Tvrde da će put završiti ove godine: U petu godinu ušli radovi na izgradnji dionice Pljevlja - Bijelo Polje

Mještani nekoliko pljevaljskih sela kroz koja prolazi nova trasa puta Mijakovići - Vrulja - Bijelo Polje u septembru su protestovali jer izvođač radova dvije godine nije završio proboj tridesetak metara puta pa su prinuđeni bili da koriste neuslovnu privremenu saobraćajnicu

6994 pregleda 5 komentar(a)
Radovi na putu Vrulja - Mijakovići, Foto: Goran Malidžan
Radovi na putu Vrulja - Mijakovići, Foto: Goran Malidžan

Radovi na izgradnji 7,5 kilometara duge dionice puta Pljevlja - Bijelo Polje od sela Mijakovića do Vrulje ušli su u petu godinu, a iz Vlade najavljuju da bi ove godine konačno mogli biti završeni.

Za te poslove Vlada je u kapitalnom budžetu ove godine opredijelila 2,065 miliona eura.

Iz Uprave za saobraćaj su saopštili da su ostala da se izgrade dva mosta, asfaltiraju pojedine dionice i završe sitniji radovi.

“Radovi na iskopima su završeni 95 odsto. Preostalo je oko 60 odsto radova na trasi, kao i radovi na izgradnji dva mosta, u dužini od 128 i 160 metara, s tim da su urađeni pristupni putevi u cilju njihove izgradnje”, kazali su iz Uprave za saobraćaj.

Mještani nekoliko pljevaljskih sela kroz koja prolazi nova trasa puta Mijakovići - Vrulja - Bijelo Polje u septembru su protestovali jer izvođač radova dvije godine nije završio proboj tridesetak metara puta pa su prinuđeni bili da koriste neuslovnu privremenu saobraćajnicu.

Radovi na izgradnji dionice puta od sela Vrulja do uključenja na regionalni put Pljevlja Đurđevića Tara u selu Mijakovći, trebali su biti završeni do početka juna 2020, godinu, nakon što su počeli radovi.

Prema Dinamičkom planu, koji je u međuvremenu usvojen, radovi na ovoj dionici puta trebali su biti završeni do kraja prošle godine, ali ni taj rok nije ispoštovan.

Nakon završetka radova na ovoj dionici puta značajno će se poboljšati saobraćajna povezanost Pljevalja sa ostalim gradovima na sjeveru Crne Gore.

Zbog povećanja cijena građevinskog materijala i energenata, kompanija “Tehnoput MNE” ranije je obavijestila Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove na putu prema ugovorenim cijenama, ali je taj problem u međuvremenu riješen nakon što je prethodna Vlada usvojila zaključke, koji su omogućili određene vidove pomoći izvođačima radova da dovrše započete poslove.

Firmi “Tehnoput” više je odgovaralo da Uprava aktivira bankarske garancije u iznosu od 400.000 eura, nego da nastavi izvođenje radova, jer bi prema sadašnjim cijenama građevinskog materijala i energenata navodno znatno više izgubila.

Da je Uprava raskinula ugovor sa izvođačem kako je najavljivala da nije prihvatio njihovu ponudu, morao bi se raspisivati novi tender za izbor izvođača radova. Ta procedura bi trajala možda i dvije-tri godine, s obzirom na to da je prethodno potrebno uraditi presjek situacije, odnosno izračunati vrijednost dosadašnjih i procjenu preostalih radova...

Uprava za saobraćaj potpisala je 2019. ugovor sa firmom “Tehnoput-MNE” o izgradnji puta Pljevlja - Bijelo Polje, dionice od sela Vrulje do Mijakovića, u dužini od oko 7,5 kilometara.

“Tehnoput” je ponudio cijenu od 8,69 miliona eura, što je tad bilo za oko dva i po miliona manje od procijenjene vrijednosti radova.

Prema ugovoru, izvođač radova je trebalo da posao završi za 365 dana, odnosno do 8. juna 2020.

Izgradnja dionice puta Vrulja-Mijakovići počinje od raskrsnice sa regionalnim putem R-11 Slijepač most - Trlica, lokalitet “Vrulja”, do raskrsnice u Mijakovićima i uklapanja u magistralni put Pljevlja - Đurđevića Tara, ukupne dužine 7,5 kilometara.

Projektom je predviđena izgradnja raskrsnice sa putevima za Slijepač most i Trlicu, kao i raskrsnice sa putevima za Đurđevića Taru i Pljevlja.

Ranije je rekonstruisana i dionica puta od Slijepač mosta do Vrulje.

Bonus video: