Puna plata do godinu nakon odlaska s funkcije: Naknadu iskoristilo 25 tivatskih funkcionera

Brojni bivši opštinski čelnici iskoristili da i do godinu nakon odlaska sa dužnosti dobijaju plate iz gradske kase

11329 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine na Trgu magnolija, Foto: Siniša Luković

Ukupno 25 bivših visokih lokalnih funkcionera Opštine Tivat koristilo je u periodu od marta 2016. do kraja septembra ove godine povoljnosti da i do godinu nakon odlaska sa funkcije nastave da dobijaju punu platu koju im je Opština isplaćivala u posljednjem mjesecu dok su bili na dužnosti.

Tu povoljnost koristili su kako funkcioneri bivše DPS-om poredvođene lokalne vlasti koja je Tivtom vladala do oktobra 2020, tako i funkcioneri koje je u međuvremenu postavljala nova lokalna vlast okupljena oko građanskih listi predvođenih grupom birača Narod pobjeđuje.

To pokazuje dokumentacija koju je opštinski Sekretarijat za lokalnu upravu objavio na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama koji je podnijela NVO Centar za demokratsku tranziciju iz Podgorice.

Ta NVO je, pored ostalog, tražila da joj se dostave sva rješenja o ostvarivanju prava na naknadu po prestanku funkcije koja su u lokalnoj upravi Tivta za izabrana, imenovana, ili lica koja je postavila Opština, donijeta po odgovarajućem članu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u periodu od strupanja na snagu tog zakona 8. marta 2016. do 30. septembra ove godine.

U tom intervalu ukupno je donijeto 25 takvih rješenja kojima je bivšim javnim funkcionerima lokalne uprave u Tivtu omogućeno da i do godinu nakon odlaska sa funkcije, odnosno do momenta ponovnog zaposlenja na nekom drugom mjestu ili odlaska u penziju, iz gradske kase nastave da primaju pune plate u iznosu koji su primali tokom posljednjeg mjeseca svog radnog angažovanja u Opštini.

Najviše takvih zahtjeva, koji su svi odobreni, podnijeli su bivši DPS funkcioneri koji su smijenjeni nakon što se u Tivtu na lokalnim izborima 30. avgusta 2020. prvi put nakon četvrt vijeka, promijenila vlast i DPS otišao u opoziciju.

Tako su u septembru 2020. odobreni zahtjevi za isplatu naknada po prestanku obavljanja funkcije zbog isteka mandata tadašnjem predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Novoselu i tadašnjem sekretaru SO Goranu Baboviću. Već narednog mjeseca pozitivno je riješen i identičan zahtjev koji je podnio tadašnji predsjednik Opštine Siniša Kusovac kojeg je oktobra 2020. smijenila nova skupštinska većina građanskih listi, kao i zahtjev dotadašnjeg potpredsjednika Opštine Tivat Ilije Janovića (HGI) koji je podnio ostavku.

Narednog mjeseca novi gradonačelnik Željko Komnenović (NP) napravio je sječu dotadašnjih DPS-kadrova sa funkcionerskih mjesta u lokalnoj samoupravi, pa su zahtjeve podnijeli i traženu isplatu funkcionerskih naknada u narednoj godini u novembru 2020. dobili i dotadašnji opštinski sekretari za finansije i lokalne prihode Rajka Jovićević, za sport, mlade i socijalna pitanja Darka Ognjanović, za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikćević, turizam i preduzetništvo Petar Vujović, opštu upravu Tamara Furtula, urbanizam, uređenje prostora i održivi razvoj Marko Petričević, te za komunalne poslove, saobraćaj i održivi razvoj Tatjana Jelić (svi iz DPS-a).

Istog mjeseca odobreni su i zahtevi za dobijanjem funcionerskih naknada u narednoj godini i za smijenjene DPS-ove kadrove na čelu Komunalne policije Novaka Lekovića, odnosno Komunalne inspekcije Jovicu Stojkovića, kao i rukovoditeljku Službe za javne nabavke Milenu Ćipranić.

Prije ovih smjena iz jeseni 2020, povoljnost da godinu po odlasku sa funkcija dobijaju platu iz budžeta Opštine iskoristili su i bivša sekretarka SO Ana Matijević koja je ostavku podnijela u januaru 2018, bivši direktor Direkcije za investicije Peđa Obradović koji je u maju 2018. podnio ostavku na tu funkcuju, kao i bivša gradonačelnica Snežana Matijević koja je ostavku podnijela u julu iste godine. U januaru 2020. odobren je i takav zahtjev dotadašnje rukovoditeljke Službe predsjednika opštine Dijane Čolaković, koja je na tu funkciju kao nestranački kadar došla za vrijeme mandata gradonačelnice Matijević, ali se njen angažman završio kada je funkciju od Matijevićeve preuzeo Siniša Kusovac. U februaru 2021. odobren je zahtjev za dobijanje funkcionerske naknade i dotadašnjeg načelnika Službe zaštite i spasavanja Zorana Barbića (DPS) koga je tada dužnosti razriješila nova gradska uprava.

Povoljnost da i do godinu nakon odlaska iz Opštine budu plaćani iz gradske kase, odmah su počeli da koriste i funkcioneri nove lokalne vlasti građanskih listi, pa je tako već u novembru 2021. odobren takav zahjev Budimira Cupare (Arsenal za Tivat) koji je prethodno, tek nepunu godinu radio kao direktor opštinske Direkcije za investicije. U martu 2022. nakon što mu je mandat prestao po sili zakona zbog raspuštanja tadašnjeg saziva Skupštine opštine, zahtjev za primanje funkcionerske naknade, odobren je i dotadašnjem predsjedniku lokalnog parlamenta Andriji Petkoviću (Bokeški Forum). Tačno prije nego što bi mu 10. marta isteklo pravo da dobija ovu naknadu, Petković se 3. marta 2023. ponovo vratio na opštinske jasle jer je tada izabran za potpredsjednika Opštine.

U februaru 2023. zbog podnošenja ostavki, prestali su mandati tadašnjih potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića (Narod pobjeđuje) i Gorana Božovića (GB) kojima su takođe odmah odobreni zahtjevi za dobijanje funkcionerskih naknada u narednoj godinu. Božović tu naknadu, međutim, skoro da nije nije primao jer je već početkom marta SO dala saglasnost na njegovo imenovanje za direktora JU Centar za kulturu, čime je i on nastavio da indirektno prima platu iz opštinskog budžeta. Arsić je naknadu primao nekoliko mjeseci, prije nego što je u međuvremenu postavljen za tehničkog direktora opštinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

U decembru 2022. ostavku je podnio i tadašnji sekretar za finansije Jovan Brinić (Krtoljska lista) kojem je tada takođe odobren njegov zahtjev da mu se u narednoj godini isplaćuje funkcionerska naknada. Međutim, Brinić je nije puno korstio jer se već tri mjeseca kasnije, u martu 2023. vratio na posao u Opštinu, na mjesto potpredsjednika lokalne uprave. Posljednje rješenje o pravu na naknadu zarade nakon prestanka vršenja funkcije donijeto je u septembnru ove godine na zahtjev dotadašnjeg glavnog gradskog arhitekte Marka Popovića, nakon što ga je sa te dužnosti smijenio gradonačelnik Komnenović.

Bonus video: