Demokrate traže da se formiraju preduzeća za gradski prevoz i Luku Budva

Odbornički klub budvanskih Demokrata podnio amandmane na budžet za narednu godinu

7178 pregleda 3 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović

Uoči današnje sjednice lokalnog parlamenta šef odborničkog kluba Demokrata Marko Marković podnio je amandman na budžet za narednu godinu, kojim je tražio da se novac predviđen za gradsku infrastrukturu umanji za milion eura i usmjeri za formiranje posebnog preduzeća za gradski saobraćaj, a da se 300 hiljada eura opredijeli za osnivanje preduzeća koje će upravljati Lukom Budva.

Marković, kako piše u amandmanu u koji su “Vijesti” imale uvid, traži da se izdaci za opremu koji su budžetom za 2024. planirani u iznosu od 1.563.000 uvećaju na 2.863.000, a da se izdaci za lokalnu infrastrukturu predviđeni u iznosu od 17.232.000 umanje na 15.932.000 eura.

“Amandman podnosim iz razloga racionalnijeg i svrsishodnijeg korišćenja budžetskih sredstava u organizacionom dijelu Sekretarijata za investicije. Predloženom izmjenom budžetske pozicije želimo da opredijelimo sredstva za formiranje preduzeća za obavljanje gradskog prevoza i nabavke vozila u iznosu od 1.000.000 eura, kao i sredstva za osnivanje preduzeća za upravljanje Lukom Budva i troškove nabavke neophodne opreme u iznosu od 300.000 eura. S druge strane, umanjenje predviđenih sredstava za izdatke za lokalnu infrastrukturu neće dramatično ugroziti ovu budžetsku poziciju”, naveo je Marković.

Uvjeren je da bi na taj način usmjerili novac za rješavanje problema koji već dugo opterećuju sugrađane i posjetioce kroz preuzimanje Luke Budva na zakonit i organizaciono racionalan oblik upravljanja, kao i organizaciju gradskog prevoza na savremen i kvalitetan način dostojan moderne turističke destinacije.

“Takođe, ponuđena rješenja omogućavaju racionalnije korišćenje zaposlenih u javnoj upravi i njihovo angažovanje na poslovima koji, osim što unapređuju uslove života i boravka u Budvi, omogućavaju i zapošljavanje naših sugrađana na radnim mjestima koja stvaraju profit za naš grad i ujedno smanjujemo preveliki broj zaposlenih na neprofitnim radnim mjestima u javnoj upravi”, naveo je Marković.

Iako je još u avgustu Skupština opštine donijela odluku da se doskorašnjem zakupcu Luke Budva plati oko 580 hiljada eura na ime opreme, te da će Komunalno preduzeće preuzeti upravljanje marinom ispod starogradskih bedema, do sada grad nije preuzeo upravljanje.

Marković je skupštinskoj službi podnio i drugi amandman kojim je zatražio da se predviđenih 310 hiljada eura za Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju uvećaju na 400 hiljada eura. Amandmanom se, takođe, traži i da se transferi za zdravstvenu zaštitu koji su planirani u iznosu od 150 hiljada eura uvećaju na 250 hiljada eura, a da se transferi za manifestacije i projekte za koje je planirano da se izdvoji 900 hiljada eura, umanje na 710 hiljada eura.

“Predložena izmjena omogućiće dodjelu većih sredstava Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u cilju angažovanja defektologa i druge svrhe u cilju omogućavanja ovoj važnoj gradskoj instituciji bolje uslove rada i zapošljavanje stručnih lica za pomoć najugroženijoj kategoriji naših sugrađana. Takođe uvećanje pozicije transferi za zdravstvenu zaštitu omogućiće bolju zdravstvenu njegu sugrađana i turista koji posjete naš grad, a sredstva bi bila predviđena za troškove rente, odnosno podstanarskih naknada za dodatno angažovani medicinski kadar. Sa druge strane, umanjenje predviđenih sredstava za manifestacije i projekte neće značajno uticati na ovu poziciju, s obzirom na to da sa drugih pozicija postoji izdašno finansiranje kulturnih institucija”, zaključio je Marković.

Na dnevnom redu današnje sjednice osim budžeta nalaze se i dva ključna dokumenta - Program investicija i program uređenja prostora opštine Budva za narednu godinu.

Bonus video: