Muzeji podijelili nekadašnji Demokratski front

Novi raskol unutar budvanske vladajuće koalicije “Milo Božović - Budva na prvom mjestu”: protiv izbora novog Savjeta glasalo bi čak 12 od 17 odbornika koliko sada broji koalicija koju i dalje predvodi pritvoreni predsjednik Opštine

24830 pregleda 13 komentar(a)
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Taman što su se donekle smirila previranja unutar vladajuće koalicije “Milo Božović - Budva na prvom mjestu”, te najavaljeno potpisivanje novog koalicionog sporazuma, a potom i izbor potpredsjednika Opštine, posljednja sjednica lokalnog parlamenta uoči Nove godine samo je na vidjelo iznijela da nesporazumi nijesu riješeni, te da se politička kriza u metropoli turizma samo produbljava.

Tako je predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović (DNP) bio prinuđen u petak veče 28. decembra u nastavku zasjedanja da “preskoči” škakljive tačke, razrješenje starog i imenovanje novog Savjeta JU Muzeji i galerije Budve koje su bile na dnevnom redu, i pod izgovorom da je mnogo urgentnije da se razmatra inicijativa za unapređenje zdravstvene zaštite na području Petrovca, spriječio da se parlament izjasni, čime bi se vidjelo da je odbornički klub nekadašnjeg DF-a ponovo podijeljen.

Sjednica je nakon što je usvojena inicijativa, a potom i predlog odluke o saglasnosti za kompaniju “Mediteran express” prekinuta oko 23 časa, iako su opozicioni odbornici iz redova Demokrata i Građanskog pokreta URA insistirali da se Skupština opštine izjasni i izabere novi Savjet Muzeja i galerija, smatrajući da je to takođe urgentno, jer u toj ustanovi kulture godinama unazad postoje problemi..

“Vijestima” je iz više izvora unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta rečeno da bi protiv izbora novog Savjeta glasalo čak 12 od 17 odbornika koliko sada broji koalicija koju i dalje predvodi pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović. Za odluku, kako “Vijesti” saznaju, ne bi glasao ni novi odbornički klub “SNP - nezavisni odbornik Mladen Kažanegra” (koji je napustio odbornički klub Božovićeve koalicije), jer insistiraju da se prvo donese novi koalicioni sporazum, a tek potom da se donose odluke o izborima i imenovanjima. Upravo je novoformirani klub koji predvodi Kažanegra omogućio kvorum 28. decembra, jer su njihova dva odbornika nadomjestila odsustvo dva odbornika Božovićeve koalicije.

Doba sloge: Odbonički klub bivšeg DF-a
Doba sloge: Odbonički klub bivšeg DF-afoto: Vuk Lajović

Jovanoviću, koji je uvrstio u dnevni red tu odluku, a koju je pripremio opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti, očigledno je bilo jasno da bi ponovo građani svjedočili novom raskolu unutar vladajuće koalicije, koja se proteklih mjeseci nalazi u velikoj političkoj krizi.

Iz klupa Demokrata je na sjednici zatraženo da se mora raspravljati oko odluka vezano za Muzeje i galerije, navodeći da postojeći Savjet već pune tri-četiri godine radi u krnjem sastavu, te da izvještaj o radu te javne ustanove Skupštine proteklih godina nije usvojila. I iz opozicionog Građanskog pokreta URA zatražili su da se hitno raspravlja uz obrazloženje da je u toj ustanovi kulture godinama unazad postoje problemi na koje aktuelna gradska uprava zatvara oči.

Jovanović je prekinuo sjednicu SO, uz najavu da će se ubrzo nastaviti, što je isto kazao i za prethodnu, koju je prekinuo 23. novembra kada se na dnevnom redu našao izbor potpredsjednice Jasne Dokić. Tako je budvanska Skupština ušla u novu, 2024. sa dvije nedovršene sjednice, na čijem dnevnom redu su odluke oko koje se trve unutar Božovićeve koalicije.

“Vijestima” je iz više izvora rečeno da do izbora Savjeta Muzeja i glalerija nije došlo, jer su stopirana sva imenovanja i izbori do zaključenja novog koalicionog sporazuma i to je bilo jasno predočeno nakon sastanka predstavnika privremenog odbora Nove srpske demokratije (koga osporava dio odbornika te partije), Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene, koji je održan nekoliko dana prije sjednice.

Zato i čudi što se na dnevnom redu sjednice uprkos jasnom upozorenju našla odluka, jer odbornici koji podržavaju zaključenje novog koalicionog sporazuma, a kojim je predviđena i nova raspodjela vlasti (nova kadrovska rješenja, raspisivanje konkursa), ne žele da do zaključenja dogovora, glasaju ni za koji izbor.

Odbornici su trebali da razriješe dužnosti predsjednika Savjeta JU Muzeji i galerije Dragana Lautaševića te članove Novaka Ljubanovića, Mirjanu Marković i Aleksandra Davidovića, uz obrazloženje, kako piše u odluci, jer nijesu vršili dužnost više od šest mjeseci.

Nakon toga, odbornički saziv je trebalo da se izjasni o predlogu za imenovanje novog, petočlanog Savjeta te ustanove kulture. Za predsjednika je predložen Aleksandar Brković, a svoje članstvo bi zadržali dosadašnji predstavnici Lautašević, Davidović i Marković, a kao peti član iz reda zaposlenih predložen je Goran Bubanja. Kako se navodi u rješenju o kojem treba u nastavku zasijedanja da se odbornici izjasne, novom Savjetu Muzeja i galerija mandat bi bio četiri godine. Na mjestu direktorice JU Muzeji i galerije Budve već godinama unazad nalazi se Lucija Đurašković.

Bonus video: