Donijeta odluka o raspisivanju novog javnog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda

U saopštenju Sudskog savjeta se navodi da je Savjet konstatovao prestanak sudijske funkcije Ljiljani Karadžić, sutkinji Osnovnog suda u Nikšiću i Ferizu Ćeraniću, sudiji Suda za prekršaje u Budvi, zbog sticanja uslova na ostvarivanje prava na starosnu penziju

9331 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Vrhovni sud, Foto: Luka Zeković
Vrhovni sud, Foto: Luka Zeković

Donijeta je odluka o raspisivanju novog javnog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore.

To je saopšteno iz Sudskog savjeta Crne Gore.

U saopštenju objavljenom na sajtu Sudskog savjeta navodi se da je na drugoj sjednici tog tijela održanoj 11. i 12. januara , Savjet obavio intervju sa kandidatima za izbor 15 sudija osnovnih sudova centralne i južne regije, a koji su shodno zakonskoj proceduri ostvarili potreban broj bodova na testiranju, odnosno imaju ocjenu sa pravosudnog ispita.

"Nakon sprovedenog postupka i utvrđene rang liste, Savjet je donio odluku da se za kandidate za sudije osnovnih sudova izaberu: Ivana Martić, Jelena Đurović, Borislav Ivanović, Ina Hrković, Vladimir Piper, Šurla Bašić Maida, Nemanja Adamović, Vukica Jakšić, Ana Žujović, Zorana Dragović, Ksenija Baljević i Nina Bulajić. Saglasno članu 59 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, izabrani kandidati će biti upućeni na inicijalnu obuku u trajanju od 18 mjeseca u Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Cijeneći da sva planirana mjesta za izbor kandidata za sudije osnovnih sudova po prethodna dva javna oglasa nijesu popunjena, Savjet je donio odluku da se raspiše javni oglas za izbor još 10 kandidata za sudije osnovnih sudova", poručili su iz Sudskog savjeta.

U saopštenju se dodaje da je na današnjoj sjednici Savjet konstatovao prestanak sudijske funkcije Ljiljani Karadžić, sutkinji Osnovnog suda u Nikšiću i Ferizu Ćeraniću, sudiji Suda za prekršaje u Budvi, zbog sticanja uslova na ostvarivanje prava na starosnu penziju.

"Savjet je imenovao članicu Savjeta Sanju Konatar i načelnicu Odjeljenja za stručnu podršku rada Savjeta Miroslavu Raičević za članice Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji za pregovaračko poglavlje 23", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Savjet dao mišljenje i saglasnost na broj utvrđenih radnih mjesta u Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog suda na Cetinju broj Su I br.7/23 od 27.11.2023. godine, kao i na broj utvrđenih radnih mjesta u Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Višeg suda u Bijelom Polju I-8 Su br.1/3 od 30.11.2023. godine.

"Takođe,donijete su odluke o raspisivanju internog oglasa za popunjavanje po jednog slobodnog sudijskog mjesta u Osnovnom sudu u Nikšiću i Sudu za prekršaje u Budvi, dobrovoljnim trajnim raspoređivanjem", piše u saopštenju.

Sudski savjet je predložio Konferenciji sudija Miodraga Iličkovića i Dražena Medojevića, članove Savjeta iz reda uglednih pravnika, kao kandidate za izbor predsjednika Komisije za etički kodeks.

Bonus video: