Dnevni boravak u Kolašinu još u papirima

Do sada nije bilo konkretnih najava da će djeca sa smetnjama u razvoju dobiti mjesto za stručnu pomoć

5283 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Osnovati Dnevni boravak za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju je cilj koji se godinama prepisuje u raznim kolašinskim lokalnim planovima (LP), ali do sada nije napravljen nijedan korak bliže realizaciji.

Taj zadatak je sastavni dio i aktuelnog Lokalnog plana socijalne i dječje zaštite. Iako se taj dokument odnosi na period od 2021. do 2025. godine, do sada nije bilo konkretnih najava da će djeca sa tom vrstom teškoća dobiti mjesto za stručnu pomoć.

Iz Opštinskog odbora URA smatraju da je to jedna od urgentnijih obaveza vlasti. Poslanici URA pokušali su i da amandmanom izdejstvuju novac iz kapitalnog budžeta za taj projekat, no predlog nije dobio potrebnu podršku u Skupštini.

Predsjednik OO URA Miodrag Mijo Vlahović tvrdi da u Kolašinu trenutno ima 35 djece sa posebnim potrebama i smetnjama u razvoju. On objašnjava da su “porodice te djece izložene velikom kako životnom, tako i finansijskom naporu da im pruže što bolju njegu”.

“I pored svega toga njega nije adekvatna jer ne može biti na dnevnom nivou, pa je evidentna potreba za izgradnjom Dnevnog centra za boravak te djece u Kolašinu. Dnevni centar kao jedna od institucija socijalne i dječije zaštite pruža djeci pored dnevnog smještaja sve potrebene uslove za normalno funkcionisanje. To je socijalni servis za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čiji se rad bazira na intersektorskom pristupu u kojem se pored socijalizacije, njege i vaspitno-obrazovnog rada mladi osposobljavaju za samostalan svakodnevni život”, objašnjava on.

Vlahović očekuje spremnost Opštine Kolašin da obezbijedi i komunalno opremi zemljište za izgradnju Dnevnog boravka. Međutim, kako kaže, jasno je da cijeli projekat ne može biti finansiran iz lokalnog budžeta.

“Predlog je da se Dnevni boravak pravi po principu projektuj - izgradi kako bismo što brže mogli izaći u susret krajnjim korisnicima. Objekat, prema sadašnjem broju potencijalnih korisnika, čiji je broj posljednjih godina u porastu, treba po standardima da bude površine od 400-450 kvadrata, prizemnog tipa gradnje, sa pristupnom rampom, centralnim grijanjem i sopstvenim parkingom. Potrebna sredstva za projektovanje, izgradnju i opremanje Dnevnog centra okvirno bi iznosila od 780.000 do 820.000 eura”, kaže predsjednik OO URA.

Nakon izgradnje i opremanja Dnevnog centra, prema Vlahovićevim riječima, funkcionisanje i troškove održavanja bi preuzela Opština.

Bonus video: