MF: Za UCG planirano milion i po eura više nego lani, u planu i realizacija značajnih infrastrukturnih projekta

Iz ministarstva kazali da će Vlada ove godine "odgovorno i predano" raditi na daljem unapređenju statusa Univerziteta Crne Gore

5421 pregleda 4 komentar(a)
Rektorat Univerziteta Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Rektorat Univerziteta Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija saopštilo je da će Vlada u 2024. godini "odgovorno i predano" raditi na daljem unapređenju statusa Univerziteta Crne Gore (UCG).

Ukazuju da su, Zakonom o budžetu za ovu godinu, u okviru budžeta Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, za UCG planirana sredstva u iznosu od 35,8 miliona eura, ističući da to predstavlja uvećanje za milion i po eura u odnosu na 2023.

"Nadalje, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, javne ustanove koje ostvaruju prihode od obavljanja sopstvene djelatnosti, a koje nijesu uključene u konsolidovani račun trezora, mogu te prihode koristiti za finansiranje tekućih i kapitalnih izdataka, uz saglasnost Ministarstva finansija na plan prihoda i rashoda za fiskalnu godinu, i prethodno obavještavanje organa državne uprave koji nad njima vrši nadzor i saglasnost", dodaju.

Kazali su da, s tim u vezi, a u skladu sa Finansijskim planom Univerziteta i Zakonom o završnom računu Budžeta države, UCG ostvaruje prihode od sopstvene djelatnosti u značajnom iznosu, uz akumulaciju sredstava na računu.

"Naime, u 2022. godini prihodi Univerziteta po ovom osnovu iznosili su 9,7 miliona eura, čime je uvećana gotovina na računu Univerziteta, odnosno u 2023. godinu prenešena sredstva iznosila su 15,1 miliona eura. Takođe, shodno finansijskom planu Univerziteta, u 2023. godini prihodi od sopstvene djelatnosti bili su planirani na nivou od oko šest miliona eura. Navedena sredstva, u skladu sa zakonom, mogu se koristiti za finansiranje djelatnosti Univerziteta i predstavljaju dodatna sredstva u odnosu na ona koja Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, u okviru budžeta za 2024. godinu, opredjeljuje ovoj potrošačkoj jedinici putem transfera", navodi Ministarstvo finansija.

Rekli su da je, pored navedenog, u okviru Kapitalnog budžeta, u 2024. planirana realizacija "značajnih infrastrukturnih projekta" za potrebe Univerziteta Crne Gore, ukupne procijenjene vrijednosti od oko 32 miliona eura.

Jedan od njih je, kako navode, rkonstrukcija objekta Tehničkih fakulteta UCG-a u Podgorici. "U pitanju je višegodišnji projekat ukupne procjenjene vrijednosti investicije u iznosi od 10 miliona eura, čiji period realizacije je planiran zaključno sa 2025. godinom. Sredstva planirana Kapitalnim budžetom za 2024. godinu odnose se na završetak izrade i revizije tehničke dokumentacije i otpočinjanje izvođenja radova", piše ministarstvo.

Takođe, u planu je i dogradnja Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Ministarstvo podsjeća da je u pitanju višegodišnji projekat, ukupne procjenjene vrijednosti pet miliona eura. U 2024. godini, kako su kazali, planirana je izrada i revizija projektne dokumentacije, kao i izvođenje radova i opremanje.

Planirana je, kako su kazali, i izgradnja Filološkog fakulteta u Nikšiću. "U pitanju je višegodišnji projekat, ukupne procjenjene vrijednosti 15 miliona eura, sa periodom realizacije zaključno sa 2025. godinom. Sredstva planirana Kapitalnim budžetom za 2024. godinu odnose se na izradu i reviziju projektne dokumentacije i izvođenje radova, i ovaj projekta će se finansirati iz opštih prihoda i kreditnih sredstava", piše ministarstvo.

Takođe je planirano uređenje prostora Biblioteke Pravnog fakulteta u Podgorici. U pitanju je projekat ukupne procjenjene vrijednosti od 650.000 eura, koji je planiran da bude završen u 2024. godini.

U planu je i rekonstrukcija toplane UCG-a na prostoru DUP-a „Univerzitetski centar˝ u Podgorci. Radi se takođe o višegodišnjem projektu, ukupne procijenjene vrijednosti od 1,1 milion eura, a u 2024. planirano je izvođenje radova.

"Dodatno, prepoznajući problem smještajnih kapaciteta studentskih domova, u Tekućoj budžetskoj rezervi u 2024. godini planirana su sredstva u iznosu od 3.2 miliona za potrebe kupovine objekta Studentskog doma, u cilju rješavanja ovog pitanja", dodaje Ministarstvo finansija.

Podsjećaju da je da je Saudijska Arabija donirala tri miliona dolara za infrastrukturnu investiciju za potrebe Univerziteta Crne Gore, koja će biti na raspolaganju u 2024. godini.

"Dakle, kroz opredijeljena sredstva Univerzitetu i finalizaciju planiranih infrastrukturnih projekata, Vlada Crne Gore će u 2024. godini odgovorno i predano raditi na daljem unapređenju statusa Univerziteta, snažeći međusobnu saradnju na svim nivoima, imajući u vidu zajednički interes - unaprjeđenje uslove za rad osoblja i studenata", zaključuju.

Bonus video: