CGO: Šćekića ne birati dok se ne utvrdi da li je prekršio pravila

Podnijeta inicijativa Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore

6204 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore inicijativu da se zastane sa postupkom izbora kandidata Radenka Šćekića na poziciju direktora Istorijskog instituta, koja se razmatra danas, a dok nadležno tijelo ne utvrdi da li je Šćekić prekršio pravila akademskog integriteta.

"Ranije je CGO podnio Etičkom odboru UCG Inicijativu za preispitivanje kršenja akademskog integriteta od strane dr Radenka Šćekića i uz istu priložio obimnu dokumentaciju koja ukazuje da je jedan od radova Šćekića plagiran, a što je registrovao i softver UCG. O ovom je upoznata i zainteresovana akademska zajednica, čiji članovi su tim povodom kontaktirali CGO", navodi ta NVO.

Podsjećaju i da je Šćekić i ranije, tokom 2018. godine, već odgovarao pred Sudom časti i da mu je tada izrečena mjera javne opomene, jer je "iznosio neargumentovane i neistinite stavove koje štete ugledu akademskog osoblja i integritetu" UCG-a.

"CGO cijeni da je bila obaveza UO UCG da ovakve postupke neakademskog postupanja u vidu plagijatorskih radnji akademskog osoblja samostalno procesuira kada za to postoje opravdane sumnje i razlozi, te da takva lica ne bi smjela biti na rukovodećim pozicijama u okviru UCG. CGO poziva medije da prate sjednicu UO i kako će se njeni članovi pojedinačno odrediti oko ovog pitanja, odnosno da li će štititi i sopstveni integritete i ugled UCG ili nastupiti suprotno", saopštio je CGO.

Bonus video: