslovnih prostora koji se zagrijavaju iz gradske kotlarnice trebalo bi korigovati kako bi se podmirili ukupni troškovi poslovanja.

To se navodi u programu rada pljevaljskog opštinskog preduzeća “Grijanje” koje gazduje gradskom kotlarnicom u Skerlićevoj ulici.

Iz preduzeća podsjećaju da se sadašnje cijene grijanja nijesu mijenjale 11 godina i pored evidentne inflacije, porasta cijene uglja i troškova života. Cijene je, kako se navodi, potrebno povećati i kako bi se smanjile dugogodišnje akumulirane obaveze.

U “Grijanju” rade 33 radnika od kojih čak šesnaest u administraciji, a 17 u proizvodnji. Od 540.000 eura koliko će “Grijanje” prihodovati naredne godine, čak 383.000 hiljada biće izdvojeno na bruto zarade zaposlenih i ostala lična primanja. Iako nema veliki broj zaposlenih, preduzeće ima pet članova Odbora direktora, od kojih su tri predstavnici osnivača Opštine Pljevlja. Za njihove naknade godišnje se izdvaja 11.902 eura, odnosno 2.380 eura prosječno godišnje za svakog člana Odbora direktora.

Od usluge grijanja preduzeće planira da naredne godine prihoduje 440.126 eura. Projekcija prihoda planirana je na osnovu planirane površine grijanja koja će se zagrijavati i trenutnih cijena usluge grijanja.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijava se 397 stanova u centru grada ukupne površine 21.165 metara kvadratnih i 12.488 metara kvadratnih poslovnih prostora. Ukupna instalisana snaga kotlarnice u Skerlićevoj ulici, koja kao energent koristi ugalj je pet megavata.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici je prepoznata kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima, koja nema prečišćivač vazduha. Procjena je da će naredne godine u njoj izgorjeti oko 1.900 tona uglja.

U programu rada se konstatuje da je potrebno “izanalizirati ugradnju neophodnih filtera ili rekonstrukciju multiciklona za prečišćavanje dimnih gasova, kako bi se smanjio negativni uticaj na životnu sredinu i stanare koji se nalaze u neposrednoj blizini kotlarnice u samom gradskom jezgru”.

To je, kako ističu u preduzeću potrebno uraditi i zbog velikog broja prigovora, tužbi i prijava inspekcijama korisnika koji su u neposrednoj blizini dimnjaka kotlarnice.

U Programu se konstatuje da je imovina u lošem stanju i tehnički zastarjela a da su građevinski objekti i oprema visoko amortizovani i da treba investirati u imovinu.

Tvrde i da su gubitke na toplovodnoj mreži smanjili naročito na početku ove sezone grijanja.

U “Grijanju” smatraju da je potrebno uraditi studiju koja bi pokazala da li usvojiti tarifni sistem naplate toplotne energije prema utrošku uz adekvatnu tehničku prilagodljivost sistema ili ostaviti postojeći sistem naplate po metru kvadratnom površine koja se zagrijava, ili kombinovati oba načina kako to rade pojedini gradovi u okruženju.

“Plaćanje usluge grijanja po metru kvadratnom grijane površine, ne stvara uslove za optimalnu potrošnju toplote, koja bi sigurno bila manja jer bi korisnici vodili računa o smanjenju potrošnje. Na taj način sagorjevanje uglja bi bilo manje sa svim propratnim efektima. Usvajanje tarifnog sistema bi pozitivno uticalo na sve pokazatelje poslovanja”, konstatuje se u programu rada “Grijanja”.

Bonus video: