Protest "Bezbjednost: pravo, ne privilegija": Spajić pozvao organizatore na sastanak, da predaju zahtjeve

Okupljeni traže da premijer Milojko Spajić sazove tematsku sjednicu i oformi nacionalno tijelo za koordinaciju i sprečavanje svih vidova nasilja obuhvaćenih istanbulskom konvencijom

44042 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić
Ažurirano: 28.12.2023. 12:33h

Više desetina građana okupilo se danas ispred Skupštine na protestu u cilju sprečavanja nasilja nad ženama, ali i zaštite žrtava i adekvatnog kažnjavanja počinilaca.

Protest se održava pod sloganom "Bezbjednost: pravo, ne privilegija", a organizatori su Centar za ženska prava (CŽP) i građanska inicijativa Poslednja kap.

Protest se održao uoči premijerskog sata, a premijer Milojko Spajić je okupljenima prvo rekao da "mogu doći na kafu, pa da predate zahtjeve".

"Ova tema nije bila u fokusu u prošlosti. Dođite na sastanak. Do detalja ćemo raspraviti sve probleme koje ste uočili, a nažalost dosadašnje administracije nisu", rekao je Spajić.

Okupljenima su se pridružili Zdenka Popović, poslanice Anđela Vojinović i Jelenka Andrić i poslanik Miloš Pižurica.

Protest
foto: Ana Burić

Anita Stjepčević je rekla da su danas odlučili da održe protest jer od 15. decembra nijesu dobili nikakav odgovor Vlade.

"Danas želimo da nas vide i čuju ne samo predsjednik Vlade nego i naši predstavnici u Skupštini koji imaju šansu da saznaju i pitaju kada Vlada ima namjeru da govori o mjerama koje je predložio Centar za ženska prava u borbi protiv nasilja u porodici i nad ženama", rekla je Stjepčević.

Okupljeni traže i da premijer Milojko Spajić sazove tematsku sjednicu i oformi nacionalno tijelo za koordinaciju i sprečavanje svih vidova nasilja obuhvaćenih istanbulskom konvencijom.

Traže od Vlade da se osigura i završi rad na zakonima protiv femicida, digitalnog nasilja, rodno zasnovanog nasilja i govora mržnje.

Takođe, traži se pokretanje programa za reintegraciju žrtava nasilja i servise za podršku djeci.

Bonus video: