Bakić: Prioritet vodosnabdijevanje i gradnja kolektora u Kolašinu

Opština kao investitor ne može da utiče na sistem javnih nabavki, pa ni na izbor izvođača radova, što je veliki problem, a kvalitetno rješavanje problema građana ne ostavlja previše prostora za formalnosti

10961 pregleda 67 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opštine Kolašin Petko Bakić kaže za “Vijesti” da su za funkciju koju obavlja potrebne, prije svega, menadžerske sposobnosti i pravovremeno reagovanje u prevazilaženju svakodnevnih izazova.

Na mjestu prvog čovjeka lokalne izvršne vlasti naslijedio je, početkom novembra, svog partijskog kolegu Vladimira Martinovića. Dočekali su ga i nezavršeni radovi na infrastrukturnim projektima i brojne zamjerke, jer nema formalno visoko obrazovanje. Bakić, koji je do izbora na mjesto predsjednika Opštine bio zaposlen u Službi zaštite i spasavanja, objašnjava da sebe doživljava kao “prvog među jednakima”.

Najavljuje da će se, tokom ostatka mandata, posvetiti rješavanju najkrupnijih kolašinskih problema, među koje ubraja nedostatak parkinga, probleme sa kanalizacionom mrežom i vodosnabdijevanjem.

Zatekli ste, na izmaku građevinske sezone, nezavršenu Ulicu Boška Rašovića, Spomen-dom... Kako ste odgovorili na takvo stanje i šta se pokazalo kao najproblematičnije? Koje ste obaveze doživjeli kao najveći izazov?

Već po preuzimanju dužnosti od prethodnog predsjednika Opštine saradnici su me upoznali sa projektima čija je realizacija u toku i koji problemi prate njihovo sprovođenje. Svakodnevno sam obilazio radove na Ulici Boška Rašovića i sa izvođačem i nadzorom pratio dinamiku izvođenja radova. Nastojao sam da se objektivne poteškoće prevaziđu i u najkraćem roku privedu kraju radovi, na zadovoljstvo i građana i lokalne uprave. Što se tiče radova na Spomen-domu, za njih su potrebni idealni vremenski uslovi, kako bi premazi za hidroizolaciju bili pravilno naneseni. Ti radovi biće nastavljeni kad se steknu uslovi.

Odgovornost za kašnjenje završetka radova u Ulici Boška Rašovića često se svaljuje na Vašeg prethodnika... Gdje Vi vidite razloge za realizaciju, konkretno tog, ali i teškoće koje bi mogle pratiti naredne velike radove?

Problem vidimo u nemogućnosti Opštine da kao investitor utiče na sistem javnih nabavki. Tako, i mislim da je bitno da građani to zanju, lokalna uprava ne može uticati ni na izbor izvođača. Konkretno, kada je riječ o Ulici Boška Rašovića na sprovedenoj javnoj nabavci bio je samo jedan ponuđač i to “Indel inženjering” DOO.

Često se, nakon Vašeg izbora, moglo čuti da Vam zamjeraju to što nemate visoko formalno obrazovanje. Koliko činjenica da nemate fakultetsko obrazovanje može biti otežavajuća okolnost pri obavljanju funkcije predsjednika Opštine?

Funkciju predsjednika Opštine treba, prije svega, da odlikuju dobre menadžerske sposobnosti, koje podrazumijevaju efikasnu i ekonomičnu organizaciju posla. Predsjednik Opštine je “prvi među jednakima”. Smatram da obrazovanje nema presudnu ulogu u obavljanju te funkcije. Svakodnevno se srijećem sa situacijama da odluke moram donositi u hodu, a problemi građana su rješavani na najefikasniji način, što ne ostavlja previše prostora za formalnosti.

Šta su Vaši ciljevi u ostatku mandata? Kojim oblastima i na koji način ćete se najviše posvetiti? Šta vidite kao najveće probleme Kolašina?

Posvetićemo se rješavanju najprioritetnijih pitanja u kolašinskoj opštini, a to su rješavanje pitanja parkinga, vodosnabdijevanja i izgradnje kolektora i kanalizacione mreže. Ne manje važni su i drugi problemi koje je neophodno rješavati u hodu, poput uređenja registra imovine Opštine, stambeno-komunalne oblasti, registra poreskih obaveznika i brojnih drugih oblasti koje su u prethodnom periodu bile zapostavljene. Od kvalitetnog rješavanja tih izazova, zavisi i kvalitet života u gradu. Zajedno sa svojim saradnicima očekujem da će na kraju mandata biti vidljiv naš trud i zalaganje.

Da li i na koji način namjeravate da uvažite stavove opozicije o pitanjima koja su bitna za grad i građane/ke?

Opozicija je u prethodnom periodu podnijela niz predloga odluka, od kojih smo neke prihvatili sa zadovoljstvom, a u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta u gradu i razvoja preduzetništva za žene i mlade. Sve to za razliku od prethodnog perioda dok smo bili u opozicionim klupama, kada vlast nije imala sluha za naše predloge i amandmane. Svakako da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju sa opozicijom i prihvatiti sve konstruktivne predloge, jer bez aktivne opozicije, nema ni kvalitetne vlasti.

Bonus video: