Joanikije: Vjerni narod iz Crne Gore ostao odan srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji

"Božić je obilježio najljepše stranice istorije Crne Gore, što je najvjernije posvjedočila poezija, Njegošev Gorski vijenac i Radovanova Mojkovačka bitka"

16867 pregleda 89 reakcija 89 komentar(a)
Mitropolit Joanikije, Foto: Mitropolija.com
Mitropolit Joanikije, Foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Božićnoj poslanici kazao je da "kada smo god u Crnoj Gori, okupljeni oko naših hramova i badnjaka, slavili i pjevali, uvijek smo pominjali raspeto Kosovo i Metohiju".

Joanikije je u poslanici naveo i da "veoma cijenimo i iskreno podržavamo to što je blagovjerni narod iz Crne Gore uvijek spreman da svojoj stradalnoj braći i sestrama nesebično pomogne i što je ostao vjeran i odan srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji".

"U Crnoj Gori, u svakom njenom pravoslavnom domu Božić je punoća porodičnog zajedništva, i uz Vaskrs najsvjetliji dan u godini. Božić je obilježio najljepše stranice istorije Crne Gore, što je najvjernije posvjedočila poezija, Njegošev Gorski vijenac i Radovanova Mojkovačka bitka. Kada smo god u Crnoj Gori, okupljeni oko naših hramova i badnjaka, slavili i pjevali, uvijek smo pominjali raspeto Kosovo i Metohiju. Vidimo koliko su danas naša braća i sestre, pravoslavni Srbi na tom svetom i svesrpskom ognjištu obespravljeni. Kako se na štetu naših sunarodnika primjenjuju dvojni aršini pilatovske pravde. Vidimo i koliko su moćnici ovog svijeta neosjetljivi na srpske patnje i stradanja. Zbog toga smo veoma zabrinuti, ali imamo nadu u Boga koji neće ostaviti svoj vjerni narod ni njegove svetinje. Veoma cijenimo i iskreno podržavamo to što je blagovjerni narod iz Crne Gore uvijek spreman da svojoj stradalnoj braći i sestrama nesebično pomogne i što je ostao vjeran i odan srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Takođe je kazao i da "kako vrijeme teče narastaju krize u svijetu, umnožavaju se sukobi i krvoprolića".

"Očigledna je opasnost da se sadašnji ratovi mogu i proširiti. Mi pravoslavni hrišćani dužni smo da se molimo Bogu za mir, stim da se potrudimo da ga prvo u svojim dušama steknemo. Da se izmirimo sa Bogom i svojom savješću, da prevaziđemo sve zavade i nesuglasice sa svojim najbližima. Ako doprinesemo miru Božjem u svom okruženju, onda će i naša molitva Bogu, izvoru mira i svake utjehe, biti uslišena. A on će, po svome čovjekoljublju, na molitve i vapaje vjernih, naročito onih koji nevino stradaju, uzvratiti svojim milosrđem, i urazumiti zaraćene strane da prekinu sa krvoprolićem i da se izmire, na radost i spasenje njihovih naroda", kazao je Joanikije.

U čast Božića, kako je između ostalog dodao, ohrabruje mlade hrišćane, mladiće i djevojke, "da odgovore na poziv i blagoslov Božji, te da na vrijeme osnivaju svoje porodice i preuzmu punu roditeljsku odgovornost za rađanje i vaspitavanje djece".

Bonus video: