Napustio Jugoslovensku mornaricu 1991. godine: Tivćanin na čelu Hrvatske ratne mornarice

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Hrvatske, komodor Dojkić je pruzevši funkciju komandanta HRM-a, kazao da mu je postavljenje na tu dužnost kruna vojničke karijere i vrhunac profesionalnog razvoja kao vojno-pomorskog oficira

35673 pregleda 121 reakcija 45 komentar(a)
Primopredaja dužnosti, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske
Primopredaja dužnosti, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske

Dužnost komandanta Hrvatske Ratne Mornarice (HRM) danas je na prigodnoj svečanosti i ceremoniji u Splitu, preuzeo jedan rođeni Tivćanin – komodor Damir Dojkić (58).

Dužnost je komodoru Dokiču predao dosadašnji komandant HRM-a, viceadmiral Ivo Rafaneli u prisustvu brojnih visokih zvanica, među kojima su pored ostalih, bili i predsjendik Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske Zoran Milanović te načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatke, admiral Robert Hranj.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Hrvatske, komodor Dojkić je pruzevši funkciju komandanta HRM-a, kazao da mu je postavljenje na tu dužnost kruna vojničke karijere i vrhunac profesionalnog razvoja kao vojno-pomorskog oficira.

Dojkić
Dojkićfoto: Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske

Poručio je da dužnost preuzima "sa odgovornošću i uvjerenjem da HRM posjeduje znanja i sposobnosti za ostavrenje svih zadataka koji se pred nju postave".

Naglasio je da je HRM ključni instrument vojno-pomorske moći Hrvatske i da bez modernizacije i opremanja savremenim borbenim sistemima nije moguće odgovoriti aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

Stoga će mu u fokusu biti realizacija započetih projekata vezanih uz završetak gradnje serije obalnih patrolnih brodova, opremanje sistemima za nadzor mora, novim protivbrodskim raketnim sistemima i novim višenamjenskim brodom - korvetom kao nosiocem cijelog spektra mornaričkih borbenih sposobnosti.

"Autoritet je potrebno zasnivati na ličnom primjeru, odgovornosti i uzajamnom povjerenju. To će ostati moj profesionalni moto i na tome ću insistirati i neumorno raditi svakoga trenutka i njegovati taj duh koji je, uz domoljublje, bio ključ uspjeha Hrvatske vojske u Domovinskom ratu", istakao je, kako prenosi Ministarstvo odbrane Hrvatske, komodor Dojkić.

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji sa sajta Ministarstva odbrane Hrvatske, komodor Damir Dojkić rođen je 6. maja 1966. u Tivtu, u Crnoj Gori.

Mornaričku vojnu akademiju nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice (JRM) završio je 1988. godine u Splitu, te je stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog saobraćaja i stupio kao vojno-pomorski oficir na dužnost u JRM.

Dojkić je izbijanjem rata u bivoj Jugoslaviji, napustio JRM i prešao u Oružane snage Republike Hrvatske kojima je pristupio kao dobrovoljac 1. oktobra 1991.

Postao je pripadnik 1. diverzantskog odreda HRM-a i "S" voda rezervne, 114. brigade Hrvatske vojske.

U aktivnu vojnu službu stupio je 1.aprila 1992. na dužnost zamjenika komandanta 2. čete 53. bataljona Mornaričko desantne pješadije. Potom je Dojkić službovao na ratnim brodovima JRM koji su tokom ratnih dejstava 1991. pali u ruke Hrvatske - bio je zamjenik komandanta torpednog čamca TB-51 "Vukovar", komandant patrolnog broda minopolagača OBM-41 "Dubrovnik", komandant raketne topovnjače RTOP-21 "Šibenik", a kasnije i komandant novosagrađene raketne topovnjače RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV".

Obavljao je i dužnosti zamjenika komandanta Diviziona HRM za površinsko djelovanje, voditelja Odsjeka za odbrambeno planiranje, voditelja Odsjeka za međunarodnu vojnu saradnju, te načelnika Odjeljenja za odbrambeno planiranje i međunarodnu vojnu saradnju u Komandi HRM-a, komandanta Diviziona za površinsko djelovanje u Flotili HRM-a i dužnosti načelnika Štaba Flotile HRM-a i komandanta Flotile HRM-a.

Od 2018. godine do danas obavljao je dužnost načelnika Štaba-zamjenika komandanta Hrvatske Ratne Mornarice.

Damir Dojkić je na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu završio Komandno-štabnu školu 2010., te potom i Školu nacionalne odbrane 2015. godine.

"Komodor Dojkić glavni je urednik i autor doktrinarnih publikacija. Stekao je zvanje predavača u interdiscipliniranom naučnom području vojno-odbrambene nauke. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića te mu je dodijeljena Zlatna medalja Hrvatske vojske", stoji u zvaničnoj biografiji ovog oficira.

Damkir Dojkić odrastao je u Tivtu gdje je njegov otac bio jedan od vodećih majstora u ovdašnjem vojnom brodogradilištu Arsenal.

Stan koji je dobio od te firme u lamelama u centru grada, stariji Dojkić je 1991. zamijenio za stan u Hrvatskoj koji je preuzeo njegov sin, dok je on ostao da živi u Tivtu u staroj porodičnoj kući u naselju Komat.

Damirova sestra udata je živi sa svojom porodicom u Tivtu.

Komodor Damir Dojkić treći je po redu Tivćanin koji je u posljednjih dvadesetak godina dogurao do visoke vojne dužnosti komandanta jedne ratne Mornarice.

Prje nego što je on danas postao prvi človjek HRM-a, od 2004. do 2006. dužnost komandnat Mornarice Vojske državne zajednice Srbija i Crna Gora obavljao je tadašnji kontraadmiral Dragan Samardžić, da bi kapetan bojnog broda Darko Vuković od 2012. do 2017. bio komandant Mornarice Vojske Crne Gore.

Bonus video: