Kolašinski odbornici raspravljaće o stipendijama za mlade sportiste

Odbornici Skupštine opštine Kolašin odlučivaće o dva predloga odluka

1925 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od utakmica KK Gorštak, Foto: Privatna arhiva
Sa jedne od utakmica KK Gorštak, Foto: Privatna arhiva

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kolašin na narednoj sjednici odlučivaće o dva predloga odluka čiji je cilj proširenje baze sportista, podsticanje djece da se bave sportom, pružanje pomoć roditeljima, a ujedno i obezbijeđivanje podrške sportskim klubovima, kroz stabilan izvor finansiranja.

Predlogom Odluke o stipendiranju sportista definisana je podrška lokalne uprave reprezentativcima Crne Gore, koji su članovi kolašinskih klubova. Predlog je podnio odbornik Željko Vukićević (DNP), a predviđa da se iz lokalnog budžeta opredijeli 7.000 eura za tu vrstu stipendija.

Kako je Vukićević predložio, stipendija bi bila dodjeljivane reprezentativcima koji su taj status stekli u protekle četiri godine ili onima koji su sa reprezentacijom osvojili neku od medalja na zvaničnim takmičenjima. Uslov je i da su četiri prethodne godine registrovani za neki od klubova sa teritorije opštine Kolašin.

U zavisnosti od godišta i uspjeha ostvarenog u reprezantaciji, odnosno ranga takmičenja mjesečne stipendije iznosile bi od 40 do 300 eura mjesečno.

“Reprezentativcu se boduje najbolji rezultat ostvaren sa reprezentacijom Crne Gore u protekle dvije godine, a stipendija važi 24 mjeseca. Stipendista može ostvariti stipendiju samo ukoliko je rezultat ostvario kao član nekog kluba sa teritorije opštine Kolašin, nije registrovan za neki drugi klub, odnosno nema dvojnu registraciju”, piše u predlogu Odluke.

Kako je obrazložio Vukićević. osnovni razog za donošenje te odluke je objektivna raspodjela sredstava iz budžeta, kako bi se “unaprijedio sport u Kolašinu i pomogli i motivisali mladi reprezentativci da nižu uspjehe i predstavljaju grad na najbolji mogući način”.

Na narednoj sjednici SO biće i predlog izmjena i dopuna Odluke o finasiranju sporta, čime bi, kako je obrazloženo, bila obezbijeđena finansijska podrška porodicama djece koja su učlanjena u sportske klubove registrovane na teritoriji opštine Kolašin. Izmjenama i dopunama aktuelne oduke predviđa se sufinansiranje 50 odsto članarine u sportskim klubovima za djecu uzrasta do 15 godina.

Predloženim izmjenama se predviđa uvođenje sportskih naknada za sportiste koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Kolašin, učlanjeni su u sportske klubove u Kolašinu i steknu status reprezentativaca. Za sprovođenje nove izmijenjene i dopunjene oduke bilo bi potrebno izdvojiti 30.000 eura

Bonus video: