Zbog pjesama Baje Malog Knindže na Pinama upitno donošenje budžeta grada za 2024.

Tivatska politička scena uzdrnmana propustom Tutrističke organizacija koja je dozvolila da joj ugostiotelji biraju muzički program fešte koju ona priređuje

19357 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Danas u sali SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Danas u sali SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Pjevanje pjesama Baje Malog Knindže u sklopu zvaničnog Novogodišnjeg programa na gradskoj rivi Pine u Tivtu i to na Božić po gregorijanksom kalendaru 25. decembra, o čemu su juče brujali mediji i društvene mreže, danas se „slomilo o glavu“ lokalnoj vlasti Tivta jer je jedan od njenih konstituenata – Bokeški Forum najavio da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta dok se ne utvrdi lična odgovornost onoga ko je omogući da se desi nešto tako neprimjereno.

Jedina odbornica BF Sandra Sindik naime, neposredno je prije početka današnje redovne sjednice SO Tivat na kojoj je pored ostaloga, trebalo da se usvaja budžet Opštine za 2024, program uređenja prostora ali i programi i planovi rada lokalnih preduzeča i ustanova za narednu godinu, najavila da BF neće učestvovati u njenom radu.

Time je ona svoje političke partnere iz lokalne koalicione vlasti predvođene listom Narod Pobjeđuje, ostavila bez natpolovične većine.

To je odmah iskoristila tivatska opozicija (DPS, SDP, LP, SD i HGI) čim su odbornici nakon petominutne pauze, odlučili da i oni napuste skupštinksu salu i time su preostale odbornike vladajuće koalicije ostavili bez kvoruma.

Predsjedik SO Miljan Marković (Nova) kazao je potom da nema kvoruma za održavanje sjednice i da će na međustranačkom sastanku pokušati da se dogovori da se ona održi u naredna tri dana jer je zakonska obaveza da budžet za narednu, bude donesen do kraja tekuće godine.

U ponedjeljak veče na Pinima je u sklopu Novogodišnjeg programa“ čiji su zvanični organizatori Turistička organizacija i Opština Tivat, nastupio folker Stefan Đukanović koji je tom prilikom, pred ostalog, otpjevao i nekoliko pjesama Baje Malog Knindže.

Tako nešto izazvalo je konsternaciju na društvenim mrežama i brojna politička reagovanja jer se pjevanje pjesama autora koji se povezuje sa srpskim snagama koje su devedestih ratovale protiv zvanične vlasti Republike Hrvatske i to još na na katolički Božić u Tivtu gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori. doživjelo kao provokacija.

Turistička organizacija Tivat je zvanično izrazila “žaljenje zbog neprimjerenog repertoara muzičara Stefana Đukanovića koji je nastupao na Pinama” i ogradila se od tog segmenta programa čiji je ona zvanični organizator tvrdeći da je “Đukanović angažovan je direktno od strane zakupaca prazničnih kućica na Pinima, a u dogovoru sa TO Tivat” te da ona nije imala uvid niti uticaj u repertoar koji će on pjevati.

“U potpunosti se slažem sa ocjenama javnosti da je repertoar neprimjeren, posebno imajući uvidu da je nastup održan za vrijeme katoličkog Božića….. Molim sve za razumijevanje. Zla namjera nije postojala”, saopštila je pored ostalooga, tim povodom direktorica Turističke organizacija Tivat Nina Lakičević (PES).

Međutim, odbornica Sindik je, prije formalnog početka sjednice SO, ocijenila da su se “stvari na Pinama otele kontroli” i tražila ime naručioca izvođača koji je nastupio te večeri.

“Desilo se da imamo pjevača kojeg je neko doveo, ne znamo kako, ne znamo ko, i to baš na katolički Božić, baš u skladu sa ovim mjestom i njegovom tradicijom. Kao dio ove vlasti nijesmo mogli ni predložiti izvođača, a kamoli program, svjedoci ste da je svaka naša sugestija arogantno odbijena. Tako da, dok ne dobijemo ime “veselog čestitara” kojinje procijenio da je baš super 25.decembra da na Pinama zavijaju vukovi, BF neće biti dio ove priče, ni danas ni nikad više. Ili ćemo se naučiti kako treba, ili ćemo živjeti u izmaglici i čitati besmislena saopštenja, kojeg bolje da nije ni bilo jer smo vidjeli besmisao rada, organizator ne zna ni ko mu pjeva ni što mu pjeva, bez odgovornosti, bez imena. Na kraju godine, u vrijeme kad se treba izglasati plan rada i budžet za narednu godinu, mi smo se odlučili za nekakve zdrave promjene. Za promjenu hoćemo ime, ličnu odgovornost", kazala je Sindik koja je odmah potom izašla iz skupštinske sale.

Nakon petominutne pause koju su zatražili, salu si napustili i svi odbornici opozicije čime je lokalna vladajuća koalicija ostala bez kvoruma a parlament bez mogućnosti za rad.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje) novinarima je kazao da se ”istorija ponavlja prvi put kao tragedija, a drugi kao farsa i komedija”.

“U svakom slučaju ovo su neke zaista neočekivane okolnosti ali biće, nadam se, dovoljno razuma kod svih političkih aktera i prije svega, odgovornosti prma građanima Tivta da svi shvate da je budžet Tivta iznad svega, pa i iznad ovih nepredviđenih okolnosti. Mi smo veoma odgovorno pristupili izradi ovog budžeta, čak smo i ponavljali neke javne rasprave da izađemo u susret što većem broju građana, a u taj budžet inkorporirane su i želje i projekti ovih naših koalicionih partnera koji sada problematizuju svoje učešće na sjednici SžO na kojoj se treba donijeti budžet. Nadam se da će razum narednih dana prevladati kod svih nas i da ćemo naći rješenje u korist građana zbog kojih smo svi tu”, kazao je Komnenović.

On je za ono što se u ponedjeljak veče desilo na Pinima kazao da je to “zaista neprimjeren sadržaj”.

“To je rekao bih, i danak neiskustvu Turističke organizacije koja je poklonila povjerenje ugostiteljima što su birali muzičare. Definitivno je riječ o propustu. Od TO sam tražio analizu čitavog događaja i naravno da će se pokrenuti pitanje odgovornosti”, zaključio je Komnenović.

Bonus video: