Tivat: Goveda noću na magistrali, ugroženi životi i imovina

Ponovo eskalirao problem lutajuće stoke u Tivtu, već dolazilo do saobraćajnih udesa. Lokalna uprava u više navrata pokušavala da riješi ili makar umanji problem, ali su je u tome ograničila aktuelna zakonska rješenja

26040 pregleda 208 reakcija 41 komentar(a)
Poludivlja stoka u Gradiošnic, Foto: Privatna arhiva
Poludivlja stoka u Gradiošnic, Foto: Privatna arhiva

Dugogodišnji problem lutajuće stoke sa kojim se suočavaju stanovnici istočnog dijela opštine Tivat ovih dana ponovo je eskalirao, jer poludivlja goveda često izlaze na Jadransku magistralu i glavnu saobraćajnicu u naselju Gradiošnica i ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Na društvenim mrežama već danima se postavljaju snimci goveda koje u noćnim satima pasu pored magistrale u blizini aerodroma Tivat i često izlaze na cestu koja je i inače vrlo opasna i neosvijetljena.

Uprkos svim nastojanjima Opštine da ovim neodgovornim pojedincima stane na put, to se do sada nije desilo, a pojedini od tih farmera su pokazali i visok stepen osionosti, tako što su čak i u centar naselja Gradiošnica nedavno na put iznosili velike posude sa vodom i hranom za lutajuća goveda, dodatno na taj način provocirajući svoje komšije

Jedan Tivćanin je prije dvije noći u Gradiošnici doživio udes jer mu je dok je vozio tim putem, na cestu direktno ispred automobila izletio bik. Zbog mraka, kiše i klizavog kolovoza, došlo je do udara automobila u životinju. Niko od ljudi u vozilu nije povrijeđen, ali je na BMW-u pričinjena velika materijalna šteta, pa je i policija izvršila uviđaj i napravila zapisnik. Vlasnik havarisanog auta sada će najvjerovatnije tužiti Opštinu i od nje zahtijevati nadoknadu štete jer lokalna uprava nije obezbijedila poštovanje komunalnog reda i odluke o načinu držanja životinja, zato što se već godinama ne uspijeva izboriti sa nekolicinom neodgovornih farmera iz Gradiošnice i Kavča koji puštaju stoku da luta i ne čuvaju je unutar granica svojih imanja.

Oštećeno auto na magistrali
Oštećeno auto na magistralifoto: Privatna arhiva

Opština je prije skoro dvije godine sprovela nekoliko akcija hvatanja poludivljih goveda koja lutaju obroncima Vrmca, područjem Gradiošnice i nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo u Mrčevcu. U tim akcijama koje je lokalna uprava sprovela u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tada je uhvaćeno skoro 40 grla krupne stoke na području Mrčevca i Gradiošnice.

Taj dugogodišnji problem pričinjava veliku štetu mještanima ovog kraja jer poludivlja stoka upada u njihova dvorišta, bašte, vinograde i maslinjake, izaziva saobraćajne udese, a u potencijalnoj opasnosti su i turisti koji koriste izletničke staze po Vrmcu jer među poludivljom stokom ima i dosta agresivnih bikova.

Lokalna uprava je u više navrata pokušavala da riješi ili makar umanji ovaj problem, ali su je u tome ograničila aktuelna zakonska rješenja koja ne dozvoljavaju odstrel. Vlasnici se, onda kada stoka u rijetkim prilikama bude uhvaćena, ne javljaju i na taj način izbjegavaju svoju zakonsku odgovornost.

Divlja goveda na bivšem poljoprivrednom dobru (arhivski snimak)
Divlja goveda na bivšem poljoprivrednom dobru (arhivski snimak)foto: Opština Tivat

“Lako je ovo riješiti. Ako su to “ničija” goveda, neka Opština da odobrenje lovačkom društvu i neka im dodijeli par mesara, meso da ide bolnicama, domovima za djecu i stare i familijama koje finansijski loše stoje, a sve to da se obavlja u prisustvu komunalnih službi ili prisustvu policije. U kratkom vremenu bi se uklonio problem koji je prisutan već godinama i u tom slučaju, ako su ovo “nečija” goveda, brzo bi se pronašlo neodgovorno lice koje ovako pušta te životinje i pričinjava pravi zulum svima drugim građanima. Znam da će se na moj komentar javiti neko iz zaštite životinja, ali se ovako kako je stanje sada ljudski životi dovode u opasnost, tako da oni nemaju pravo komentara...”, napisao je jedan od rezigniranih stanovnika Gradiošnice na društvenim mrežama.

Sa njim se slaže većina drugih građana.

Opština je lani uhvaćena goveda za koja se niko od građana nije javio da im pripadaju, odvela u veterinarski karantin na farmu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu. U skladu sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Opština je potom u nekoliko navrata objavljivala i oglase pozivajući vlasnika uhvaćene stoke da se javi i preuzme grla, ali sa njima i odgovornost za štetu koju su ona pričinila. Pošto se niko nije javio, Opština je odlučila da sva do tada uhvaćena goveda ustupi bez naknade UIKS-u i time sebe spriječili daljih trokova jer je boravak tih goveda na farmi u Spužu svakog dana Opštinu koštao 116 eura.

Mještani Gradiošnice znaju identitet dvojice farmera koji već godinama neodgovornim načinom držanja stoke prave problem svojim komšijama, ali i sve većem broju građana Tivta. Njihova poludivlja krda iz kojih ovi farmeri povremeno hvataju i kolju pojedine primjerke goveda onda kada ugovore prodaju njihovog mesa, jasna su opasnost za ljude i imovinu.

Uprkos svim nastojanjima Opštine da ovim neodgovornim pojedincima stane na put, to se do sada nije desilo, a pojedini od tih farmera su pokazali i visok stepen osionosti tako što su čak i u centar naselja Gradiošnica nedavno na put iznosili velike posude sa vodom i hranom za lutajuća goveda, dodatno na taj način provocirajući svoje komšije. Jedan od tih farmera je pritom čak i fizički nasrnuo na komunalnog policajca koji je na poziv građana, intervenisao na licu mjesta i uklonio posude sa vodom i hranom za stoku sa ceste u sred tog naselja.

U lokalnoj upravi nezvanično tvrde da su i sami frustrirani lošim zakonskim rješenjima koja Opštini u najvećoj mjeri vezuju ruke da se efikasnije obračuna sa ovim problemom. Smatraju da ovaj problem ima i obilježja organizovane kriminalne djelatnosti jer nesavjesni farmeri očito uživaju i zaštitu u nekim krugovima policije i nadležih džavnih organa koji bi trebalo da se izbori sa ovom nezakonitom pojavom.

Bonus video: