Jovanović: Po prvi put djeca predškolskog uzrasta na Cetinju će besplatno koristiti usluge vrtića

Ona je istakla da svako dijete zahtijeva jednak položaj, pravo na dostojanstvo i pravo na jednako obrazovanje, bez obzira na materijalni status porodice

1951 pregleda 2 komentar(a)
Cetinje (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Cetinje (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Po prvi put djeca predškolskog uzrasta u Prijestonici imaće priliku da besplatno koriste usluge vrtića, kazala je članica predsjedništva OO SDP Cetinje, Milena Jovanović.

"Ako znamo da oko 595 djece je upisano u ovu školsku godinu a da redovno u prosjeku mjesečno dolazi oko 480 djece, pritom Ministarstvo rada i socijalnog staranja pokriva troškove za 55 djece, nije teško doći do zaključka da određeni broj porodica koje imaju djecu predškolskog uzrasta nijesu u mogućnosti plaćati usluge vrtića", kazala je Jovanović.

Ona je istakla da svako dijete zahtijeva jednak položaj, pravo na dostojanstvo i pravo na jednako obrazovanje, bez obzira na materijalni status porodice, prema njenim riječima, uvođenje ovog servisa treba podržati, kako bi, kako kaže, svako dijete predškolskog uzrasta dobilo jednake mogućnosti.

"Usvojeni Budžet Prijestonice za 2024-tu godine je pored značajnog uvećanja u odnosu na prethodni period, donio i ono što nas sve zajednički ohrabruje – sredstva koja se odnose na izdvajanja za oblast dječije zaštite i subvencija", kazala je Jovanović.

Ona je podsjetila da su Ujedinjene nacije u “Opštoj deklaraciji o pravima čovjeka”, definisale da djeci u djetinjstvu pripadaju posebna briga i pomoć, uvjereni da, kako je kazala, porodici, kao osnovnoj jedinici društva i prirodnoj sredini za razvoj i blagostanje posebno djece, treba da bude pružena neophodna zaštita i pomoć.

"Evropska konvencija o ljudskim pravima sadrži mnoge odredbe za zaštitu prava djece, na primjer, Protokol 1 član 2 “Pravo na obrazovanje”, koje mora biti usmjereno ka punom razvoju ljudske ličnosti i jačanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Pored Konvencije UN-a o pravima djeteta i velikog broja propisa nacionalnog zakonodavstva, obaveza lokalnih zajednica mora biti puna podrška porodicama", kazala je Jovanović.

Ona je istakla da je raduje činjenica da predlogom Budžeta za 2024. godinu, kako kaže, planiran servis medicinski potpomognute oplodnje, parovima koji su iscrpili mogućnosti besplatnog liječenja.

"Pomoć razvoju ženskog preduzetništva koji je planiran i u 2024 godini kroz subvencije, morao bi biti dodatan impuls osnaživanju ne samo porodica već i ohrabrivanju žena da razvijaju sopstvene biznise kroz zanatsku djelatnost, poljoprivrednu proizvodnju, razvijanju gastro ponude u sklopu turističkih potencijala, ili razvijanja biznisa koji će pomoći i njenoj samostalnosti ali i dodatnom osnaživanju porodice", dodala je Jovanović.

Ona je naglasila da je sigurna da će Prijestonica u narednom periodu uložiti dodatne napore i imati dovoljno senzitivnosti da radi na osnaživanju porodice kroz, kako kaže, ovakve servise, da će imati dovoljno mudrosti da dodatno utiče na razvijanje rodne komponente pomažući, kako kaže, razvoj ženskog preduzetništva, i da će pronaći načina da utiče i na migraciona kretanja

Bonus video: