Nikšić: Gorska služba spašavanja obilježila 60 godina postojanja

Jedini živi pripadnik prve ekipe spasilaca Gorske službe spašavanja, koja je osnovana 1963. godine, Stevan Vujičić zahvalio se svima koji su došli da sa njima proslave jubilej

4842 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Svetlana Mandić
Sa događaja, Foto: Svetlana Mandić

Gorska služba spašavanja (GSS) obilježava 60 godina postojanja i tom prilikom uručili su zahvalnice i plakete onima koji su u proteklom periodu dali doprinos radu službe koja je postala sinonim spasavanja u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je jubilej i istakao da su članovi GSS-a među najboljim reprezentima grada, da je 60 godina rada te službe jubilej za ponos, i obećao da će lokalna samouprava nastaviti da, u skladu sa mogućnostima, podržava Gorsku službu spašavanja.

Jedini živi pripadnik prve ekipe spasilaca Gorske službe spašavanja, koja je osnovana 1963. godine, Stevan Vujičić zahvalio se svima koji su došli da sa njima proslave jubilej.

"Hvala Opštini Nikšić, a hvala i predstavnicima PSD 'Javorak' jer je to naša matična kuća. Iz nje smo svi izašli, kao i iz društva Čelik", rekao je Vujičić.

Vujačić
Vujačićfoto: Svetlana Mandić

GSS je godinama imao pomoć i podršku planinara Vojin Đukanovića, koji je podsjetio da su alpinistička, smučarska i speleološka sekcija PSD „Javorak“ bile vrlo aktivene i postizale značajne rezultate i da je riječ o društvu koje je bilo čuveno u bivšoj Jugoslaviji i iz koga je nastala Gorska služba.

„Nadam se da su stasale mlade generacije GSS-a, jer to je danas Služba od ugleda za cijelu državu Crnu Goru“, rekao je Đukanović.

Prikazan je kratak film o istorijatu Gorske službe i pročitane su himna Gorske službe koju je napisao Živojin Đukanović Zvicer i pjesmu koju im je posvetio Marinko Pavićević.

GSS je član Međunarodne organizacije za alpsko spašavanje – IKAR.

Bonus video: