TO Bar prihodovala više od 33.000 hiljade eura od prazničnog rentiranja kućića

Od prijavljenih 59 ponuđača, njih 13 je dobilo zakup, a najveća ponuda iznosila je 3.150 eura, pa se sa tom ponudom firma “Planet plus” našla na vrhu liste.

11179 pregleda 8 komentar(a)
Najskuplje iznajmljena kućica u Baru, Foto: Marija Pešić
Najskuplje iznajmljena kućica u Baru, Foto: Marija Pešić

Turistička organizacija Bar (TOB) prihodovala je više od 33 hiljade eura od iznajmljivanja montažnih kućica tokom trajanja novogodišnjeg programa u Baru, dok su za te iste objekte 2022. godine prihodovali šest puta manje - 5.688 eura.

Privrednicima koji se bave ugostiteljstvom dato je na korištenje 13 takvih objekata, a firme su to pravo stekle preko javnog konkursa TO Bar.

Obaveze za ugostitelje predviđene konkursom su bile da ne ponude manje od 900 eura dok je prošle godine minimalna ponuda bila 200 eura. Obavezan je bio depozit od 100 eura i zajključivanje ugovora o zakupu. Ostali uslovi ticali su se raznovrsnosti hrane i pića kao i pravnog legitimiteta firmi koje se prijavljuju.

Od prijavljenih 59 ponuđača, njih 13 je dobilo zakup, a najveća ponuda iznosila je 3.150 eura, pa se sa tom ponudom firma “Planet plus” našla na vrhu liste. Najviša ponuda u decembru 2022. bila je 875 eura. Najmanja ponuda od onih koji su dobili mogućnost zakupa je 2.244 eura koje je ponudila firma “Le petit Chateau”, dok je 2022. godine na posljednjem mjestu bila firma koja je ponudila 200 eura. Ukoliko bi se sabrale sve prihvaćene ponude, to bi značilo da je ukupna zarada od 13 ponuđača iznosila 33.262,097 eura.

Predstavnica jedne od tih firmi, koje je ove godine držala štand kazala je “Vijestima” da je prvi put u toj priči i, koliko je informisana, ranijih godina su u odnosu na ovu bili simbolični iznosi iznajmljivanja.

“Ove godine je licitacijom taj iznos bio znatno iznad onoga što je trebalo očekivati, a znajući da je novogodišnja noć obećavala više od očekivane zarade odvažili smo se za nas prilično visoku ponudu”, navla je.

Ona dodaje da bi besplatan zakup bio stimulativan, ali da “ovako visoki iznosi zakupa bi možda trebalo da uključe i mnogo više, stolove, stolice, opremu u kućicama, kako bi sve izgledalo usklađenije”, kazala je.

Sagovornici “Vijesti” se isplatilo ući u tu priču, jer je, kako je istakla, imala skromna očekivanja, ali napominje da su njiih troje morali dobro da zasuču rukave jer je to jedini način da kod ovako visokog zakupa bude isplativo.

“Naravno da je bilo neophodno dodatno angažovanje radnika. U ovom dijelu moram reći da je postavljanje kućica na zelenim površinama otežavajuća okolnost, zbog velike vlage i kiše, i da bi u tom dijelu plato ispred robne kuće bio zahvalniji”, smatra preduzetnica iz Bara.

U Podgorici besplatno, štandove držali i Barani

Na podgoričkom pazaru ove godine zakup kućica je bio besplatan. Pored Podgoričana, štandove su držali i neki Barani.

Jedan od njih je i Dušan Radović koji kaže da besplatan zakup svakako da olakšava posao, pogotovo jer je njemu ovo prva godina da drži štand pa su imali dosta ulaganja oko opreme i ostalog što je bilo potrebno za obavljanje tog posla.

Radović, komentarišući ponude u Baru kaže da “smatra da je to mnogo, ali vjeruje da je i to neki način opštine da izađe na kraj sa velikim brojem aplikacija”.

“Što se mene lično tiče, odluka da štand otvorim u Podgorici a ne u Baru je zato što je moja firma i poslovanje u Podgorici, pa od studija tu živim 15 godina, tako da mi je svakako lakše bilo ovdje da otvorimo. Što se tiče zarade, i to ima svoje strane. U Podgorici ne plaćate zakup, ali i gostovanja nisu toliko zvučna kao u Baru, pa ne može biti ni toliko prometa jer i više štandova ima, ali s druge strane duže traje pazar u Podgorici nego u Baru”, ociijenio je Radović.

On bi volio da praksu besplatnih kućica vidi u svakom gradu, ne samo u Baru jer, kako kaže, ljudi žele i da zarade od toga kad već otvaraju i rade po cijeli dan, te da to nije mali posao iako izgleda kao zabava.

“Uprkos tome, razumijem i birokratiju od grada do grada koja pokušava da ispoštuje sve u skladu sa svojim mogućnostima”, kazao je on.

Bonus video: