Zgrade bez aparata, dimnjaci nesređeni

Nikšić prvi put dobio vatrogasnog inspektora koji je Službi zaštite i spasavanja nakon obilaska objekata u gradu, donio više nego poražavajuće informacije

7018 pregleda 3 komentar(a)
Dio vozila SZS, Foto: Svetlana Mandić
Dio vozila SZS, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićka Služba zaštite i spasavanja u 2024. godinu ušla je sa dva nova tima, ronilačko-spasilačkim i sa potražnim psima, a prvi put u istoriji službe imaju i vatrogasnog inspektora.

“Prvi put u jedinici smo napravili inspekcijski sektor i imamo inspektora za zaštitu od požara. On je za četiri mjeseca, koliko radi, obišao skoro sve stambene objekte u gradu i donio nam više nego poražavajuće informacije sa terena, koje smo mi nažalost i znali. Stambene zgrade, javne ustanove, privredni subjekti, škole, ne posjeduju hidrantske mreže i ormare, protivpožarne aparate, elaborate Zakona o zaštiti od požara (ZOP), evakuacione puteve, protivpožarne stepenice”, kaže za “Vijesti” komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Slavko Tadić
Slavko Tadićfoto: Svetlana Mandić

Vatrogasni inspektor je konstantovao i da su podrumi, dimnjaci i krovovi uglavnom neuređeni.

“Zasad smo djelovali tako da sugrađane upoznamo sa obavezama iz ZOP-a, a od ove godine ozbiljnost moramo podići na puno veći nivo, radi poboljšanja sigurnosti naših sugrađana”, ističe Tadić.

Formirali su ronilačko-spasilački tim koji broji deset ronilaca-spasilaca, koji su uspješno prošli jednoipogodišnju obuku, i rezervni su sastav Regionalnog centra iz Bijele.

“Analizirajući našu akciju poslije zemljotresa u Turskoj, kada smo otišli da im pomognemo, uvidjeli smo šta je sve neophodno za ozbiljne timove. Pored kolektivne i lične opreme i raznih alata, nabavili smo i dva potražna psa čija je obuka u toku. U Sloveniji radimo njihovu obuku i obuku naših ekipa za pretragu iz ruševina”, objašnjava Tadić.

vatrogasci nikšić tekst
foto: Svetlana Mandić

Ističe da im je obuku, kao i nabavku kompletne opreme, omogućila Opština Nikšić koja ima sluha za njihove potrebe, kao i da veliku pomoć imaju od NVO Fors Montenegro, Elektroprivrede, Pivare i drugih uspješnih privrednih društava.

“Očekujemo i vrijednu donaciju u vidu vibrofona kroz projekat sa Republikom Turskom. Riječ je o aparatu vrijednom 25 hiljada eura koji služi za otkrivanje šumova i glasova iz ruševina”, objašnjava komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja.

vatrogasci nikšić tekst
foto: Svetlana Mandić

Sredinom ove godine prva ekipa za spasavanje iz ruševina sa dva potražna psa biće spremna. Njihovi instruktori i vodiči pasa moći će da znanje prenose na druge u Crnoj Gori.

“Za gašenje požara u visokospratnicama neophodna nam je vatrogasna platforma i ove godine planiramo, uz pomoć Opštine koja nam je to i obećala, da je nabavimo. S tom platformom moći ćemo da intervenišemo na visine do 30 metara”, kazao je Tadić.

vatrogasci nikšić tekst
foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, obnovili su svu ličnu i kolektivnu opremu, tako da im ništa ne nedostaje.

“Izgradnja vatrogasno–spasilačkog doma teče po planu i imamo obećanje lokalne uprave da za godinu i po planiramo useljenje i da ćemo konačno riješiti taj ‘gorući’ višedecenijski problem. Podmladili smo sastav sa 20 obučenih vatrogasaca-spasilaca koji su uspješno završili proces obučavanja kroz našu vatrogasno-spasilačku školu”, kaže komandir.

Plan i program vatrogasno-spasilačke škole je na usvajanju u Ministarstvu prosvjete, a škola čeka nove polaznike za šestomjesečni kurs. Potpisali su memorandum o saradnji sa Policijskom akademjom u Danilovgradu, a Tadić ističe odličnu saradnju sa ekipama Hitne pomoći, Centra bezbjednosti Nikšić, Vojskom Crne Gore, Crvenim krstom, Gorskom službom spasavanja.

“Iza nas je ostala uspješna godina. Svi smo živi i zdravi i iza sebe imamo oko 900 intervencija uspješno i profesionalno odrađenih”, naveo je Tadić.

Bonus video: