CGO: NVO sektor u ekspozeima partner, a u praksi ignorisan

"Tako je 1,25 odsto prostora u ekspozeu Krivokapića bilo posvećeno NVO sektoru, 2,65 odsto kod Abazovića i 1,5 odsto kod Spajića“

1419 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Nevladin (NVO) sektor je u ekspozeima mandatara prepoznat kao partner, a u praksi je ignorisan ili označen kao neprijatelj, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Asistent na programima u CGO-u Nikola Obradović kazao je da je u ekspozeima tri mandatara od 2020. godine, Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića i Milojka Spajića, NVO sektor marginalno zastupljen.

„Tako je 1,25 odsto prostora u ekspozeu Krivokapića bilo posvećeno NVO sektoru, 2,65 odsto kod Abazovića i 1,5 odsto kod Spajića“, navodi se u saopštenju.

Obradović je rekao da je za sva tri ekspozea zajedničko i da su u tih nekoliko rečenica uopšteno isticali da će Vlada njegovati partnerstvo sa NVO, iako se tu ne bilježe pomaci.

„Vlada Krivokapića nije uspostavila bitniju saradnju sa NVO sektorom niti je doprinijela unapređenju uslova za rad NVO sektora“, ocjenjuje se u saopštenju.

Prema riječima Obradovića, u njenom mandatu zabilježen je izrazit pad u finansiranju projekata NVO.

On je naveo da brojna ministarstva redovne konkurse nijesu ni realizovala i da su problemi identifikovani i u procedurama registracije NVO, koja je tada bila izuzetno duga.

„Obećana transparentnost se odnosila samo na pristup informacijama iz rada prethodne Vlade, ali ne i one koju je vodio, čime je ograničen rad NVO kao kontrolora te vlasti“, kaže se u saopštenju.

Obradović je rekao da ekspoze Abazovića, u odnosu na ostala dva mandatara, NVO sektoru opredjeljuje najviše prostora.

„Vlada Abazovića je najviše obećavala NVO sektoru, ali i najviše podbacila, pozicionirajući se neprijateljski protiv kritički orijentisanog NVO sektora“, kaže se u saopštenju.

U tome je, kako se navodi, prednjačio Abazović i njemu najvjerniji ministri, koji su vodili otvorene sukobe sa nekim od najuticajnijih i najkredibilnijih NVO.

„Nivo intenziteta nekih od napada koje je vodila ta Vlada protiv NVO, bilo direktno ili preko bliskih aktera, primijećen je i od šire domaće i međunarodne javnosti, koja je u više navrata zbog toga reagovala“, kazao je Obradović.

On je rekao da je izostala najavljena kvalitativna promjena u odnosu prema NVO sektoru, ali i realizacija najavljenih mjera unapređenja uslova za njegov rad.

„Uključujući i činjenicu da ni novi Zakon o nevladinim organizacijama nije urađen, a što je bila i obaveza koju je ta Vlada sebi postavila kroz Program pristupanja Evropskoj uniji“, dodao je Obradović.

U ekspozeu Spajića, kako je kazao, vrlo se uopšteno adresira NVO sektor.

Obradović je rekao da je Vlada Spajića još u fazi kada se procjenjuje njen odnos prema NVO sektoru.

„Ali, treba konstatovati da Spajić nije inicirao u prva dva i po mjeseca rada nikakav tematski sastanak sa NVO sektorom, ako se isključe ad hoc pozivi na sastanke oko popisa, koji su uključili i širi krug aktera“, naveo je Obradović.

Osvrt na dokumente napravljen je kroz program CGO-a podržan kroz Core grant regionalni projekat SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Projekat sprovode Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

"Sadržaj teksta isključiva je odgovornost autora i ne odražava nužno stavove CPCD, CRPM, IDM i Ministarstva vanjskih poslova Norveške", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: