Dragana Šćepanović dobitnica priznanja Eko ambasador

Priznanja Eko ambasadora dodjeljuje se drugi put. Prvi put, prizanje je dodijeljeno lani, a ti Eko ambasadori uključeni su u izbor ovogodišnjih

12525 pregleda 75 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Novinarka i dopisnica dnevnih novina "Vijesti" iz Kolašina Dragana Šćepanović dobitnica je priznanja Eko ambasador, koje dodjeljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

"Dopisnica sam u jednom vrlo nezgodnom trenutku za Kolašin. Ovo zvanje je došlo u pravom trenutku, u nekim danima kad preispitujem svrsishodnost toga što radim, zbog nedostatka podrške... u trenutku kad naspram mene stoje, na čini mi se, različitim polovima interesa, ljudi koji nose u Kolašin milione eura. To su onda neki trenuci kad se osjećate potpuno sami. Neki od vas dali su mi pojedinačnu podšku, a ovo je sad vjetar u leđa i potvrda da to što radim ima nekog smisla, da je to neko prepoznao. I sigurno garancija da nastaviću na ovaj način", rekla je Šćepanović danas tokom dodjele.

Priznanja su, pored Šćepanović, ove godine dodijeljena i Vuku Saičiću iz Podgorice, Đuliji Kadrović iz Rožaja, Patriciji Pobrić iz Tivta, Predragu Tomoviću, autoru emisije "Oči Podgorice", Danijelu Gariću, novinaru RTCG, Zenepi Liki iz Ulcinja, Dinu Mulamekiću iz Gusinja, Mladenu Ivanoviću iz Podgorice i Ivani Čogurić iz organizacije "Ekopatriotizam", iz Nikšića.

"Njihove neumorne inicijative i zalaganje oblikovali su ekološki pečat u 2023. godini. Njihov rad nije samo oblikovao priče o očuvanju prirode, već je i inspirisao zajednicu da razmišlja o održivosti i brizi prema okolini", rekao je direktor Agencije Milan Gazdić.

Gazdić i Šćepanović
Gazdić i Šćepanovićfoto: Agencija za zaštitu životne sredine

Na dodjeli je bilo i emocija. Zenepa Lika u Crnu Goru se prije nekoliko godina vratila iz Njemačke.

"Dirnuta sam, stvarno jesam. Ove planine, ove rijeke mene su vratile natrag u ovu zemlju i stvarno mislim da se svi mi moramo boriti za ljepšu i zdraviju Crnu Goru. Ja živim i sanjam dan kada ćemo zaista biti ekološka država, kada će se svi građani Crne Gore, a pogotovo institucije dati sve od sebe da zaista zaživi ekološka država", rekla je Lika, dodajući da je dobar primjer u tom smislu direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako je kazala, ne može se očekivati da NVO ili građanski aktivist preuzmu sav teret, već u tome moraju biti sve institucije.

"Ovakva prizanja nama su vjetar u leđa, jer se često osjećamo usamljeni na tom putu i često nas pogrešno razumiju”, rekla je Lika.

Priznanja Eko ambasadora dodjeljuje se drugi put. Prvi put, prizanje je dodijeljeno lani, a ti Eko ambasadori uključeni su u izbor ovogodišnjih.

"Ovo priznanje ima poseban značaj jer ga dodjeljuju oni koji su već prepoznati kao lideri u promociji ekološke odgovornosti. Priznanje Eko ambasadora predstavljaju simbol predanosti i inspiracije u oblasti očuvanja prirode. Ovogodišnji dobitnici su svojim delovanjem dokazali da pojedinci mogu imati značajan uticaj na zaštitu životne sredine, te da je svaki korak ka održivijoj budućnosti važan", kazao je Gazdić, uz zahvalnost eko ambasadorima na posvećenosti i entuzijazmu u borbi za zelene ideje.

"Njihov doprinos služi kao podsticaj svima da preuzmu odgovornost prema prirodi", rekao je on.

Za redakciju dnevnih novina „Vijesti” ovogodišnje priznanje Eko ambasadora je drugo - lani je to priznanje dodijeljeno novinarki Damiri Kalač.

Bonus video: