Opština Budva pita hoće li inspekcija rušiti nelegalno izgrađene objekte na ostrvu Sveti Nikola

Sekretarijat za zaštitu imovine uputio urgenciju ministru Janku Odoviću da li taj vladin resor ima namjeru da postupi po rješenju inspekcije i poruši nelegalno izgrađene građevine na ostrvu Sveti Nikola

20381 pregleda 20 reakcija 10 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opština Budva uputio je urgenciju novom ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću zatraživši da obavijesti lokalnu upravu da li taj vladin resor ima namjeru da postupi po rješenju Urbanističko-građevinske inspekcije i poruši nelegalno izgrađene objekte na ostrvu Sveti Nikola (Školj), vlasništvo kompanije “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera, naturalizovanog Crnogorca i milijardera Taksina Šinavatre.

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, podsjeća Odovića da je identičan dopis još u aprilu uputio bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović, ali da im ništa nije odgovorila.

Zenović je u aprilu uputio dopis Novaković Đurović u vrijeme kada je iz tog vladinog resora poručeno kako će ukloniti sve divlje objekte, te je tada najavljeno rušenje nelegalne dvije kuće u nikšićkom naselju Kočani bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića. Sada je dopis proslijeđen Odoviću, u vrijeme kada se najavljuje rušenje zgrade u Podgorici.

Urbanističko-građevinska inspekcija je još prošle godine donijela rješenje o rušenju kamenih objekata na Školju.

“Prije svega želim da ispred Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva pružim apsolutnu podršku Vama lično i Ministarstvu kojim rukovodite u namjeri da se suprotstavite nelegalnoj gradnji i uklanjanju iz prostora svih nelegalnih objekata za koje je sprovedena zakonska procedura i koji posjeduju rješenje o rušenju. Upućujem urgenciju za postupanje po našem dopisu koji smo još u aprilu uputili vašoj prethodnici, ministarki Ani Novaković Đurović”, naveo je Zenović.

Kako je naveo, riječ je o molbi da resorno ministarstvo informiše Sekretarijat za zaštitu imovine o statusu i okolnostima vezanim za rušenje bespravnih objekata na ostrvu Sveti Nikola.

“Po informacijama koje su nam dostupne, Urbanističko-građevinska inspekcija je donijela rješenje o rušenju navedenih objekata 2022. godine, ali do danas ne znamo da li se već preduzimalo nešto vezano za njihovo rušenje, i ukoliko nije, da li imate namjeru da postupite po rješenju i da ovu turističku i prirodnu atrakciju lišite divljih građevina”, upitao je Zenović.

Šinavatra trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti i sukoba interesa nakon što se u avgustu vratio na Tajland vratio iz petnaestogodišnjeg samonametnutog egzila.

Još prošle godine u junu “Global TS Montenegro” podnio je, treći po redu, zahtjev za legalizaciju Sekretarijatu za urbanizam bespravnih građevina. Riječ je o bespravnom objektu broj jedan u izgradnji, prizemlje i prvi sprat bruto građevinske površine u osnovi 726 kvadrat i objektu broj dva u izgradnji, prizemlje i dva sprata bruto građevinske površine u osnovi 133 kvadrata.

Nakon što je Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj u februaru prošle godine odbio zahtjev za legalizaciju oko 350 kvadrata divlje izgrađenog objekta na, kako ga mještani zovu, Školju kompanija Global TS Montenegro je sredinom marta prošle godine podnijela novi zahtjeve u kome je navela postojanje dva objekata - jednog od 726 kvadrata bruto površine i dugi 133 kvadrata.

Resorni sekretarijat je tražio dopunu zahtjeva, te ostavio rok od 30 dana da im se dostave nedostajuća dokumenta. Nakon što je istekao taj rok, kompaniji je dato novo produženje da se dostavi elaborat sa iskazanim bruto površinama objekata po etažama, fotografije svih fasada bespravnog objekta, dokaz o zabilježbi postojećeg objekta u katastarskoj evidenciji...

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu eura, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola na kome su već bili mimo dozvole izgrađene kamene prizemne zgrade. Šinavatra je za taj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Prostornim planom posebne namjene na kompletnom ostrvu je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu “Global TS Montenegro”.

Šinavatrina kompanija, koja posjeduje četvrtinu ostrva, godinama unazad je insistirala i upućivala zahtjeve resornom ministarstvu da se izvrši detaljna planska razrada prostora na ostrvu. Ta kompanija želi da ispoštuje planove i zakone Crne Gore kako bi realizovala svoj projekat.

Divlje objekte gradio je Đorđević

Divlje objekte po ostrvu nije gradio Šinavatra, već prethodni vlasnik, beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao atraktivni dio ostrva Subotiću.

Prodaju je obrazložio opstrukcijom državnih organa, koji mu nijesu omogućili da realizuje svoje ambiciozne planove. Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik čak tri atraktivne nekretnine, hotela “Admiral, na bulevaru, stare zgrade “Jugoslovenskog rječnog brodarstva” nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na Školju, kako ga zovu mještani gradnju mimo dozvole. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom srušila dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj, sa Školjićem, malim ostrvom, čime je prekinuo plovni put, i morske struje (prije dvije godine plovni put je ponovo probijen), izgradio veliku pontu, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište. Đorđević te 2007. prodaje ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Cane je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke. Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Bonus video: