Cicmil: Gubici vode na mreži oko 70 odsto

Nikšićki Vodovod i kanalizacija ostvario najbolji rezultat u posljednjih 15 godina, slijedi rekonstrukcija

5416 pregleda 8 komentar(a)
Željko Cicmil, Foto: Svetlana Mandić
Željko Cicmil, Foto: Svetlana Mandić

Iako je nikšićko preduzeće Vodovod i kanalizacija, prema riječima izvršnog direktora Željka Cicmila, prošle godine ostvarilo najbolji poslovni rezultat u posljednjih 15 godina, svjesni su slabosti, prije svega zbog velikih gubitaka na mreži i zastarjelosti infrastrukture, i nastojaće da ih poprave.

“Takav rezultat je postignut zahvaljujući prvenstveno smanjenju troškova na svim nivoima, kao i korekciji cijene vode. Uspjeli smo da skoro 45 odsto naslijeđenih dugovanja vratimo, a prošle godine smo na troškove reprezentacije potrošili svega oko stotinu eura. Sve to nam je ulilo dodatna sredstva da možemo ulagati u mrežu i u smanjenje gubitaka. Upravo smanjenje gubitaka na mreži biće naš glavni zadatak i da oni budu ispod 50 odsto, ali je naša tendencija da oni budu ispod 30 odsto”, kazao je Cicmil za “Vijesti”.

Kao dobar primjer smanjenja gubitaka naveo je tivatski Vodovod koji je, u tehničkom dijelu, prema njegovim riječima, najbolji u državi i koji ima gubitke ispod 30 odsto, što je i prosjek Evropske unije.

Zgrada nikšićkog Vodovoda
Zgrada nikšićkog Vodovoda foto: Svetlana Mandić

Gubici na mreži u nikšićkom Vodovodu su oko 70 odsto, što je na nivou crnogorskog prosjeka, a rekonstrukcijom glavnog gradskog vodovoda, kao i zamjenom neispravnih i ugradnjom industrijskih vodomjera, ti gubici bi se smanjili za 15 do 20 odsto. Veliki broj vodomjera je stariji od pet godina, pa su za ovu godinu namjeravali da zamijene 2.000 vodomjera, za šta će biti utrošeno 100.000 eura, kao i da u objekte kolektivnog stanovanja ugrade 100 industrijskih vodomjera sa mogućnošću daljinskog očitavanja, za šta će biti utrošeno 25 hiljada eura. U održavanje vodovodne mreže biće izdvojeno skoro 460 hiljada eura.

“Slabosti preduzeća, pored gubitaka na samoj mreži, su zastarjelost infrastrukture u tehničko-tehnološkom smislu, naslijeđeni finansijski problemi i nedostatak izgrađene kanalizacione mreže. Moramo se bazirati na smanjenju kako prividnih, tako i stvarnih gubitaka na mreži i osnovni cilj preduzeća biće da konstantno radi na smanjenju gubitaka. Ove godine ćemo raditi i na unapređenju crpnih stanica, tu prije svega mislim na crpne stanice u Kličevu i na Duklu”, kazao je Cicmil.

Za ovu godinu je planirana izrada glavnog projekta rekonstrukcije gradskog vodovoda. Prema riječima Cicmila, za kanalizacioni sistem je planirano 215 hiljada eura, dok će za seoske vodovode biti izdvojeno oko 70 hiljada.

“Snaga preduzeća je monopolska pozicija na tržištu, kvalitet vode za piće, finansiranje redovnih i naslijeđenih obaveza, kao i minimalizacija troškova i primjena standarda”, istakao je izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije.

Domaćinstva Vodovodu i kanalizaciji duguju oko šest miliona eura, dok je dug pravnih lica pola miliona. Tokom prošle godine su zaključivanjem ugovora o izmirenju duga ili opomenom naplatili oko 230 hiljada eura, dok je po utuženjima naplaćeno skoro 11 hiljada.

Bonus video: