U Kolašinu planiraju i gradnju azila za pse

Ambiciozno zamišljen program uređenja prostora Opštine

8006 pregleda 4 komentar(a)
Dio Luga na kojem je planirana sportska zona, Foto: Dragana Šćepanović
Dio Luga na kojem je planirana sportska zona, Foto: Dragana Šćepanović

Programom uređenja prostora sa programom urbane sanacije za narednu godinu Opština Kolašin je ambiciozno planirala realizaciju ili početke projekata koji predstavljaju višedecenijske izazove za tu opštinu. Među tim planovima su i oni koji su bili dio sličnih dokumenata i ranije, ali do sada nije nađen način za njihovu realizaciju.

Između ostalog, kako piše u programu, naredne godine trebalo bi da započene izgradnja glavne saobraćajnice sa ostalom infrastrukturom u naselju Breza, gdje se gradi više hotela. Glavna saobraćajnica, koja je, kako piše u programu, višegodišnji projekat, koštaće pet milona eura, a novac će biti obezbijeđen iz kapitalnog budžeta preko Uprave za kapitalne projekte.

Izgradnja još jedne saobraćajnice u tom naselju biće finansirana iz lokalnog budžeta i koštaće 200.000 eura.

Programom je predviđeno i da 2024. godine započne takođe višegodišnji projekat sanacije deponije - zatvaranje i rekultivacija privremenog odlagališta komunalnog i neopasnog građevinskog otpada u Bakovićima. Taj posao koštaće četiri miliona eura, a realizovaće se preko Uprave za kapitalne projekte.

Sanaciju mostova na seoskom području, kako je navedeno u programu, finansiraće Opština, Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava. Riječ je o mostovima Selišta 1, Zauglina - Gornje Lipovo, na rijeci Pčinji u Lugovima, u Dragovića Polju i na Mrtvici.

Programom je i za narednu godinu, kako i za ovu, planirana izgradnja azila za napuštene životinje, koja će koštati 50.000 eura. Za sanacione radova ne postojećoj infrastrukturi planirano je preko 300.000 eura, a približno isti iznos, kako piše u programu, biće potrošen i za investiciono održavanje opštinskih puteva.

Najavljen je i početak izrade glavnih projekata za izgradnju infrastrukture, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i kanalizacione mreže. Riječ je o višegodišnjem poslu, za koji je 12 milona eura obezbijeđeno od Evropske investicione bake, resornog ministarstva, Uprave za kapitalne projekte i iz budžeta.

Kada je riječ o izradi planske, tehničke i ostale dokumentacije, planiran je nastavak aktivnosti na izradi Prostorno-urbanističkog plana (PUP), te izmjena i dopuna detaljnih urbanističkih planova (DUP) “Centar”, “Breza”, “Smailagića Polje”, “Sportska zona”, “Radigojno”. Takođe, kako je predviđeno Programom, naredne godine treba da počne i izrada DUP-ova “Selišta”, “Zekova glava”, “Dulovine”, “Bašanje brdo”, “Industrijska zona 1”, “Bakovići”...

Iz opštinskog budžeta biće potrošeno 200.000 eura na eksproprijaciju zemljišta, ali u dokumentu ne piše o kojem je zemljištu riječ i u okviru kojeg projekta. Planirana je i izrada tehničke dokumentacije, to jest konzervatorskog i glavnog projekta za rekonstrukciju Kaluđerovog mosta u Manastiru Morača.

Bonus video: