Mako ajkula se na Velikoj plaži zaplela u mreže

"U pitanju je mladunče imajući u vidu da one u prosjeku rastu od 3,5 do 4 metara", kazao je "Vijestima" ribar koji je je pomogao Fikretu Dermaji da izvuče mrežu sa rijetkim i vrijednim ulovom

5957 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ulcinjanin Fikret Dermaja ulovio je danas mako ajkulu tešku oko 20 kilograma. Jedna od najbržih riba u moru, koja je istovremeno i potencijalno opasni predator, zaplela se u Dermajine mreže malo iznad Krša od Đerana na Velikoj plaži, na oko 35 metara dubine.

"U pitanju je mladunče imajući u vidu da one u prosjeku rastu od 3,5 do 4 metara", kazao je "Vijestima" ribar koji je je pomogao Dermaji da izvuče mrežu sa rijetkim i vrijednim ulovom.

Ta vrsta ajkula naseljava sva svjetska mora, osim hladnih voda sjevera i juga i jedna je od najbržih riba - pliva čak do 100 kilometara na čas.

mako ajkula ulcinj
foto: Privatna arhiva

Ono što je karakteristično za mako ajkule jeste da kada se zakače na udicu, mogu da skoče van vode i više metara u vis, što je čini jednim od najtraktivnijih ulova sportskih ribolovaca.

Mako ajkule imaju dugačke, oštre zube i mogu brzo da pređu bilo koji potencijalni plijen zahvaljujući njihovoj brzini. Međutim, mako ajkule obično ne plivaju u plitkim, priobalnim vodama gdje se većina napada sa ajkulama javlja.

Ova vrsta ajkule uglavnom ne napada čovjeka osim ako je neko uznemirava ili pokušava da je uhvati na uže.

Od svojih mnogo rjeđih rođaka dugih peraja razlikuju se, između ostalog, po kraćim prsnim perajima i česta je meta rekreativnih ribolovaca, a i usputni ulov komercijalnog lova parangalom. Njihovo meso je po kvalitetu jednako mesu sabljarki, a peraja su im na cijeni posebno u Aziji.

Bonus video: